Sosyal Medya

Dünya

İsrail Mısır için arabulucu

İsrailli kaynaklar Telaviv’in, Amerika'nın geçen yıl dondurduğu Mısır’a askeri yardımların tekrar başlaması için büyük çaba harcadığını söylüyor.



Ä°srail Televizyonu Kanal 10, Cuma günü, Ä°srail’in Mısır ordusuna Apaçi türü askeri helikopterler vermesi için Washington’a baskı yaptığını söyledi.

Kanal ismini vermediÄŸi önemli bir yetkiliye dayandırarak, Ä°srail’in Washington Büyükelçisi aracılığıyla Amerika yönetimi üzerinde baskı kurduÄŸunu söyledi. Yetkili Mısır’ın Sina’da ‘cihatçılarla’ savaÅŸmak için bu helikopterlere ihtiyaç duyduÄŸunu ifade etti.

Askeri uzman Yusi Milman, Ä°srail’in sadece büyükelçisini deÄŸil diÄŸer diplomatik yolları da kullanarak Amerikan yönetiminin adım atmasını saÄŸlamaya çalıştığını söylüyor.

Milman Al Jazeera’ye,  Ä°srail ile Mısır arasındaki iliÅŸkilerin Muhammed Mursi’yi deviren 3 Temmuz 2013 darbesinden sonra daha da geliÅŸtiÄŸini ve Ä°srailli yetkililerin Amerika’yı ikna çabalarının aylardır devam ettiÄŸini söyledi.

Ä°srailli askeri uzman, Amerikan yönetiminin yardımları dondurma kararının öncesinde de Telavivin bu kararı engellemek için büyük çaba harcadığını dile getirdi.

Haretz gazetesi de Salı günü Mısırlı diplomat ve subayların geçtiÄŸimiz hafta, Ä°srail ordusu planlama birimi ve DışiÅŸleri Bakanlığı’nın  davetlisi olarak  Ä°srail’i ziyaret ettiÄŸini yazmıştı.

Milman, Ä°srail basınınnın, Mısır ordusunun imajına zarar verebilecek bu haberleri neden sızdırdığını sorduÄŸumuzda basının hür olduÄŸunu ve  haberleri önce vermek için yarış halinde olduÄŸunu söyledi.

Starteji uzmanı Ron Ben YuÅŸay, Amerikan yönetiminin zor dengelerle karşı karşıya bulunduÄŸunu söyledi. Çünkü ona göre Washington bir yandan Mısır’da demokrasinin geleceÄŸiyle ilgileniyor, ama öte yandan da SüveyÅŸ Kanalı’na sahip olduÄŸu için bu ülkenin güvenliÄŸini de göz önünde bulunduruyor.  

YuÅŸay’a göre Ä°srail Amerika’nın Mısır’a yardımlarına büyük önem veriyor. Çünkü, Ä°srail’e göre yardımlar Amerika’nın bölgede olduÄŸunun bir göstergesi. Ä°srail ayrıca bu yardımları bölgedeki istikrarın korunması açısından da önemli görüyor.

Siyasi Bilimler Profesörü Esad Ganim Al Jazeera’ye, Ä°srail’in Washingtonda yürüttüÄŸü diplomatik çabaların nedeninin  kendi çıkarlarını korumak olduÄŸunu söyledi. Ganim’e göre bu çabaların en önemli nedeni islami yapıların tekrar iktidara gelmesinin önünü tıkamak. DiÄŸer bir korku ise Sina’nın savaÅŸ alanına dönüÅŸmesi.

Ganem ‘Ä°srail ÅŸunun farkında; Amerika’nın Mısır’a yardımlarının devam etmesi, Kahire’ye Camp David’e yönelik iç eleÅŸtirilerin üstesinden gelme noktasında yardım edecektir.’ diyerek bunun Ä°srail açısından stratejik bir çıkar olduÄŸuna dikkat çekti.

Mısır’daki darbenin ardından ABD Kongresi'nde geniÅŸ bir kesim bu ülkeye yardımların devam etmesine karşı çıkmıştı.

Ä°srail ile Mısır’ın 1979 yılında Camp David anlaÅŸmasını imzalamalarından sonra Washington, bu iki ülkeye yıllık 1.3 Milyar Dolar yardım yapıyordu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.