Sosyal Medya

Coğrafyamız

Gazze'de önce çocuklar öldürüldü

İsrail ordusunun Hamas'ın ateşkesi bozmasını bahane ederek Gazze'ye gerçekleştirdiği saldırılarda beşi çocuk, üçü kadın 12 kişi öldürüldü, 50 kişi de yaralandı. Kalıcı ateşkes müzakereleri de askıya alındı.



İsrail ordusu, iddia ettiği roket saldırılarının ardından Gazze'ye yeniden saldırdı.

Al Jazeera'nin Gazze'deki muhabirleri, Ä°srail saldırılarında Refah ve civarına en az 10 bombanın düÅŸtüÄŸünü ve Rıdvan semtinde 5 yaşındaki 1 kız çocuÄŸunun hayatını kaybettiÄŸini bildirdi. Aynı evden 15 kiÅŸi de yaralandı. 

Ardından Ä°srail ordusunun Gazze'nin kuzeyinde bir ailenin evine gerçekleÅŸtirdiÄŸi saldırıda, aralarında çocukların da bulunduÄŸu en az 10 Filistinli yaralandı.

Hamas'ın askeri kanadı Ä°zzettin Kassam Tugayları'nın komutanı Muhammed Dayf'ın karısı ve çocuÄŸu da Ä°srail'in hava saldırısında öldü. Açıklamayı, Hamas Siyasi Büro Åžef Yardımcısı Musa Ebu Merzuk, Facebook hesabı üzerinden yaptı.

SaÄŸlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. EÅŸref el-Kudra, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ä°srail'in Gazze'nin doÄŸusunda yer alan Deyr el-Belh bölgesine saldırısında biri hamile kadın, 3'ü çocuk aynı aileden 7 kiÅŸinin öldüÄŸünü, 8 kiÅŸinin yaralandığını belirtti.

Filistinli yetkililer, ateÅŸkesin bozulmasından beri Ä°srail'in Gazze'ye onlarca saldırı düzenlediÄŸini açıkladı. Ä°srail saldırılarında beÅŸi çocuk toplam 12 kiÅŸi öldü, 50 kiÅŸi de yaralandı. 

Gazze'deki silahlı gruplar da füzelerle Ä°srail'in baÅŸkenti Tel Aviv'in BüyükÅŸehir bölgesini vurdu. 

Hamas'ın kıdemli yetkililerinden Ä°zzet RiÅŸk, "Filistinliler kendini güvende hissetmedikçe Ä°srail de hissetmeyecek. Bunu Ä°srail baÅŸlattı" dedi.

Hamas'ın silahlı kanadı Ä°zzettin Kassam Tugayları da salı günü Ä°srail'in Tel Aviv ve Birüssebi kentlerine 34 füze atıldığını açıkladı. Ä°srail ordusu bu sayıyı 50 olarak verdi. Saldırılarda ölen ya da yaralanan olmadı.

"Binlerce Gazzeli evlerinden kaçıyor"

Saldırıların baÅŸlamasıyla binlerce Gazzeli yeniden evlerinden kaçmaya baÅŸladı. 

Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Kahire'de kalıcı ateÅŸkes görüÅŸmeleri için bulunan Ä°srail heyetini ülkeye çağırmasının ardından, Ä°srailli müzakereciler masadan çekildi ve özel uçakla Mısır'dan ayrıldı. 

Ä°srailli bir yetkili, "Ä°hlalin söz konusu olduÄŸu yerde ateÅŸkes görüÅŸmesi olmaz" dedi.

Filistin Heyeti BaÅŸkanı Azzam Ahmed de heyetin toplantısının sonunda yaptığı açıklamada, ateÅŸkes süresinin uzatılmasına raÄŸmen bir ilerleme kaydedilmediÄŸini belirtti.

Ahmed, Filistin heyetinin tutumuna iliÅŸkin ÅŸunları söyledi:

"Mısır tarafına ateÅŸkes konusunda Filistin heyetinin tutumunu içeren belgeyi sunduk. AteÅŸkes süresinin bitmesine saatler kaldı hala cevap bekliyoruz. Adımlarımızı belirleyebilmek için süre bitmeden bir cevap alabilmeyi ümit ediyoruz. Ä°srail heyeti istediklerini dayatmaya çalışıyor ama bunu kabul etmemiz imkansız. Filistinliler olarak mümkün olduÄŸu ölçüde esnek davrandık."

'Roket iddiası'

Ä°srail kalıcı barış görüÅŸmelerinin askıya alınmasına neden olan saldırıyı, geçici ateÅŸkes sürdüÄŸü sırada ülkenin güneyindeki Birussebi bölgesine üç roket saldırısı düzenlendiÄŸi iddiası üzerine baÅŸlatırken, Hamas Sözcüsü Masri iddiayı yalanladı.

Al Jazeera’ya konuÅŸan Masri, “Bizim tarafımızdan kesinlikle roket fırlatılmadı, Gazze’deki diÄŸer grupların roket fırlattığına dair de bilgimiz yok” ifadelerini kullandı. Masri, "Ä°srail ateÅŸkesi bozma niyetinde olduÄŸu için bu yalanı uyduruyor" dedi.

"Hamas herhangi bir füze fırlatmadı"

Masri açıklamasına ÅŸöyle devam etti:

"Gazze’de savaÅŸan hiçbir grup böyle bir saldırıyı üstlenmedi. Biz de Hamas Hareketi olarak bunu yalanlıyoruz. Hamas herhangi bir füze fırlatmadı. Bu sadece Ä°srail’in birinci sınıf yalanı. Bu Ä°srail’in tekrar saldırıya devam edebilmek için uydurduÄŸu bir yalan. Müzakereler ile ilgili tüm seçenekleri masada tutuyoruz. Ä°srail, müzakerelerin yürümemesinden ve ÅŸu ana kadar bir sonuç alınamamasından sorumludur. Bu gece müzakereler için hassas bir gece olacak. Fakat kimse bir sonuç getirip getiremeyeceÄŸini tahmin edemiyor. Önümüzdeki sayılı saatler durumun rotasını ve bir anlaÅŸmaya baÄŸlanıp baÄŸlanmayacağını belirleyecek. Filistinli direniÅŸi tüm seçeneklere hazırdır."

"Ä°srail’in tarafından herhangi bir ateÅŸkes ihlali olursa tüm direniÅŸ grupları birlikte ortak ulusal bir görüÅŸle buna karşılık verme seçenekleri inceleyecek. Ä°srail ÅŸu an siyasi anlamda ve askeri anlamda kıvırmaya ve manevra yapmaya çalışıyor. Ä°srail bunu Filistinlilerin taleplerini yerine getirmemek için yapıyor. Bu oyunlar hiçbir zaman direniÅŸi yanıltmayacak ve kandıramayacak. Biz meydanda dik duracağız ve halkımızı savunmak için her türlü destekle halkımızın yanında olacağız. Herhangi bir durumun kötüye gitme söz konusu olursa Ä°srail tek başına sorumlu olacaktır. Devamlı ateÅŸkes bir sonuca baÄŸlanmazsa da bunun tek sorumlusu Ä°srail olacak." 

"ABD'nin açıklaması ateÅŸkes fırsatını yok etmek anlamnına geliyor"

Al Jazeera'ya konuÅŸan Hamas Sözcülerinden Sami Ebu Zuhri de  Kahire'deki müzakerelerde herhangi bir ilerleme kaydedilemediÄŸini belirtirken, "Ä°srail son saldırıları bu yönde yorumlanır. Ä°srail ateÅŸkesi ihlal etti" dedi. 

ABD DışiÅŸleri Bakanlığı da Hamas'ı ateÅŸkesi bozmakla suçlarken, buna yanıt Hamas Sözcüsü Ebu Zühri'den geldi. Zühri, "'ABD DışiÅŸleri Bakanlığının 'Hamas'ı geçici ateÅŸkesi bozmakla suçlaması ve Ä°srail'in Gazze'den gelen saldırılara karşı kendini savunması hakkıdır' açıklamaları, 'Filistinli sivillerin katledilmesini meÅŸrulaÅŸtırmak ve kalıcı ateÅŸkes fırsatlarını yok etmek' anlamına geliyor'' dedi. 

543 çocuk öldü

Ä°srail, 8 yıldır altında tuttuÄŸu Gazze'ye, 7 Temmuz'da havadan ve denizden, 17 Temmuz'da ise karadan saldırıya geçmiÅŸti.

Bir aydan fazla süren ve tonlarca bombanın atıldığı saldırılar insani ateÅŸkeslerle kısa süreli durdu.

Mısır'da yürütülen müzakereler neticesinde varılan geçici ateÅŸkes kararı bu gece 00.01'e kadar uzatılmıştı.

Ä°srail'in 7 Temmuz'dan bu yana süren saldırılarında 2018 Filistinli hayatını kaybetti. Bunlarda 543'ü çocuk, 250'si kadın. Saldırılarda 60 yaşından büyük 95 kiÅŸi de hayatını kaybetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.