Sosyal Medya

Dünya

Almanlar Türkiye ile sıkı ilişki istemiyor

Sokaktaki Alman ülkesinin dış politikası hakkında ne düşünüyor? Ya da Almanlar, Türkiye ile işbirliğinin güçlendirilmesini istiyor mu? Almanların bu sorulara verdiği yanıtlar uzmanlar açısından da sürpriz oldu.



Almanya CumhurbaÅŸkanı Joachim Gauck, kısa bir süre önce ülkesinin ekonomik ve siyasi ağırlığının arttığını belirtmiÅŸ ve buna uygun olarak da dış politikada daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerektiÄŸini savunmuÅŸtu. Gauck’un bu çıkışının ardından Alman hükümeti Ukrayna krizinde daha fazla giriÅŸimde bulunmaya baÅŸlarken, Savunma Bakanı Ursula von der Leyen de ordu için gerektiÄŸinde silahlandırılabilecek insansız hava araçları alınmasını düÅŸündüklerini açıkladı.

Peki Almanya’nın uluslararası arenada gerçekten daha aktif olması gerekiyor mu? Alman kamuoyu ülkesinin dış politikası hakkında ne düÅŸünüyor? Alman dış politikasının amacı ve görevleri ne olmalı?

TNS Infratest adlı kamuoyu ÅŸirketi Körber Vakfı için iÅŸte bu soruları 18 yaşın üzerindeki bin Alman’a yöneltti. Aldıkları yanıtların kendileri için sürpriz olduÄŸunu dile getiren vakfın dış politika bölümünün sorumlusu Thomas Paulsen, Almanların 20 yıl önceki tutumu ile ÅŸimdiki arasında bir karşılaÅŸtırma yapma imkanı da bulduklarını dile getirdi. Paulsen, Almanların 20 yıl önce ülkesinin dış politikada daha etkin olmasını isterken bugün çoÄŸunluÄŸun daha çekimser bir tutum izlediÄŸine dikkat çekti.

Almanlar aktif dış politika istemiyor

Paulsen, “Ä°nsanlar, 1994 yılında Balkanlar’dan özellikle de Bosna’dan gelen korkunç haberlere ve fotoÄŸraflara tanık oluyordu. 2014’teki durum ise bu kadar akut deÄŸil. Ukrayna'daki krizi Balkanlar'daki savaÅŸ ile karşılaÅŸtıramayız. Bir diÄŸer nokta ise Alman kamuoyunun Afganistan’da tartışmalı bir baÅŸarı bilançosu olan askeri misyon nedeniyle karışık duygular içerisinde bulunuÅŸu” diye konuÅŸtu.

Ankete katılan Almanların çoÄŸunluÄŸuna göre, Alman dış politikasının en önemli görevi dünya genelinde insan haklarını korumak. Katılımcıların yüzde 51’i dünya barışının korunmasının en önemli hedef olduÄŸunu dile getirmiÅŸ. Ayrıca politikacıların yaptığı açıklamaların aksine Almanlar, müttefik ülkelerin güvenliÄŸini daha az düÅŸünüyor.

Almanlar ekonomik çıkarları hedefleyen bir dış politikayı da reddediyor. Ä°stihdamın güvenliÄŸi, Alman halkının dış politik öncelikleri arasında oldukça gerilerde yer alıyor. 20 yıl önce yapılan ankette ise Almanların yarısından fazlası için istihdam, dış politikanın önceliklerinden biriydi. Körber Vakfı'ndan Thomas Paulsen’e göre, bu eÄŸilimin nedeni konjonktür. Paulsen, o sıralarda Almanya'nın büyük bir resesyon krizinin pençesinde olduÄŸunu belirtiyor.

Hangi ülkeler dost?

Almanya hangi ülkelerle daha sıkı iÅŸbirliÄŸi yapmalı, hangi ülkelerle daha az dostluk kurmalı? Bu soru da ankete katılanlara yöneltildi.

Dost ülkeler sıralamasında komÅŸu Avrupalıların üst sıralarda yer aldığına dikkat çeken Thomas Paulsen, Çin'in ise ABD’nin önünde yer aldığını söyledi.

Almanların yüzde 53’ü ise Ukrayna krizine raÄŸmen Rusya ile iÅŸbirliÄŸini savunmuÅŸ. Anketten çıkan sürpriz sonuçlardan biri ise Almanların büyük bir bölümünün Türkiye ile sıkı bir iÅŸbirliÄŸini reddetmesi. Bunu son dönemde yaÅŸanan olaylara baÄŸladığını belirten Paulsen, Twitter ve YouTube'la ilgili yasakların ve Gezi Parkı protestolarına müdahale ÅŸeklinin Almanlar üzerinde olumsuz etki yarattığını dile getirdi. Paulsen Almanların Türkiye'nin AB üyeliÄŸini istemediÄŸine de dikkat çekti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.