Sosyal Medya

Kültür Sanat

'Topkapı Sarayı'nın tarihî günü'

Dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan Topkapı Sarayı, yeni açılan Aşk-ı Nebi sergisiyle en çok ilgi gören Kutsal Emanetler bölümünü genişletti.



Topkapı Sarayı Müzesi BaÅŸkanlığı’nı yürüten Prof. Dr. Haluk Dursun AÅŸk-ı Nebi sergisiyle birlikte göreve geldiÄŸi 2012’den bu yana en heyecanlı günlerinden birini yaşıyor. Bir yandan panolar, sergileme levhaları, avludaki tören hazırlıklarıyla ilgilenirken diÄŸer yandan da Vali, Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı, basın ve protokolün katılacağı açılışın ev sahibi olarak eksiksiz geçmesi için çabalıyor. Prof. Dr. Haluk Dursun’la serginin açıldığı 8 Nisan günü, bu koÅŸuÅŸturmanın içinde bir araya geldik. Dursun, AÅŸk-ı Nebi sergisi ve kendi ifadesiyle Topkapı Sarayı’nın bu tarihî gününe dair Al Jazeera’nin sorularını yanıtladı.

Bugün tarihî bir gün demenizin sebebi nedir?

Topkapı Sarayı eserlerinin bir kısmı teÅŸhirdeydi yani insanlar gidip görebiliyordu. Ancak bu tip büyük müzelerde gösterilemeyen, muhafaza edilen birçok eser de vardır. Bu eserleri sergiler vasıtasıyla zaman zaman müzeler ortaya çıkarırlar. Topkapı Sarayı da ÅŸu anda öyle bir tarihî anı yaşıyor. Depolarımızdaki eserlerin bir kısmı restorasyon iÅŸlemleri tamamlanarak teÅŸhire açılıyor.

Aşk-ı Nebi sergisi kapsamında Kuran-ı Kerim muhafazaları da sergileniyor. [AA]

AÅŸk-ı Nebi sergisinin teması itibariyle önemi nedir?

Bu serginin çok kutsal bir teması var. Bu sarayda sultanlar baÅŸta olmak üzere yaÅŸayanların Hz. Muhammed’e muhabbetleri ve hürmetleri eserlere yansımış. Mesela padiÅŸahlar hatlarını onun için yazmışlar. Mekke ve Medine için hediyeler göndermiÅŸler. Bunlar daha sonra son Medine muhafızı Fahrettin PaÅŸa tarafından saraya geri getirilmiÅŸ ve bunlar burada saklanmış. Åžimdi bu eserlerin bir kısmını sergi vesilesiyle halkla buluÅŸmasından büyük bir mutluluk duyuyoruz.

Kutsal Emanetler kısmı böylece geniÅŸletilmiÅŸ mi oluyor?

Kutsal Emanetler bölümü hem geniÅŸletilmiÅŸ oldu, hem de ikinci bir bölümle daha fazla eserin sergilenmesi söz konusu. Bu yönüyle tarihî bir gün çünkü Topkapı Sarayı’nda en çok ziyaretçi alan bölüm Kutsal Emanetler’in bulunduÄŸu yer.

Kutsal Emanetler bölümünün yıllık ne kadar ziyaretçisi bulunuyor?

GeçtiÄŸimiz yıllarda ortalama üç buçuk milyon kiÅŸi bu bölümü ziyaret etti ve Kutsal Emanetler kısmı önünde her zaman uzun kuyruklar olur. Biz bu sergiyle hem o ilgiyi artırmış hem de Kutsal Emanetler’i görmeye gelenleri iki ayrı bölümle karşılayarak o uzun kuyrukları da bir anlamıyla ikiye bölerek misafirlerimize eriÅŸim kolaylığı saÄŸlamış olacağız. Bu da insanların Kutsal Emanetler bölümünde daha fazla zaman geçirebilmelerini saÄŸlayacak.

 

Serginin süre planlaması nasıl yapıldı?

Rumuz olduÄŸu için biz bu sergiye 99 eser seçtik. Ä°lk etapta 15 Temmuz 2014’e kadar sürecek sonrasında yine Enderun KoÄŸuÅŸu’nda bu amaç için yapılmış olan eserleri sergilemeye devam edeceÄŸiz.

Özellikle gözden kaçmaması gereken eserler hangileri?

Bir baba nasıl çocuklarını ayıramazsa ben de bu eserleri birbirinden ayrı tutamam. Ancak çok önemli parçalardan bir tanesi, serginin içerisinde yok gibi görünse de daha baÅŸlangıçta ziyaretçileri karşılayan kapı kitabesi. Bu kitabe Kazasker Mustafa Ä°zzet Efendi’ye ait. Hat sanatının, müziÄŸin ve ilmiyenin dönüm noktalarından biridir kendisi ve kitabenin altında da imzası bulunmakta. Bunun için girenler içeridekilere odaklanmadan önce baÅŸlarını kaldırıp kitabeye de mutlaka bakmalılar.

Müze içerisinde hat sanatına dair ayrı bir çalışma yapılacak mı?

Ä°stanbul’da tamamıyla hat sanatına özel bir müzemiz hâlâ yok. Restorasyonlar dolayısıyla henüz açılamadı böyle özel bir bölüm. Hazine KoÄŸuÅŸu dediÄŸimiz kısım bu yönüyle de bir açık hava hat sanatı sergisi aynı zamanda. III. Ahmet’in kitabesi, II. Mahmut’un kitabesi ve Kazasker Mustafa Ä°zzet Efendi’nin kitabesi de bu yönüyle ziyaretçilere Osmanlı hat sanatının en güzel örneklerini bir arada sunuyor.

Osmanlıca bilmek bilhassa Topkapı Sarayı’nı gezerken nasıl bir kolaylık saÄŸlıyor?

Topkapı Sarayı, kendi köklerimizin en yoÄŸun olduÄŸu mekanlardan bir tanesi. Temelinde de eski yazı var. Bu eski yazıları, o kitabelerde ne yazdığını okuyabilmek çok önemli. Siz bu kitabeleri okuyamıyorsanız bana göre bu iÅŸin derinliÄŸine ve keyfine tam varamıyorsunuz demektir. Bu bakımdan eski yazı eski kültürümüzün temelidir. Sanatkârane yazıldığı zaman da ne kadar estetik bir içeriÄŸe ulaÅŸtığını da daha iyi anlıyorsunuz.

Müzenin bu yıl ve gelecek yıllar için programı nasıl olacak?

GeçtiÄŸimiz yıldan itibaren müze büyük bir restorasyon sürecine girdi. Åžu an müze içerisinde 18 ayrı noktada restorasyon çalışmaları devam ediyor ki bu bir rekor. Bunun dışında Topkapı Sarayı’nın kültürel geri planını tanıtmak için de yeni proje ve sergilerimiz olacak. Mesela havuzlar ve çeÅŸmeler vasıtasıyla Topkapı Sarayı’ndaki su kültürü bu kültürel geri plan aktarımı içerisinde iÅŸlenecek temalardan biri. Buna benzer birçok farklı tema ile yeni sergiler için de hazırlıklarımız sürüyor.

Aşk-ı Nebi sergisi 15 Temmuz'a kadar ziyaret edilebilecek. [AA]

Aşk-ı Nebi Sergisi

Yıldız Holding sponsorluÄŸunda Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla hazırlanan AÅŸk-ı Nebi sergisi, 15 Temmuz tarihine kadar açık kalacak.

Sergi içerisindeki bölümler ÅŸöyle: Hz. Peygamber'in DoÄŸumu, PeygamberliÄŸi, Mirac, Hicret, Gazveler, Mekke'nin Fethi, Vefatı, Ravza-i Mutahhara, Osmanlı Sarayı'nda Hz. Peygamber Sevgisi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.