Sosyal Medya

Dünya

Obama'dan Gülen'i isteyecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün görüşeceği ABD Başkanı Obama'dan Fethullah Gülen'in iadesini isteyecek. Erdoğan Obama'ya 'Siz teröristleri istediğinizde biz verdik. Siz de ya bunu sınır dışı edin ya da verecekseniz bize verin' diyecek.



CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Galler'de düzenlenen NATO zirvesi sırasında bugün ABD BaÅŸkanı Barack Obama ile bir görüÅŸme yapacak. ErdoÄŸan, darbe giriÅŸimi ile suçladığı Gülen Cemaati'nin lideri Fethullah Gülen'i ABD BaÅŸkanı Barack Obama'dan isteyeceÄŸini ve bu talebi nasıl dile getireceÄŸini, Galler yolunda uçağındaki gazetecilere anlattı. ErdoÄŸan iade için yeterli belge ve bilgi olduÄŸu görüÅŸünü dile getirdi:

"Türkiye'de elde bilgi-belge olmadan ne yapacaksınız, diyenler var. Oysa bütün her ÅŸey dinlemeler, tapeler ortada. Bir ülkenin baÅŸbakanı dinlendi, bir ülkenin bakanları dinleniyor. Bundan daha büyük belge olur mu? Bunlar ortaya çıkarıldı ve yayınlandı... Åžu anda bu adamlar bütün elektronik cihazları vesaireleri kaçırmak suretiyle delilleri yok etme noktasına geldiler. Bunlar adeta bir casusluk örgütü oluÅŸturmuÅŸlar. Bütün bu iÅŸlerin odaklandığı merkez ÅŸu anda Pensilvanya. Pensilvanya Amerika'dan baÅŸka bir yerde deÄŸil. Biz de tabii Amerika'dan madem bir stratejik ortağız, madem bizim aramızda bir model ortaklık var, siz nasıl bizden zaman zaman bazı teröristleri istiyorsunuz biz de size veriyorsak, ÅŸu anda biz de size diyoruz ki, böyle böyle... Ya bunu deport (sınır dışı) edin ya da verecekseniz bize verin. Bunlar çok açık ve net olarak ortada. Gelsin ülkesinde yaÅŸasın. Madem suçu muçu olmadığını söylüyor. Gelsin burada yaÅŸasın. Ä°dare edecekse buradan idare etsin, siyasete soyunanacaksa buradan soyunsun."

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, bu görüÅŸleri daha önce de Obama'ya telefonda söylediÄŸi hatırlatılınca kırmızı bülten sürecini dile getirdi. Ancak, kırmızı bültenle aranan kiÅŸilerin yerleri bildirildiÄŸi halde bazı ülkeler tarafından verilmediÄŸini de hatırlattı. "Çok farklı anlayışlarla ülkelerinde koruma altına alınanlar maalesef var" dedi. 

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, 'paralel yapı' olarak nitelediÄŸi Gülen Cemaati ile mücadele için Emniyet teÅŸkilatında önemli düzenlemeler olacağı mesajını verdi. "Bundan sonra polis akademisiydi, polis kolejiydi masaya yatırıyoruz. Buraya bir miktar bazı yenilikler gelecek. Onu da zaten hükümetimizden duyarsınız" diye konuÅŸtu. 

Genelkurmay BaÅŸkanı'nın 'çözüm süreci' sitemi

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Türkiye'nin gündemindeki diÄŸer konularla ilgili de açıklamalarda bulundu. Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Necdet Özel, 30 AÄŸustos resepsiyonunda çözüm süreci ve Cemaat ile mücadele konusunda kendileriyle belge-bilgi paylaşılmadığı yolunda açıklamalar yapmış, kırmızı çizgi hatırlatmasında bulunmuÅŸtu. ErdoÄŸan da sitemkâr konuÅŸtu:

"KeÅŸke Genelkurmay BaÅŸkanımız böyle bir açıklamayı bugüne kadar yapmadığı gibi aynı ÅŸekilde yapmasaydı. Bunu bizimle paylaÅŸsaydı daha isabetli olurdu. Benimle paylaÅŸabilirdi. Sayın BaÅŸbakan ile paylaÅŸabilirdi."

Genelkurmay BaÅŸkanı ile medya üzerinden konuÅŸmak istemediÄŸini belirten ErdoÄŸan, kendisi ve BaÅŸbakan ile haftalık görüÅŸmeleri olduÄŸunu hatırlattı. 

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, adli yıl açılış resepsiyonunda Cemaat ile mücadelede suçlamaların bilgi ve belgeye dayalı olması gerektiÄŸini vurgulayan ve bu konuda ciddi yanlışlar yapıldığını söyleyen Anayasa Mahkemesi BaÅŸkanı HaÅŸim Kılıç'a da tepki gösterdi. 'Ä°mzasız ihbar mektuplarıyla iÅŸlem yapamayız, insanlar fiÅŸleniyor' sözlerini eleÅŸtirdi. 

"Her ÅŸey imzalı mektuplarla takibe alınmaz. Siz onu deÄŸerlermeye almayabilirsiniz ayrı konu. Öyle bir ihbar mektubunu gönderen kiÅŸinin imza koymamasının nedeni pekala kendisine iliÅŸkin endiÅŸelerden de kaynaklanmış olabilir. Benzer pek çok ÅŸey olmuÅŸtur ki; bunlar o insanın başını yemiÅŸtir. Sizin kurumunuzla ilgili hakikaten böyle bir ÅŸey gelmiÅŸse, sen onu bir incelemeye al. Varsa bir ÅŸey deÄŸerlendirirsin. Yoksa bir ÅŸey atarsın. FiÅŸleme filan diyorlar. Ne fiÅŸlemesi? FiÅŸlemeyi bunlar önce yaptılar. O fiÅŸler hep bizim elimize geçti. Emniyet istihbarat geçmiÅŸte bunları yaptı." 

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Yargıtay BaÅŸkanı Ali Alkan'ın yürütmeye yönelik eleÅŸtirilerine de tepki gösterdi. "Yargıtay BaÅŸkanı Yargıtay'ı idare edemiyor" dedi. ErdoÄŸan ÅŸöyle konuÅŸtu: 

"Adli yıl açılışında Yargıtay BaÅŸkanı, siyasi otoriteye bazı eleÅŸtiriler yöneltti ama yargıdaki paralel yapıya veya tek tipleÅŸmeye dair bir özeleÅŸtiride bulunmadı. Yargıtay BaÅŸkanı, Yargıtay'ı kendisi idare etmiyor. Bakın bunu size çok açık söylüyorum. Kendi ifadesi de budur. 'Benim konuÅŸmamı BaÅŸkanlar Kurulu hazırlar' ifadesini bizzat bana, yanımda Adalet Bakanı da olduÄŸu halde ifade etmiÅŸtir. Daha henüz devir-teslimi yapmadığım sırada bana yaptığı ziyarette söylemiÅŸtir. Sizin BaÅŸkanlar Kurulunuz konuÅŸma metninizi hazırlayabilir. Benim konuÅŸmalarımı da bir ekibim var, onlar hazırlar. Ama bu konuÅŸmaların editörlüÄŸünü ben yaparım. 

Sen bir defa yargı olarak yasama organına, yürütme organına karşı bir tavır takınıyorsun. Özellikle Barolar BirliÄŸi BaÅŸkanı'nın buralarda yasal olarak konuÅŸma yetkisi yoktur. Bunu kendileri de kabul ediyor. Ne diyor, 'BaÅŸkanlar Kurulu kararı' diyor. Sen baÅŸkansın, adama sormazlar mı, sen neyin baÅŸkanısın?"

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.