Sosyal Medya

Dünya

Rusya'dan yaptırımlara misilleme

ABD, Rusya'ya yönelik yaptırım listesine yeni isimler eklerken Rusya'dan da yanıt gecikmedi. Avrupalı liderler de Brüksel'den Rusya’ya sert uyarılarda bulundu.



ABD BaÅŸkanı Barack Obama, Rusya’ya yönelik yaptırım listesine Rus hükümetinden üst düzey isimlerle birlikte bir Rus bankasının da eklendiÄŸini duyurdu. Banka hesapları dondurulan ve seyahat yasağı getirilen isimler listesine 20 kiÅŸinin daha eklendiÄŸini belirten Obama, ekonomik yaptırımların da devreye girebileceÄŸi uyarısında bulundu.

Listeye eklenen isimler arasında Moskova yönetimi üzerinde etkisi olan ve destek saÄŸlayan kiÅŸilerin olduÄŸunu belirten Obama, Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin'in servetinin bir kısmının bulunduÄŸu Rossiya Bankası'nın da yaptırım listesine alındığını açıkladı.

Rusya farklı bir yol seçebilir

Ukrayna'daki geliÅŸmeleri kaygıyla izlediklerini belirten Obama, Rusya'yı Ukrayna'nın güney ve doÄŸusundaki faaliyetleri konusunda uyardı. ABD BaÅŸkanı, Rusya'nın süreci tırmandırması durumunda Avrupalı müttefiklerle daha sert adımların atılması konusunda görüÅŸtüklerini dile getirdi.

Yaptırımların tercih ettikleri bir sonuç olmadığını ifade eden Obama, bu yaptırımların ÅŸüphesiz dünya ekonomisini de etkileyeceÄŸini ifade etti. Rusya'ya, hala tercih edebileceÄŸi farklı bir yol olduÄŸunu söylediklerini belirten Obama, Moskova yönetimiyle diyalog kapılarının açık olduÄŸunu da ifade etti.

ABD Başkanı Obama

ABD Başkanı Obama

Rusya'dan cevap

ABD'nin açıkladığı yeni yaptırım listesine Rusya'nın cevabı gecikmedi. Rusya DışiÅŸleri Bakanlığı, dokuz Amerikalı politikacıya seyahat yasağı getirildiÄŸini açıkladı. Rusya'nın listesinde ABD Temsilciler Meclisi BaÅŸkanı John Boehner, Demokratların meclis grubu baÅŸkanı Harry Reid ile Cumhuriyetçi Senatör ve eski baÅŸkan adayı John McCain gibi üst düzey isimler yer alıyor.

Bakanlık yaptığı açıklamada, Rusya'nın daha önce uygulanacak yaptırımların bumerang etkisi yapacağı konusunda uyardığı ve her düÅŸmanca saldırıya cevap verileceÄŸinden ÅŸüphe edilmemesi gerektiÄŸi belirtildi.

Avrupa’dan ekonomik yaptırım uyarısı

Brüksel'de bir araya gelen AB devlet ve hükümet baÅŸkanları da Rusya'ya yönelik yaptırımların geniÅŸletilmesini ele aldı. Ä°ki günlük görüÅŸmelerin ilk gününde, Kırım'ın ilhakından sorumlu tutulan Rus ve Ukraynalılara yönelik yaptırımların geniÅŸletilmesi konusunda uzlaşıldı.

Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel, bölgedeki durumun tırmanması durumunda ekonomik yaptırımların devreye gireceÄŸini kaydetti.

Fransa CumhurbaÅŸkanı François Hollande da banka hesapları dondurulacak ve seyahat yasağı getirilecek kiÅŸilerin sayısının artacağını ifade etti. Hollande, bu koÅŸullar altında haziran ayında yapılması planlanan AB - Rusya Zirvesi'nin de iptal edildiÄŸini açıkladı.

Rusya’dan tehdit

Rusya DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı Sergey Riabkov ise Batı'nın tehditlerine, ülkesinin de yaptırımlarla karşılık vereceÄŸini ifade etti. Interfax haber ajansında yer alan haberde, Riabkov'un Batılı ülkelerin attığı adımların, Ä°ran ile yürütülen nükleer görüÅŸmeler üzerinde etkisi olabileceÄŸi tehdidinde bulunduÄŸu belirtildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.