Sosyal Medya

Coğrafyamız

Müzakerelere yeşil ışık

İsrail ile Filistin arasında heyetler kalıcı ateşkes için yeşil ışık yaktı.



Ä°srail ile Filistinli gruplar arasında kalıcı ateÅŸkes saÄŸlanması için taraflara baÄŸlı heyetlerin, müzakerelere devam etmeye yeÅŸil ışık yaktığı bildirildi.

Gazze'de kalıcı ateÅŸkesin saÄŸlanması için Mısır'da yürütülen görüÅŸmelere katılan Filistin heyeti üyesi Ä°slami Cihad Hareketi liderlerinden Halid el-BatÅŸ, "Mısır tarafından müzakerelerin devam etmesi için resmi bir davet gelirse, Filistin direniÅŸinin taleplerine ulaÅŸmasını saÄŸlamak amacıyla heyetimizin tekrar masaya oturmasında bir sakınca yok" dedi.

"ÖZGÜRLÜK HAKKIMIZI DÄ°KKATE ALMASI GEREKÄ°R"

Müzakereler konusunda sarf edilen uluslararası çabalara dair BatÅŸ, "Gazze'ye saldırıların durması için Arap ülkeleri ve Ä°slam dünyasının sarf ettiÄŸi bölgesel çabalara köstek olmayacağız. BirleÅŸmiÅŸ Milletler'in (BM) çabalarının ise Filistin direniÅŸinin haklarına dokunmadan özgürlük hakkımızı dikkate alması gerekir" diye konuÅŸtu.

"ATEÅž ALTINDA MÜZAKERE Ä°MKANI YOK"

Öte yandan Ä°srail DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Amira Oron, "Ä°srail, destek verdiÄŸi ve saygı duyduÄŸu Mısır'ın çabalarını görmezden gelmeyecek. Mısır, ateÅŸkes için yeniden müzakere masasına çağırırsa Ä°srail heyeti, ateÅŸkesin garanti edilmesi ve sükunet saÄŸlanması ÅŸartıyla kabul eder" ifadelerini kullandı. Oron, "Åžu an ateÅŸ altında müzakere imkanı yok. Ancak tabii ki sükunet esas alınırsa çaÄŸrıya icabet edilir ve Ä°srail heyeti Kahire'ye döner" diye konuÅŸtu.

Ä°srail, yıllardır abluka altında tuttuÄŸu Gazze'ye, 7 Temmuz'da havadan ve denizden, 17 Temmuz'da ise karadan saldırıya geçmiÅŸti. Bir ayı aÅŸkın süren saldırılardan sonra Mısır'da yürütülen müzakereler neticesinde varılan geçici ateÅŸkesin son günü 19 AÄŸustos'ta Ä°srail ordusu, Gazze’den roket atıldığını iddiası üzerine Gazze’ye yeniden saldırmaya baÅŸlamıştı.

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri ise Ä°srail'in iddialarını yalanlamış, Ä°srail’in hava saldırılarını "kalıcı ateÅŸkes için yürütülen görüÅŸmeleri erken bitirme çabası" olarak nitelemiÅŸti.

 Daha sonra Ä°srail'in, Filistinli gruplar ile kalıcı ateÅŸkesin saÄŸlanması için Mısır'da yürütülen müzakerelere katılan heyetini geri çağırdığı bildirilmiÅŸ, Filistin heyeti de müzakerelerin askıya alındığını duyurmuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.