Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Ülke savunmasında

"Lazer silah" için çalışan Türk mühendisler, 120 milyon liralık proje hazırladı



Edinilen bilgiye göre, geliÅŸtirdiÄŸi yüksek teknolojili ürünlerle Türk Silahlı Kuvvetlerinin vurucu gücünü artıran Bilim, Sanayi Teknoloji Bakanlığı'na baÄŸlı çalışan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik AraÅŸtırma Kurumu (TÜBÄ°TAK), savunma sanayisinde devrim yapacak yeni bir projeye öncülük ediyor.

TÜBÄ°TAK'ın dünyada sadece sayılı ülkelerde bulunan lazer silahın geliÅŸtirilmesi için baÅŸlattığı projenin diÄŸer ortakları ASELSAN ve Bilkent Üniversitesi. Savunma sanayisinde büyük devrim olacak lazer sistemi, TÜBÄ°TAK'ın yüksek bütçeli çalışmaları arasında yer alırken, Milli Savunma Bakanlığı da projeyi yakından takip ediyor. Türkiye'nin önemli kurumlarını bir araya getiren proje için TÜBÄ°TAK BiliÅŸim ve Bilgi GüvenliÄŸi Ä°leri Teknolojiler AraÅŸtırma Merkezi (BÄ°LGEM), TÜBÄ°TAK Marmara AraÅŸtırma Merkezi (MAM), TÜBÄ°TAK Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) ve Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji AraÅŸtırma Merkezi (UNAM) birlikte çalışıyor.

Ä°KÄ° LAZER SÄ°STEMÄ° GELÄ°ÅžTÄ°RÄ°LECEK

Türk mühendisler, ülkelerin savunmasında geleceÄŸin teknolojik silahı olarak tabir edilen " lazer silahlar" için çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Yüksek GüçlüLazer Sistemi (YGLS) Projesi'nin bütçesi 120 milyon lira olarak planlanıyor.

Bu yılın başında hız kazanan çalışmalarda birinci altı aylık dönem tamamlandı. Yüksek güçlü lazer sistemlerinin yerli olarak geliÅŸtirilmesi için baÅŸlatılan projede, tasarım aÅŸamasına geçildi. Proje için tedarik faaliyetleri devam ediyor.

Dünyada sayılı ülkelerde var olan teknolojiyle 6 yıl içinde 2 ayrı lazer silah geliÅŸtirilmesi hedefleniyor.

KARA, DENÄ°Z VE HAVADAKÄ° TEHDÄ°TLERE, LAZERLÄ° KORUMA

Proje yöneticisi kuruluÅŸ olan TÜBÄ°TAK BÄ°LGEM, proje sonunda kullanılabilecek 2 yüksek güçlü lazer sisteminin, istenen teknik özelliklerde üretilmesinden sorumlu olacak. Lazer sistemi ile kara, deniz ve havada tehdit unsuru oluÅŸturan hedefler algılanacak, takip edilecek ve lazerle etkisiz hale getirilecek.

Yüksek Güçlü Lazer Sistemi Projesi kapsamında geliÅŸtirilecek silahlar; insansız hava araçları, seyir füzeleri ve havan mühimmatlarına karşı kullanılabilecek.

KAYNAK: TRT HABER

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.