Sosyal Medya

Coğrafyamız

Bir aileden 18 kiÅŸi

İsrail’in Gazze Emniyet Müdürü’nün evine düzenlediği hava saldırısında aynı aileden 18 kişi öldü. Saldırıda emniyet müdürü de ağır yaralandı. Salı gününden beri İsrail saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı 165'e ulaştı



Ä°srail'in Gazze'ye yönelik hava saldırılarının en kanlı gününde 50'den fazla Filistinli öldü, salı gününden beri ölenlerin sayısı 165'e, yaralı sayısı 1092'ye yükseldi. 

Filistin hükümeti SaÄŸlık Bakanlığı Sözcüsü EÅŸref Kudra, Ä°srail savaÅŸ uçaklarının cumartesi gecesi Gazze'nin doÄŸusunda bulunan Åžucaiyye mahallesindeki El BeÅŸ ailesine ait bir eve düzenlediÄŸi hava saldırısında 18 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸini, 50 kiÅŸinin yaralandığını ifade etti

Reuters’e konuÅŸan Hamas’tan bir kaynak, emniyet müdürü Taysir El BeÅŸ’in saldırıda ağır yaralandığını belirtti. Alınan bilgiye göre, ölenler aynı ailenin mensubu.

Bu hava saldırısı, Ä°srail'in 8 Temmuz'dan bu yana düzenlediÄŸi, tek seferde en fazla ölüme sebep olan saldırı oldu.

Türkiye'nin Kudüs BaÅŸkonsolosluÄŸu, Gazze'de yaÅŸayan Türk vatandaÅŸlarının ülkeden ayrılmak istemeleri halinde yardımcı olacaklarını duyurdu. Gazze'de yardım kuruluÅŸlarında görev yapan ve Filistinlilerle evlenerek buraya yerleÅŸen toplam 120 Türk vatandaşı var.

"Uluslararası baskılar engel olamayacak"

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi, taraflara ateÅŸkes çaÄŸrısı yaptı.

Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüÅŸen ABD BaÅŸkanı Barack Obama, Washington'ın OrtadoÄŸu'daki nüfuzunu kullanarak karşılıklı saldırıları durdurmak için yardım teklif etti.

Mısır DışiÅŸleri Bakanı Samih Åžükri, sivillere yönelik ÅŸiddetin son bulması için taraflarla görüÅŸerek Kasım 2012'de imzalanan ateÅŸkese uyulma çaÄŸrısı yaptıklarını ancak sonuç alamadıklarını söyledi.

Cuma akÅŸamı Tel Aviv'de basın açıklaması yapan Netanyahu ise, "Bizi yok etmek isteyen teröristlere karşı tüm gücümüzle saldırmamıza hiçbir uluslararası baskı engel olamayacak" dedi.

Cumartesi veya pazar günü kabinenin kara harekâtı konusunda karar vereceÄŸini söyleyen Ä°srail DışiÅŸleri Bakanı Avigdor Lieberman, "Hava saldırıları bu operasyonun ilk aÅŸaması. Bir sonraki aÅŸama konusunda 48 saat içinde karar vereceÄŸimizi tahmin ediyorum" dedi.

Hamas liderlerinden İsmail Haniye, "Bu saldırıyı İsrail başlattı ve onlar bitirmelidir. Biz sadece kendimizi savunuyoruz" dedi

Türkiye'den Gazze'ye gıda ve ilaç yardımı

Gazze’de bulunan hastanelerde ilaç ve tıbbi malzeme sıkıntısı yaÅŸanıyor. Türk Ä°ÅŸbirliÄŸi ve Koordinasyon Ajansı (TÄ°KA), Ä°srail'in saldırılarına maruz kalan Gazze'de 1 milyon dolar deÄŸerinde yardım dağıttı.

TÄ°KA'nın Gazze temsilcisi Muhammed Mürteca, "BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın talimatı üzerine, Ä°srail'in saldırılarından zarar gören ailelere 1 milyon dolar deÄŸerinde acil yardım dağıttık. Yarım milyon dolar gıda, yarım milyon dolar da ilaç yardımı yapıldı" dedi.

Hükümet tarafından Gazze'deki belediyelere akaryakıt yardımı yapılması konusunun görüÅŸüldüÄŸünü belirten Mürteca, Filistin halkına daha fazla yardım yapılacağını ifade etti.

BaÅŸbakan ErdoÄŸan'ın perÅŸembe günü Ä°srail'in saldırılarına maruz kalan Gazze'ye yönelik acil gıda ve tıbbi yardım yapılması talimatını verdiÄŸi, yardımların TÄ°KA tarafından organize edileceÄŸi bildirilmiÅŸti.

Gazze'den atıldığı iddia edilen roket AÅŸdod kentindeki bir benzin istasyonuna düÅŸtü. [FotoÄŸraf: AFP]

Üç Ä°srailli yaralandı

Ä°srail kaynaklarına göre, Gazze’den 28 km uzaklıktaki AÅŸdod kentinde bir benzin istasyonuna düÅŸen roket biri ağır, üç Ä°sraillinin yaralanmasına neden oldu.

AFP’nin Ä°srail’in askeri ve tıbbi kaynaklara dayandırdığı bilgiye göre, roketin düÅŸtüÄŸü benzin istasyonunda bir patlama meydana geldi. Ä°stasyonda çıkan yangın nedeniyle ağır hasar oluÅŸtu.

Al Jazeera muhabirine göre, Gazze’den fırlatılan altı füzenin ikisi Demir Kubbe savunma sistemi tarafından engellendi, diÄŸer dört füze ise Ä°srail’in Tel Aviv, Herzliya, Ramat Gan ve Ramat HaÅŸaron kentlerine düÅŸtü.

Al Jazeera muhabiri, Ä°srail’in Tel Aviv, Herzliya, Rehovot kentlerinde ve Tel Aviv’de yer alan Ben Gurion Uluslararası Havalimanı'nda sirenlerin çaldığını duyurmuÅŸtu. Sirenlerin çaldığı sırada havalimanda uçuÅŸlar kısa bir süre için durduruldu.

Anadolu Ajansı'nın emniyet kaynaklarına dayandırdığı bilgiye göre, sabah saatlerinde Lübnan'ın Hasbayya bölgesinden kimliÄŸi belirlenemeyen bir grup tarafından Ä°srail'e üç füze fırlatıldı. Lübnan emniyet güçlerinin, olayla ilgili bir ÅŸüpheliyi kiÅŸiyi gözaltına aldığı belirtildi.

10 Temmuz’da Gazze’den fırlatılan füzeler Tel Aviv ile Gazze arasında yer alan AÅŸdod kentine düÅŸmüÅŸtü. Roketler bir Ä°sraillinin ölmesine, dört Ä°srailli askerin yaralanmasına neden oldu.

Ä°srail’in beÅŸ gündür süren Gazze saldırılarına karşılık olarak Gazze’den toplam 470 roket atıldı. Gazze’den roket atan tarafların başında Hamas’ın askeri kolu Ä°zzettin Kassam Tugayları ve Ä°slami Cihad Hareketi geliyor.

Roketler Hayfa, Herzliya, Tel Aviv, Kudüs, Birüssebi ve Batı Nakab ve Gazze’ye yakın olan Ä°srail kentlerini hedef aldı. Roketle hedef alınan bazı noktalar, Gazze’ye yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta. Ä°srail’in Demir Kubbe adıyla anılan füze savunma sistemi olayların başından bu yana en az 100 roketi engelledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.