Sosyal Medya

Güncel

İsrail Gazze'de gazetecileri öldürüyor

Anadolu Ajansı'nın Gazze bürosunu dün vurmasının ardından bugün de gazetecileri hedef almaya devam eden İsrail, Şucaiyye'de haber yapmak için bulunan bir muhabiri öldürdü.



Ä°srail savaÅŸ uçaklarının, Gazze'nin doÄŸusundaki Åžucaiyye Mahallesi'nde bir pazar yerini bombalaması sonucu 17 kiÅŸinin öldüÄŸü, 200 kiÅŸinin yaralandığı bildirildi.

Åžucaiyye'de hayatını kaybedenler arasında 1 foto muhabiri ile 2 saÄŸlık görevlisi de bulunuyor.

Daha önce gazetecileri Gazze'yi terk etmeleri yönünde tehdit eden Ä°srail, dün de Anadolu Ajansı'nın Gazze'deki ofisinin bulunduÄŸu binaya saldırı düzenlemiÅŸ ve binada hasar meydana gelmiÅŸti.

Ä°srail topçusunun katliam yaptığı Åžucaiyye'de bugün giriÅŸtiÄŸi yeni katliamda bir 1 gazeteci ile 2 saÄŸlık görevlisinin aralarında bulunduÄŸu 17 kiÅŸi hayatını kaybetti. 

Filistin SaÄŸlık Bakanlığı Sözcüsü EÅŸref el-Kudra, AA muhabirine yaptığı açıklamada, savaÅŸ uçaklarının, Åžucaiyye'deki pazar yerine düzenlediÄŸi saldırıda arasında kadın ve çocukların da bulunduÄŸu 17 kiÅŸinin yaÅŸamını yitirdiÄŸini, 200 kiÅŸinin yaralandığını belirtti.

Ä°srail'in sivillere yönelik iÅŸlediÄŸi katliamlara bir yenisini daha eklediÄŸini dile getiren Kudra, enkaz altında kalanları çıkarma çalışmalarının devam ettiÄŸini ifade etti.

Görgü tanıkları da çarşıda yer alan dükkanlarda saldırının etkisiyle yangın çıktığını ve bölgede patlamaların meydana geldiÄŸini aktardı.

Ä°srail ordusunun, 20 Temmuz Pazar günü aynı mahalleye düzenlediÄŸi saldırılarda, arasında çocuk, kadın ve yaÅŸlıların da bulunduÄŸu 70'ten fazla Filistinli hayatını kaybetmiÅŸ, 400'ün üzerinde kiÅŸi yaralanmıştı.

Ä°SRAÄ°L, OKUL VE CAMÄ°LERE SALDIRILARINI SÜRDÜRDÜ

Öte yandan, Ä°srail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, Ramazan Bayramı'nın üçüncü gününde de devam etti.

Bayramın üçüncü gününde Gazze Åžeridi'ndeki bazı bölgelere 15:00-19:00 arasında insani yardımların geçiÅŸi için 4 saatlik ateÅŸkes ilan eden Ä°srail, gece yarısından ateÅŸkesin baÅŸladığı 15:00'e kadar düzenlediÄŸi saldırılarda 54 kiÅŸinin ölümüne neden oldu. Son saldırılarla, ÅŸu ana kadar hayatını kaybeden Filistinli sayısı bin 283'e, yaralı sayısı ise 7 bin 170'e yükseldi.

HAMAS: 4 SAATTE YARALILAR TAHLÄ°YE EDÄ°LEMEZ

Hamas, çatışma alanlarını kapsamadığı için Ä°srail'in ilan ettiÄŸi 4 saatlik insani ateÅŸkeste yaralıların tahliye edilemeyeceÄŸini belirtti.

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri tarafından yapılan yazılı açıklamada, "AteÅŸkes çatışmaların yaÅŸandığı Gazze Åžeridi sınırını kapsamıyor. Bu nedenle yaralılar bundan faydalanamayacak" denildi.

Açıklamada, "söz konusu ateÅŸkesin bir deÄŸeri olmadığı ve propaganda amacı taşıdığı" ifade edildi.

Ä°srail ordusu, Gazze Åžeridi'nde sıcak çatışmaların dışında kalan bölgelere yönelik askeri operasyonlarını 15:00-19:00 arasında durdurduÄŸunu ve insani yardım geçiÅŸine izin verileceÄŸini açıklamıştı. 

Gazze Åžeridi'nde Ä°srail'in aralıksız devam eden saldırıları nedeniyle özellikle Han Yunus, Beyt Hanun ve Åžucaiyye'de arama kurtarma faaliyeti yapılamıyor. Saldırılarda yaralananlar ve hayatını kaybedenler bölgeden çıkarılamıyor.

Ä°SRAÄ°L OKUL VE CAMÄ°LERÄ° BOMBALADI

AteÅŸkes öncesi Gazze'deki 5 cami ile bir BM okulunu bombalayan Ä°srail ordusu, 7 Temmuz'dan bu yana 70'in üstünde camiye hasar verdi, bunlardan 20'si tamamen yıkıldı.

Ordudan yapılan açıklamada, dünkü operasyonlarda Gazze'de 75 noktanın hedef alındığı belirtilerek, gözetleme yeri, tünel giriÅŸi ve silah deposu olarak kullanıldığı öne sürülen 5 caminin savaÅŸ uçaklarıyla vurulduÄŸu ifade edildi.

Gazze'nin kuzeyindeki Ulusal Ä°slam Bankası, ticari alan ve dükkanların da bulunduÄŸu bölgeleri bu gece yarısından sonra bombalayan ordu, Filistinli sığınmacıların bulunduÄŸu Gazze'deki BirleÅŸmiÅŸ Milletler Filistinli Mültecilere Yardım KuruluÅŸu'na (UNRWA) baÄŸlı bir okula da saldırı düzenledi. Saldırıda, ilk belirlemelere göre 15 kiÅŸi hayatını kaybetti, onlarca kiÅŸi yaralandı.

Öte yandan, Hamas'ın askeri kanadı Ä°zzeddin el-Kassam Tugayları'nın, Gazze'nin Han Yunus kentinde Ä°srail özel kuvvetlerinin bulunduÄŸu binaya düzenlediÄŸi saldırıda 20 Ä°srail askerinin öldüÄŸü veya yaralandığı bildirildi.

Ä°srail devlet radyosunda yer alan habere göre ise Gazze'nin kuzeyine havan topu düÅŸmesi sonucu 5 Ä°srail askeri yaralandı. Yaralıların tedavi için Ä°srail'in güneyindeki hastanelere kaldırıldığı belirtildi.

Ä°slami Cihad Hareketi'nin askeri kanadı Kudüs Seriyyeleri de Kudüs'ün Hedasa bölgesine roket attıklarını ve roketin düÅŸmesinin ardından bölgede yangın çıktığını duyurdu.

Ä°srail, Kassam Tugaylarının operasyon görüntüleri hakkında soruÅŸturma açtı

Ä°srail ordu sözcüsü Moti Almoz, Ä°srail'in Kanal 10 televizyonuna yaptığı açıklamada, El-Aksa televizyon kanalının yayınladığı, Kassam Tugaylarına baÄŸlı milislerin bir tüneli kullanarak askeri karargaha girdiÄŸi ve buradaki askerleri öldürdüÄŸüne iliÅŸkin görüntüler hakkında soruÅŸturma açıldığını söyledi.

GAZZE'DEKÄ° SALDIRILARA TEPKÄ°LER

ABD, Gazze’deki tek elektrik santralinin ana yakıt tankının vurulmasına "sert tepki" gösterdi.

DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Gazze’de elektrik santraline düzenlenen saldırıya iliÅŸkin, “Zararın boyutunu tespit etmeye çalışıyoruz. Gazze’de azalan elektriÄŸin, özellikle acil servislerden dolayı, insanlar üzerindeki etkisinden derin endiÅŸe duyuyoruz. Tüm taraflara, bu tür tesislerin doÄŸasına riayet etmeleri çaÄŸrısında bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Psaki, halihazırda elektrik santraline yönelik saldırıyı kimin gerçekleÅŸtirdiÄŸini teyit edemeyeceklerini kaydetti.

Gazze'de görevini fiili olarak sürdüren Filistin hükümeti SaÄŸlık Bakanı yardımcısı Dr. Yusuf  Ebu RiyÅŸ ise Gazze Åžeridi'ndeki tek elektrik santralini vurması üzerine ciddi enerji sıkıntısı yaÅŸanan hastanelerdeki yüzlerce ağır yaralının ölüm tehdidiyle karşı karşıya kaldığını söyledi.

ABD’nin baÅŸkenti Washington’da, Codepink adlı sivil toplum kuruluÅŸu, ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry'nin evi önünde yaptığı protestoda, Kerry'den Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu'ya karşı dik durmasını istedi. 

 Filistin Ä°çiÅŸleri Bakanlığı ise BirleÅŸmiÅŸ Milletler Filistinli Mültecilere Yardım KuruluÅŸu UNRWA'ya Ä°srail saldırılarına karşı sessizliÄŸini bozma çaÄŸrısında bulundu.

TÜRKÄ°YE'DEN TEPKÄ°LER

BayramlaÅŸma programı esnasında Gazze'de yaÅŸanlarla ilgili konuÅŸan DışiÅŸleri Bakanı Ahmet DavutoÄŸlu, günlerdir Gazzeyle ilgili yoÄŸun temas halinde olduklarını belirtti. 

Gazze'ye sahip çıkmanın en asli görevlerinden olduÄŸunu, bu konuda 24 saat süren bir diplomasi trafiÄŸi içinde olduklarını belirten DavutoÄŸlu, "Gazze huzura ulaÅŸana kadar, Gazzeli bebekler annesinin kucağında rahat bir uyku uyuyana kadar, Gazzeliler onurlu bir ÅŸekilde istiklaline kavuÅŸana kadar Türkiye'nin Gazze'ye ve Filistin'e verdiÄŸi destek sürecek"dedi.

BaÅŸbakan Yardımcısı Bülent Arınç da Gazze'de yaÅŸanan olayların büyük bir trajedi olduÄŸunu ifade ederek, "Bu bir devlet terörüdür, bir katliamdır. Soykırım kelimesinden hoÅŸlanmıyorlar ama yaptıklarını tarif edecek veya söyleyebilecek baÅŸka bir kelime bulmak mümkün deÄŸil" diye konuÅŸtu.

ÜÇ ÜLKE BÜYÜKELÇÄ°SÄ°NÄ° ÇEKTÄ°

Ä°srail ise Gazze’ye saldırıları sonrası El Salvador, Peru ve Åžili’nin istiÅŸarede bulunmak üzere Tel Aviv büyükelçilerini geri çağırma kararını "derin hayal kırıklığı" olarak niteledi.

MEDYA-Ä°Åž SENDÄ°KASI'NDAN DÜNYADAKÄ° BASIN MESLEK ÖRGÜTLERÄ°NE MEKTUP

Medya-Ä°ÅŸ Sendikası, Ä°srail'in Gazze'ye yaptığı saldırılarında aralarında AA'nın da bulunduÄŸu basın ofislerinin yer aldığı binaya yapılan saldırıyı kınamak adına Ä°srail'e ve tüm dünyadaki basın meslek örgütlerine mektup gönderdi

TÜRK-Ä°Åž, Ä°SRAÄ°L MALLARINI BOYKOT EDECEK

Türk-Ä°ÅŸ Genel BaÅŸkanı Ergün Atalay, Ä°srail markalı ürünlerle ilgili boykot kararı aldıklarını, konuyla ilgili genelgeyi teÅŸkilatlara gönderdiklerini belirterek, "Sessiz kalan kurum ve ülkelerin sesini çıkartmaları, yaptırım uygulaması için dünyadaki tüm kitle örgütlerine ve 210 ülkeye yazı gönderdik" dedi.

ALMANYA'DAN ACÄ°L ATEÅžKES ÇAÄžRISI

Almanya DışiÅŸleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Ä°srail ve Filistinlileri "derhal insani yardım saÄŸlanması için acil ateÅŸkes yapmaları" çaÄŸrısında bulundu.

Avrupa-Akdeniz Ä°nsan Hakları Gözlemevi: Gazze'de ölenlerin yüzde 82'si sivil

Avrupa-Akdeniz Ä°nsan Hakları Gözlemevi, Ä°srail'in Gazze'ye düzenlediÄŸi hava saldırılarında hayatını kaybedenlerin yüzde 82'sinin sivil olduÄŸunu bildirdi.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Filistinli Mültecilere Yardım KuruluÅŸu (UNRWA) da Gazze'de evlerini terk eden Filistinlilerin sayısının 180 bini aÅŸtığını ve bazı bölgelerde sığınmacıların barındırıldığı UNRWA okullarında maksimum kapasiteye ulaşıldığını duyurdu.

GAZZE'DE RAHATSIZLANAN TÜRK KIZILÅžAYI PERSONELÄ° ÅžAYLAN

Türkiye'nin Gazze'ye yardımlarını ulaÅŸtırmak için bölgede bulunan Türk Kızılayı personeli Serhat Åžaylan, "akciÄŸerinde oluÅŸan enfeksiyon" nedeniyle SaÄŸlık Bakanlığı'na ait uçakla ülkeye getirildi.

Türkiye’nin Kudüs BaÅŸkonsolosu Büyükelçi Mustafa Sarnıç ile Kızılay Genel Müdürü Mehmet GüllüoÄŸlu, Ä°srail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sırasında yaralanan ve Kudüs'teki Makaset Hastanesi'nde yaÅŸam savaşı veren 15 hastayı ziyaret etti.

BM kararlarına daha önce defalarca uymamış olan Ä°srail, 7 Temmuz Pazartesi günü "Koruyucu Hat" adıyla Gazze'ye yönelik hava ve denizden saldırılar baÅŸlatmış, 17 Temmuz PerÅŸembe günü de karadan saldırıya geçmiÅŸti.

Gazze'de hastalanan ve tedavisi için SaÄŸlık Bakanlığına ait ambulans uçakla Türkiye'ye getirilen Türk Kızılayı personeli Serhat Åžaylan'ın ÅŸu an hayati tehlikesinin bulunmadığı, ancak tedavisinin devam ettiÄŸi belirtildi.

Türk Kızılayı Uluslararası Programlar Müdürü Seval Güzelkılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisinin bugün Åžaylan'ı hastanede ziyarete gittiÄŸini belirterek, "Düne göre daha iyi gözüküyor, yorgunluÄŸu da azalmaya baÅŸladı" dedi.

KABLOSUZ AÄž ZARAR GÖRDÜ

Ä°srail’in saldırıları nedeniyle Gazze Åžeridi’ndeki kablosuz iletiÅŸim ağının yüzde 80’inin çalışamaz halde olduÄŸu ve bu nedenle milyonlarca dolar zarar oluÅŸtuÄŸu bildirildi.

AA muhabirine konuÅŸan Gazze’deki tek GSM operatörü Paltel Group (Filistin Telekomünikasyon Grubu) Ä°cra Kurulu BaÅŸkanı Ammar el-Akr, Ä°srail’in Gazze’ye düzenlediÄŸi saldırılar neticesinde kablosuz iletiÅŸim ağının yüzde 80’inin çalışamaz hale geldiÄŸini ve bu durumun ÅŸirkete onlarca milyon dolar zarar getirdiÄŸini söyledi.

Gazze Enerji Ä°daresi BaÅŸkan Yardımcısı Fethi eÅŸ-Åžeyh Halil dün yaptığı açıklamada, "Ä°srail'in Gazze’deki tek elektrik santralinin ana yakıt tankerini vurması üzerine üretim tamamen durdu" demiÅŸti.

Ä°SRAÄ°L DIŞİŞLERÄ° BAKAN YARDIMCISI HANEGBÄ°'DEN AÇIKLAMA

Ä°srail DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı Tzachi Hanegbi, Gazze'deki birçok insanın hayatına mal olan korkunç durumun farkında olduklarını belirterek, "Birçok tespitimiz göstermektedir ki Hamas, Gazzeli sivillerin öldürülmesini öne sürerek, Ä°srail'i uluslararası arenada köÅŸeye sıkıştırmayı hedefliyor" dedi.

Hanegbi, düzenlediÄŸi basın toplantısında, savaÅŸ halinde oldukları Hamas'ın her gün savaÅŸ suçu iÅŸlediÄŸini öne sürerek, "Bombardıman altındayız. Sivil olup olmamasına bakılmaksızın, Ä°srail'e yaklaşık 3 bin füze atıldı" diye konuÅŸtu.

"Koruyucu Hat" operasyonunun baÅŸlamasının ardından çeÅŸitli aktörler tarafından ortaya atılan ateÅŸkes insiyatiflerine sıcak baktıklarını ancak "bunları Hamas'ın ihlal ettiÄŸini" savunan Hanegbi, "Mısır'ın ateÅŸkes önerisini kabul ettik, ancak karşı taraf bunu reddetti. BM'nin 5 saatlik insani ateÅŸkes önerisini de kabul ettik ancak bize bu sürede 47 füze fırlattılar" ifadelerini kullandı.

Gazze'deki birçok insanın hayatına mal olan korkunç durumun ve 1,8 milyon insanın, temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çektiÄŸinin farkında olduklarını söyleyen Hanegbi, ÅŸunları kaydetti:

"Hamas sivilleri kullanarak, onların arkasına saklanmaktadır. Zarar görmelerini de umursamamaktadır. Birçok tespitimiz göstermektedir ki Hamas, Gazzeli sivillerin öldürülmesini öne sürerek, Ä°srail'i uluslararası arenada köÅŸeye sıkıştırmayı hedefliyor. Sadece teröristlere ait hedefleri vurma konusunda en iyisini yapmaya çalışıyoruz ancak maalesef canlı kalkan olarak kullanılan siviller de hayatını kaybediyor."

FRANSA Ä°SLAM KONSEYÄ°

Fransa'daki Müslüman dernekleri bir çatı altında toplayan Ä°slam Konseyi, Ä°srail'in Ramazan bayramında da saldırılarını sürdürmesine tepki gösterdi.

Ä°slam Konseyi BaÅŸkanı ve Paris Müftüsü Halil Ebubekir tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Gazze'deki Filistin halkının savunulması için seslerini çıkartan Müslümanların, Musevi düÅŸmanlığıyla suçlanmasını kabul edilemez'' olduÄŸu vurgulandı.

"Özellikle Ramazan bayramı günü yapılan saldırılar her zamankinden daha fazla kabul edilemez bir durum. Özellikle, dini ibadet yerlerinin tahrip edilmesi bir vahÅŸet" denilen açıklamada, Fransız devletine siyasi ve diplomatik ağırlığını koyarak, sivil halkın yaÅŸamını yitirmesine son vermek amacıyla saldırıların durdurulması ve ablukanın sona erdirilmesi için devreye girmesi istendi.

Açıklamada, Fransa'da sayıları üç bini bulan cami ve mescitte bu cuma günü öÄŸle namazında Gazze'de ölenleri için cenaze namazı kılınması çaÄŸrısı yapıldı.

Ä°SRAÄ°L ORDUSU: 3 ASKER HAYATINI KAYBETTÄ°

Ä°srail ordusundan yapılan açıklamada, Gazze Åžeridi'nin doÄŸusunda, Hamas'a ait bir tüneli açığa çıkarmak amacıyla yürütülen operasyon esnasında 3 askerin hayatını kaybettiÄŸi belirtildi.

Gün içerisinde yürütülen kara harekatı sırasında 27 askerin yaralandığı ifade edilen açıklamada, "Koruyucu Hat operasyonu" baÅŸlangıcından bu yana 56 Ä°srail askerinin öldürüldüÄŸü kaydedildi.

GAZZELÄ° ANNELERÄ°N EVLAT KORKUSU

Ä°srail uçaklarının hedefi olan Gazze'de birçok anne, çocuklarının bulunduÄŸu yere füze düÅŸmesi, evlatlarının enkaz altında kalarak hayatlarını kaybetmelerinden korkuyor.

AA muhabirine konuÅŸan Filistinli anne Neha Esad, "Ä°srail'in yan evlere düzenlediÄŸi hava saldırıları nedeniyle, bizim evde yatak odasının bir bölümü ÅŸarapnel parçaları nedeniyle yıkıldı. Sesi duyar duymaz, çocuklarımı kucakladım. Her füze sesi duyduÄŸumda onlara bir ÅŸey olmasından korkuyorum" dedi.

Çocukları için endileÅŸelendiÄŸini söyleyen Esad, "Artık tahammül edemiyorum, ölüm etrafımızda kol geziyor. Ölüm, caddede, sokakta, evde, odada her tarafta. Bazen bir kedi gibi, çocuklarımı sırtıma alıp duvardan duvara atlayarak kaçmak istiyorum" diye konuÅŸtu.

Bir baÅŸka Filistinli anne Muna Said, "Çocuklarımı ölümden kaçırmak için nereye götüreyim? Kızım Nur 6 yaşında, bombardıman sesinden duyduÄŸu korku nedeniyle sürekli aÄŸlıyor. Geçen gün küçücük kızım bana 'Anne beni karnına geri koy, burada ölmek istemiyorum' dedi" ifadesini kullandı.

Üç çocuk annesi Semiyye Ä°brahim de çocukları için endiÅŸelendiÄŸini dile getirerek, "Çocuklar, Ä°srail uçaklarının hedefinde. Sanki saldırılar, onları öldürmek için baÅŸlatıldı. Masum çocukların hayatları ellerinden alınıyor. Ölüm, masum bedenlerini takip ediyor" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Filistinli anne Dua AÅŸur ise saldırılardan korkan çocuÄŸu için endiÅŸe duyduÄŸunu belirterek, 6 yaşındaki kızı Senabil'in Ä°srail'in bombardımanları nedeniyle korkudan bütün gün elleriyle kulaklarını tıkayıp titrediÄŸini ifade etti.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.