Sosyal Medya

Dünya

DSÖ: Her 40 saniyede bir kişi intihar ediyor

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yayımladığı kapsamlı bir çalışmaya göre dünyada her 40 saniyede bir kişi intihar ederek yaşamına son veriyor.



Örgüt çoÄŸunlukla tabu olarak görülen intiharı "büyük bir kamu saÄŸlığı sorunu" olarak tanımladı.

2020 itibarıyla intihar oranlarını yüzde 10 azaltmayı hedefleyen DSÖ, sadece 28 ülkenin ulusal intihar önleme stratejisine sahip olduÄŸu uyarısında da bulundu.

Ä°ntihar konusunda dünya çapındaki son 10 yıllık araÅŸtırma ve verilerin incelendi raporda ÅŸu sonuçlara varıldı;

  • Her yıl 800 bin dolayında kiÅŸi kendisini öldürüyor.
  • Ä°ntihar 15-29 yaÅŸları arasındaki gençlerde en büyük ikinci ölüm nedeni
  • 70 yaşın üzerindekilerde intihar oranları daha yüksek
  • Ä°ntihar sonucu ölümlerin dörtte üçü düÅŸük ve orta gelirli ülkelerde
  • Daha zengin ülkelerde intihar eden erkeklerin sayısı kadınların üç katı.

DSÖ'nün çalışmasında ateÅŸli silahlar ve zehirli kimyasallara eriÅŸimi kısıtlamanın intihar oranlarını düÅŸürdüÄŸü kaydediliyor. Ayrıca intihar oranlarını azaltmak için ulusal bir stratejinin uygulamaya konmasının iÅŸe yaradığı, ancak çok az sayıda ülkenin böyle bir strateji geliÅŸtirdiÄŸi vurgulanıyor.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Margaret Chan, "Bu rapor çok uzun süredir tabu olarak görülen bir kamu saÄŸlığı sorununa karşı harekete geçilmesi çaÄŸrısı yapıyor" dedi.

Sosyal tabu

Akıl hastalıklarının tabu olarak görüldüÄŸü ülkelerde bu durumun insanların profesyonel yardım aramaktan caydırdığı ve böylece intihara yol açabildiÄŸi biliniyor.

DSÖ raporunda intiharların medyada ele alınış biçimi de eleÅŸtirildi ve bu noktada ünlü Hollywood yıldızı Robin Williams'ın ölümüyle ilgili yayımlanan detaylar örnek verildi.

Raporda, daha önce intihar giriÅŸiminde bulunan kiÅŸilere daha fazla yardım edilmesi çaÄŸrısı da yapıldı.

DSÖ'nün Akıl SaÄŸlığı ve Madde Bağımlığı bölümünden Dr.Alexandra Fleischmann ise "Ä°ntiharı önleme konusunda bir ülke ne durumda olursa olsun, yerel düzeyde, küçük ölçekli olsa da etkin önlemler alınabilir" yorumunu yaptı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.