Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suudi Arabistan Müftüsü'nden IŞİD fetvası

Müftü Şeyh, “IŞİD, İslam dinine mensup değil. Hariciler’in uzantısı” dedi.



Suudi Arabistan Müftüsü Abdulaziz Al eÅŸ-Åžeyh, terör örgütü Irak Åžam Ä°slam Devleti'nin (IŞİD) Ä°slam dinine mensup olmadığını ve "Hariciler"in uzantısı olduÄŸunu belirtti.

Åžeyh, Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'da yer alan yazılı açıklamasında, Ä°slam dininin kemal ve güzellik dini olduÄŸunu ifade ederek, tüm kesimlere saÄŸduyu ve denge çaÄŸrısı yaptı.

Radikalizm, aşırıcılık ve teröre karşı uyarıda bulunan Åžeyh, bunların yeryüzünde bozgunculuÄŸa yol açacağını, Ä°slam'da bu türden ÅŸeylerin olmadığını dile getirdi.

Terörün, Ä°slam'ın baÅŸ düÅŸmanı olduÄŸunu belirten Åžeyh, "IŞİD ve El-Kaide'nin iÅŸlediÄŸi suçlarda görüldüÄŸü gibi Müslümanlar da terörün baÅŸlıca kurbanlarıdır. Bu Harici örgütler, Ä°slam dininden deÄŸildir. Müslümanları günahkar ve suçlu gören bu kiÅŸiler, kanları ve malları helal kılınan Hariciler'in uzantısıdır" ifadelerini kullandı.

Åžeyh, açıklamasında rivayet edilen ÅŸu Hadis-i Åžerife de yer verdi: ''Ahir zamanda yaÅŸları küçük, akılları zayıf bir grup insanlar/birtakım gençler ortaya çıkacak. Kur'an okurlar ama imanları gırtlaklarından öteye geçmez. Okun yaydan çıkıp fırladığı gibi dinden çıkarlar. Onlara nerede rastlarsanız onları öldürün. KuÅŸkusuz, onları öldürmek, kıyamet günü, öldürenler için bir ücret/bir mükafat saÄŸlar."

HARÄ°CÄ°LER KÄ°MDÄ°R?

Dini ve siyasi konulardaki aşırı görüÅŸleri ve faaliyetleriyle tanınan gruplar olarak bilinen Hariciler, Ä°slam tarihinde ilk kez dördüncü halife Hz. Ali ve Suriye Valisi Muaviye bin Ebu Sufyan arasında meydana gelen Sıffin Savaşı'nda ortaya çıkmıştır. 

Arapçada "Ayrılanlar, isyan edenler" anlamına gelen Hariciler, Sıffin Savaşı'nda hakem tayinini kabul etmesinden dolayı Hz. Ali'den ayrılanların meydana getirdiÄŸi bir fırkanın adı olarak anılır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.