Sosyal Medya

Ekonomi

Sanayinin çarkları yavaşladı

Türkiye’de sanayi üretimi son altı ayın en düşüğünde. Üretim mayısta bir önceki aya göre yüzde 1 gerilerken, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,3 arttı.



Türkiye Ä°statistik Kurumu (TÜÄ°K), mayıs ayına iliÅŸkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.

Sanayi üretimi, mayısta bir önceki aya göre yüzde 1 azalırken, geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 3,3 artış gösterdi.

Mayısta, bir önceki aya göre madencilik ve taÅŸ ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2,6, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1 azaldı. Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinde ise deÄŸiÅŸim olmadı.

Ekonomistler mayıs ayında sanayi üretim endeksinde yüzde 0,2 oranında artış bekliyordu. GeçtiÄŸimiz yıla göre ise bu artışın yüzde 4 civarında olacağı tahmin ediliyordu. 

Frene basıldı

Burgan Yatırım BaÅŸekonomisti Haluk Bürümcekçi, mayıs ayı sanayi üretimine iliÅŸkin "Türkiye'de sanayi üretimiyle milli gelir verileri arasındaki yakın iliÅŸki dikkate alındığında, böylesi bir görünüm, ilk çeyreÄŸin yüksek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) gerçekleÅŸmesinin ardından frene basıldığını düÅŸündürdü" dedi.

Bürümcekçi, mayıs ayında sanayi üretiminin yıllık bazda yüzde 1,5 artışla beklentilerin altında bir deÄŸiÅŸim gösterdiÄŸini belirterek, genel piyasa beklentisinin yüzde 3,6, kendi beklentilerininse yüzde 3,7 artış göstermesi yönünde olduÄŸunu kaydetti.

Bürümcekçi, sanayi üretiminin ana eÄŸilimi açısından daha önemli olan, mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış endeksin, bir önceki aya göre yüzde 1,0 oranında sert bir azalış gösterdiÄŸini hatırlatarak, böylece, tarihi zirvesini nisan ayında gören endeksin yeniden mart seviyesine doÄŸru bir geri çekilme gösterdiÄŸini ifade etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.