Sosyal Medya

Coğrafyamız

Gazze'de 100 ölü, 670 yaralı

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında ölü sayısı 100'e yaklaştı. Sabah saatlerinde iki evi daha vuran İsrail, kara harekâtı sinyali veriyor. ABD'ye göre bunun engellemenin yolu, Hamas'ın İsrail'e roket fırlatmayı durdurması.



Sabah saatlerinde yeniden saldırıya baÅŸlayan Ä°srail, Gazze'de iki noktayı havadan vurdu; biri çocuk, biri kadın 5 kiÅŸi hayatını kaybetti.

SaÄŸlık Bakanlığı Sözcüsü EÅŸref Kudra, ölü sayısının 100'ü bulduÄŸunu, en az 670 yaralı olduÄŸunu açıkladı. Kudra son olarak, Refah kenti ile Tel el-Heva Mahallesi'ndeki iki eve hava saldırısı düzenlendiÄŸini söyledi.  

Kara harekâtı sinyali

Ä°srail’in saÄŸcı baÅŸbakanı Binyamin Netanyahu, kabinesiyle yedi saat süren bir toplantı yaptı. Toplantıda Gazze’yi karadan iÅŸgal senaryoları da görüÅŸülürken, toplantı sonrası açıklama yapan Netanyahu "Åžu ana kadar operasyon planlandığı gibi gidiyor. Ama daha ileri aÅŸamalar bekleyebiliriz" diyerek kara harekâtı sinyali verdi.

Ancak saldırıların başından beri Gazze'den roket fırlatılmasını kınayıp Ä°srail'e itidal çaÄŸrısı yapmakla yetinen ABD, kara harekatı olmaması için Hamas'ın roket fırlatmayı kesmesi gerektiÄŸini açıkladı. 
ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın brifinginde konuyla ilgili soruları yanıtladı. Ä°srail'in kara harekâtı sinyali vermesine iliÅŸkin olarak "Hiç kimse bir kara harekatı görmek istemiyor. Hamas’ın Ä°srail vatandaÅŸlarına roket fırlatmayı acilen durdurması bu yüzden çok önemli. Bu adım gerginliÄŸi azaltacaktır, düÅŸürecektir" çaÄŸrısını yaptı.

Psaki bir soru üzerine, "Ä°sraillilerin kendilerinin de bir kara harekatı istemediklerini" söyledi. "Hiç kimse bunu istemiyor. GerginliÄŸi düÅŸürecek adımlar atmak ÅŸu anda bizim odak noktamız" dedi.

Ä°srail'de askeri liderler de öncesinde kara harekatı mesajları verirken, Güney Komutanlığı'ndan General Sammy Turgeman, Gazze’ye operasyonu geniÅŸletebileceklerini açıkladı. Turgeman “Operasyonu geniÅŸletmeye hazırız. Operasyon daha fazla sürebilir”  dedi.

Gazze saldırılarına Ä°srail halkından da destek bulan Netanyahu ve diÄŸer liderler hava operasyonu sonrası Gazze’yi iÅŸgal edebilecekleri yönünde demeçler veriyordu. 40 bin yedeÄŸe ‘hazır ol’ mesajı gönderen Ä°srail ordusu halihazırda 20 bin yedeÄŸi harekete geçirip, tankları da Gazze sınırına yığdı.

'Duvarlardan baÅŸka kaybedecek bir ÅŸeyimiz yok'

Ä°srail Savunma Bakanı MoÅŸe Yalon, “Önümüzde uzun çatışma günleri var” diyerek Gazze’ye saldırıların süreceÄŸinin sinyalini verdi.

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri ise, Ä°srail’in yıllardır Gazze’yi abluka altında tuttuÄŸuna iÅŸaret edip MoÅŸe Yalon’a yanıt verirken, “Arkamızda duvarlar var. Kaybedecek bir ÅŸeyimiz yok" dedi.

Ä°srail tarafında özellikle Kudüs ve Gazze’ye yakın kentlerde sık sık sirenler çalıyor. Ä°srail ordusuna göre ÅŸu ana kadar Gazze’den 442 roket fırlatıldı. Roketlerin çoÄŸu ABD'nin de fonladığı, dünyadaki en geliÅŸmiÅŸ füze savunma sistemi olan 'Demir Kubbe' tarafından vuruldu. Ä°srail topraklarında ciddi bir yaralanma ya da can kaybı yaÅŸanmadığı açıklandı. Roketlerden biri Batı Åžeria’daki Ramallah ile Kudüs arasındaki bir Filistinlinin evine isabet ederken Filistinli kaynaklar isabet alan binada herhangi bir can kaybı olmadığını söyledi.

Ban'dan Sisi'ye arabuluculuk teklifi

ABD, Almanya ve Fransa baÅŸta olmak üzere Batı Ä°srail’in saldırılarından ziyade Gazze’den atılan roketleri kınarken, konu bugün BM’ye de taşındı. Genel Sekreter Ban Ki-moon Gazze’den atılan roketleri kınayıp, Ä°srail’e itidal çaÄŸrısı yaptı.

BaÅŸkan Mahmud Abbas'ın, Mısır CumhurbaÅŸkanı ​Abdulfettah Sisi'den ateÅŸkes için arabulucuk etmesini istediÄŸini belirten Ban, "Taraflar arasında ortak zemin bulma ve ateÅŸkes saÄŸlanması her zamankinden daha fazla aciliyet kazanmıştır. Çatışmaların bedelini her zaman olduÄŸu gibi siviller ödüyor. Bu bana acı veriyor ve hepimize acı vermeli" diye konuÅŸtu.

'Ä°srail savaÅŸ suçu iÅŸliyor'

Filistin'in BM Büyükelçisi Riyad Mansur ise Ä°srail'in Cenevre SözleÅŸmesi'ni ihlal ederek 'savaÅŸ suçu' iÅŸlediÄŸini belirtirken, BM Güvenlik Konseyi'nin Gazze'deki sivilleri korumaya davet etti. 

Mansur, Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas'ın da savaÅŸ suçunun görüÅŸmesi için Ä°sviçre'yle temasa geçtiÄŸi bilgisini verirken, "Ä°srail iÅŸgal gücü olarak sivil nüfusun güvenliÄŸini garanti etme sorumluluÄŸunu ihlal etmiÅŸtir" dedi. 

Obama Netanyahu'yu aradı

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Obama ve Netanyahu Gazze'deki durum hakkında telefonla görüÅŸtü.

ABD BaÅŸkanı Barack Obama, Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu'ya ABD'nin Kasım 2012'deki ateÅŸkes anlaÅŸmasına dönülmesi dahil, taraflar arasındaki düÅŸmanlıkların sona erdirilmesine katkı saÄŸlamaya hazır olduÄŸunu bildirdi.

GörüÅŸmede bölgede gerilimin daha fazla tırmanması riskine dair endiÅŸesini dile getiren Obama, tüm tarafların sivillerin yaÅŸamlarını korumak ve sükuneti yeniden tesis etmek için ellerinden gelen her ÅŸeyi yapmaları gerektiÄŸini vurguladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.