Sosyal Medya

Kültür Sanat

Kan ve şiddet ekrana bağlıyor

İnsanların izledikleri dizi ve filmlerdeki en itici sahnelere nasıl tepki verdiklerini ölçmek isteyen bilim insanları, sanılanın aksine tiksinme ve korku uyandıracak sahnelerin izleyicileri ekrana bağladığını tespit etti.



Antik çaÄŸlar, fantastik dünyalar veya bilim kurgu olsun, ÅŸiddetin neredeyse hiç eksik olmadığı dizi ve filmler, izleyicilerin ekrana olan geleneksel tepkisini deÄŸiÅŸtirmiÅŸ olabilir.

Journal of Communication dergisinde yayımlanan araÅŸtırmada, izleyicilerin kan, vücut parçaları ve iç organlar gördükleri sahneler arttıkça, ekrana daha fazla baÄŸlandığı görüldü. Yapılan gözlemlerde, izleyiciler gördükleri sahnelere olumsuz tepkiler verse de, mide kaldırıcı içerik arttıkça izlediklerine o kadar dikkat kesildi.

Central Florida Üniversitesi ve Indiana Üniversitesi'nden araÅŸtırmacıların yürüttüÄŸü çalışmada, 120 katılımcının yer aldığı gözlemler yapıldı. Katılımcılara, tiksinme hissi uyandırması için seçilen dizi ve filmlerden üç çeÅŸit sahne izletildi. Sosyal ahlak, vücut parçaları ve ölüm-kan sahneleri izletilerek, deneklerin tepkileri gözlemlendi. Gözlem esnasında deneklerin kalp ritmi, yüz ifadeleri ve ciltlerindeki nemlilik de takip edildi.

Deneklerin sahneleri izledikleri an ile sonrasındaki psikolojik durumlarını karşılaÅŸtıran araÅŸtırmacılar, aynı zamanda sahnelere ait hafızanın deÄŸiÅŸimini de inceledi. Ardından, elde edilen sonuçlar izletilen üç farklı sahne arasında karşılaÅŸtırıldı.

Ä°ÄŸrenç içerik yapımcılara yarıyor

Sosyal-ahlakı çürüten sahnelerin izleyicilerde daha yavaÅŸ tepki oluÅŸturduÄŸu, ardından giderek olumsuz hisler ve uyarılmaya neden olduÄŸu görüldü. Bu sahneler, olumsuz hisler ortadan kalktıktan sonra izleyiciler tarafından en iyi hatırlanan sahneler olarak belirdi.

Vücut parçaları içeren sahnelerin ise izleyicilerde savunmacı bir tepki doÄŸurduÄŸu görüldü. Denekler, hemen dikkat kesilmek yerine, vücut parçaları belirdikçe ve netleÅŸtikçe artan bir olumsuzluk ve uyarılma sergiledi. Artan kalp ritmi, içeriÄŸin yeterince dikkat gösterilemeyecek kadar tiksindirici olduÄŸuna iÅŸaret etti. Gözlemlerde, sahnelere ait hafızanın da deÄŸiÅŸtiÄŸi görüldü. DeÄŸiÅŸimin, tiksinme hissinin algısal bozukluÄŸa neden olması ve izlenilenleri unutturmasından kaynaklandığı belirtildi.

Bridget Rubenking ve Annie Lang tarafından gerçekleÅŸtirilen deneyde, katılımcıların bir süre sonra dikkatlerinin arttığı ve kalp ritminin azaldığı görüldü. Bu sonuç, izleyicilerin ne kadar rahatsız olsalar da kafalarını çevirmedikleri içeriÄŸe zamanla daha fazla dikkat ettiklerini gösterdi.

Rubenking, "Görsel medyayı genelde bizi eÄŸlendirecek, iyi hissetmemizi saÄŸlayacak bir ÅŸey olarak görüyoruz... Bir içeriÄŸi izlemek veya izlememek için kararımız ne olursa olsun, tiksindirici bir içerikle karşılaÅŸtığımızda bunun bizi etkilediÄŸini bilerek izlemeye devam ediyoruz" dedi.

Olumsuz içeriklerin zamanla ilgiyi artırdığını ve benzer içeriklerle etkinin devam ettiÄŸine dikkat çeken Rubenking, "Bu tür içerikler yapımcılar için kullanılabilecek bir malzemeye dönüÅŸüyor" ifadesini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.