Ukrayna'ya baÄŸlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin birçok bölgesinde resmi binalar ve askeri birlikler Rusya yanlısı milislerin kontrolüne geçti. BaÅŸkent Akmescid’de (Simferopol) Ukrayna bayrağının halen dalgalandığı küçük bir askeri birlik dışında. 

Deniz kuvvetlerine baÄŸlı bu birlikteki askerler dışardan olaÄŸan görevlerini sürdürüyor gibi gözükse de, hemen 100 metre ötede elleri tetikte Rusya yanlısı milisler bekliyor. Sayıları fazla deÄŸil, ancak günlerdir bu noktadan ayrılmadılar. Parlamentoyu ve baÅŸbakanlığı teslim alan milisler burada da kontrolü ele geçirmeye çalıştı, ancak henüz baÅŸarılı olamadılar.

Karşılıklı inatlaÅŸma sürerken, bu gerilimli ortamın provokasyona ne kadar açık olduÄŸu dışarıdan çok net görülebiliyor. Çevreden geçen Rus milliyetçilerin içerideki askerlere laf attığına tanık oluyoruz.

Bizimle görüÅŸmeyi kabul eden birliÄŸin komutanı Albay Ä°gor Mamçur'a, bu bekleyiÅŸin nereye varacağını sorduk. Bunun önemli olmadığını söyledi:

“Bu bekleyiÅŸ ne kadar sürer bilemiyorum. Bizim için önemli deÄŸil. Bizim bir asker olarak birliÄŸimizi kimsenin kontrolüne bırakmaya niyetimiz yok. BaÅŸlıca görevimiz burayı korumak ve bize verilecek emri beklemek. Sadece verilen emirler doÄŸrultusunda hareket edebiliriz.”

Bir yandan konuÅŸurken bir yandan da sürekli dışarıdaki durumu gözleyen Albay kendilerine ÅŸu ana kadar verilen emrin "provokasyonlara dikkat edilmesi" olduÄŸunu belirtti. "Silah kullanmayı gerektirecek bir durumun bizden kaynaklanan bir nedenle yaÅŸanması istenmiyor” dedi.

Albay son olarak Pazar günü milislerle karşı karşıya geldiklerini söyledi: 

“Tansiyon zaman zaman yükseliyor. En son dün geldiler ve burayı teslim almak istediklerini söylediler. Bizim yanıtımız başından beri aynı. 'Böyle bir durumda elimizdeki tüm imkanlarla direniÅŸ göstereceÄŸiz ve karşılık vereceÄŸiz' dedik. Silahlarımızın bir tanesinin bile böyle alakasız kiÅŸilerin eline geçmesine müsade etmeyeceÄŸiz.”

Komutanın en kısa yanıtı ise “Kiev’den ne bekliyorsunuz?” sorumuza oldu: “Bizi yüzüstü bırakmamalarını.”

Albay, Rusya yanlısı milislerin kontrolüne geçen diÄŸer birliklerle ilgili ise fazla yorum yapmaktan kaçındı, ancak ÅŸunları ekledi:

“Teslim olan yerler olduÄŸunu biliyoruz, ama mesela bizim gibi Kerç’teki birlik de buna izin vermedi. Teslim olanlar ise hazırlıksız yakalandı. Ama bunlar muharip birlikler deÄŸildi.”