Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Türkmensiz bir Suriye hedefleniyor'

Suriye’deki savaşta Türkiye sınır hattında rejime karşı savaşan Türkmenler son iki aydır IŞİD tehdidi altında. Al Jazeera’ye konuşan Demokratik Türkmen Hareketi Kurucu Başkanı Tarık Sülo Cevizci, Yayladağ-Akçakale hattının Suriye tarafında yaşananları Al Jazeera’ye anlattı.



Ä°çinden çıktığı Nusra Cephesi de dahil Suriye’deki tüm muhalif gruplarla savaÅŸan IŞİD, Türkiye sınırında yer alan Türkmen köylerini iÅŸgal ederek bu bölgede kendisine bir harekat üssü edinmeye çalışıyor.

Demokratik Türkmen Hareketi Kurucu BaÅŸkanı Tarık Sülo Cevizci, Suriye’nin kuzeyindeki Türkmen köylerinin 27 Ocak’tan bu yana ciddi bir saldırı tehdidi altında olduÄŸunu söyledi. Sülo “Irak Åžam Ä°slam Devleti isimli örgüt bölgedeki tüm Türkmen varlığını tehdit etmekte. DoÄŸrusu bu saldırı beklediÄŸimiz bir hamle deÄŸildi. Türkmenler sıcak hatlarda çarpışırken karşılaÅŸtığımız bu kuÅŸatma bizi hazırlıksız yakaladı diyebilirim. Oysa biz yalnızca Esed ve Baas rejiminden kurtulma amaçlı bir mücadelenin içerisinde yer alıyorduk.” dedi.

Sülo IŞİD saldırılarına hazırlıksız yakalandıkları için bölge için çok büyük öneme sahip Çobanbeyli ve çevresinde bulunan 9 köyü IŞİD’e kaptırdıklarını anlattı. Sülo son duruma göre Halep’in kuzeyinden baÅŸlayarak Azez’e kadar giden 125 kilometrelik hattın IŞİD’in kontrolüne geçtiÄŸini söyledi.

Nusra cephesinin IŞİD’e Suriye’den tamamen çekilmesi için tanıdığı sürenin bitimine dört gün kala IŞİD Azez’den çekildi. Ancak Türkmen köylerine yönelik tehdit sürüyor.

2 bin 400 kilometrelik Çobanbeyi ve çevresinde 243 köyde yaklaşık 750 bin Türkmen yaşıyor.

Sülo’ya göre IŞİD, Esed rejimine baÄŸlı askerlerle aynı anda saldırıyor. Bu da silah ve cephane kıtlığı çeken Türkmen muhalifleri zor durumda bırakıyor. Son iki ayda IŞİD saldırılarından kaçan binlerce Suriyeli Türkmen Türkiye’ye sığındı.

“Yeni bir cihad ÅŸekli geliÅŸtirmeye çalışıyorlar”

IŞİD’i “karanlık bir yapı” olarak tanımlayan Sülo’ya göre grup hiçbir ahlaki düzey gözetmeden savaşıyor. Türkmen lider bölgedeki IŞİD tehdidini ÅŸöyle anlatıyor:  

“IÅŸid ÅŸu an tüm ağırlığını bizim bölgeye vermiÅŸ durumda. Suriye onların korumak zorunda olduÄŸu bir vatan toprağı deÄŸil. Bunun içinde cephede Esed rejimiyle savaÅŸmayı tamamen bıraktılar. Zaten özgürleÅŸmiÅŸ yerleri kendilerince yeniden özgür kılacaklarını savunuyorlar. Halkımızı katlederek yeni bir cihad ÅŸekli geliÅŸtirmeye çalışıyorlar.”

"IÅŸid eliyle Türkiye cezalandırılmak isteniyor"

IŞİD’in Deyr Ez Zor ve Haseke gibi yer altı kaynaklarının bulunduÄŸu sahalardan atıldığını söyleyen Sülo’ya göre IŞİD, PYD’den sonra Türkiye sınırında Türkiye düÅŸmanı bir yapı olarak mevzilenmeye çalışıyor.

“Bizim ellere yönelik karanlık planlar tatbik ediliyor” diyen Sülo, IŞİD’in Türkiye’yi tehdit ettiÄŸini söylüyor:

“Türkiye üzerinde etkin bir baskı kurmak amacıyla sınır boyunda yerleÅŸtirilmek istenen bu örgütün amacına ulaÅŸması demek, Suriye devriminin sonu ve de Türkiye’nin bölgedeki etkisinin tamamen kırılması anlamına geliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.