Sosyal Medya

Coğrafyamız

İran'da 'iklim değişikliği' uyarısı

Lewis: "İran gelecekte daha sıcak ve kurak olabilir" dedi.



İran'ın gelecekte iklim değişiklikleri sebebiyle kuraklık yaşayabileceği belirtildi.

Ä°ran resmi ajansı Ä°RNA'nın "Çevre Koruma Örgütü"nün internet sitesine dayandırdığı haberine göre, BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Ä°ran Ofisi Direktörü Gary Lewis, Asya ve Okyanusya ülkelerinin temsilcilerinin katılımıyla Tahran'da devam eden "17. Çevre ve GeliÅŸtirme Genel Konferansı"nda yaptığı konuÅŸmada, "Ä°ran'ın gelecekte daha kurak ve sıcak olabileceÄŸi"ni ifade etti.

Fazla enerji kullanımı ve yenilenebilir enerjilerin ihmal edilmesi sonucu Ä°ran'da iklimin deÄŸiÅŸeceÄŸine iÅŸaret eden Lewis, "Ä°nsanlar Urumiye ve Hamun su kanalının kuruması ve MeÅŸhed kentinin su sıkıntısı hakkında bilgiye sahip deÄŸiller. BM olarak çevre konularında fikir alışveriÅŸi yapıp ihtiyaçları ortaya koyarak Ä°ran'ın yardımları dahilinde sorunları çözmeyi amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.

On yıl öncesine kadar üzerinde turist dolu gemilerin dolaÅŸtığı Urumiye gölünün yüzde 75'inin kuruyup tuz çölüne dönüÅŸtüÄŸü, BM'e göre dünyanın en kirli on ÅŸehri arasında dört kentle yer alan Ä°ran'ın 22 milyonluk baÅŸkenti Tahran'da su sıkıntısının boyutları iktidarı acil durum planı hazırlamaya itmiÅŸti.

CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani suyu 'ulusal güvenlik önceliÄŸi' ilan ederken, Urumiye gölünün kuruma nedeni olarak gölü besleyen daÄŸ nehirlerine kurulan 11 adet HES benzeri barajların suyu azaltması sebep gösteriliyor. Yanlış sulama teknikleri ve yeraltı sularının kurutulması Ä°ran'ı bekleyen çevre felaketinin boyutlarını arttırdı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.