Sosyal Medya

Coğrafyamız

Bakü'de yıkıma tepki

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, 10 bin evin yıkılması kararına insan hakları örgütlerinden tepki geldi. Ev sahipleri yıkım sürecindeki hak ihlallerinden ve tazminatların azlığından şikayetçi.



Ä°nsan hakları örgütleri Bakü’de kentsel dönüÅŸüm planı kapsamında 40 bin kiÅŸinin evinden taşınması istenen yeni kentsel dönüÅŸüm planını eleÅŸtirdi.
Hükümet yetkilileri kentteki yeÅŸil alanları geniÅŸletmek ve altyapıyı güçlendirmek için kentsel dönüÅŸüme ihtiyaç olduÄŸunu savunurken, yıkılacak 10 bin ev arasında deprem riskine karşı dayanıksız olanların da bulunduÄŸunu söylüyor. Ancak evlerinden çıkmaları istenen ev sahipleri aynı fikirde deÄŸil. 

Al Jazeera’ya konuÅŸan konut sahibi Günel Nagiyeva, tüm ailesinin aynı evde büyüdüÄŸünü anlatırken, “Evin kendisi 30 metrekare, avlusu 10 metrekare, tuvalet ve banyo avluda. Su, doÄŸalgaz, elektrik var. Ev tamir görmüÅŸ yani acınacak bir halde deÄŸil. DoÄŸrudur bu evler ÅŸehrin simasını bozuyor. Tabii ki apartmanlar bu evlerden bin defa üstün, ama verilen tazminat ile ben ÅŸimdi deÄŸil yakın bir yerde, Bakü'nün dış kasabalarında bile zor ev alırım" dedi. 

Dairesinden çıkması istenen Günel Nagiyeva 3-4 sene önce metrekare başına 1500 Manat yani 1550 Euro tazminatın telaffuz edildiÄŸini belirtirken, aradan geçen sürede evlerin kıymetlendiÄŸini ancak hükümetin önerdiÄŸi tazminatın aynı kaldığından ÅŸikayetçi. 

'İnsanlar yıkımı mahkemeye taşısın'

Nagiyeva, Kubinka mahallesindeki evine henüz yıkım tebligatı gelmemiÅŸ olsa da mahallenin yıkılma kararı verilen ‘Sovetski’ ile aynı kaderi paylaÅŸacağını söylüyor.
Bazı ev sahipleri ise haklarını mahkemede aramaya çalışıyor. Nagiyeva’nın amcası bu yolu izleyerek diÄŸer daire sahiplerinden daha fazla tazminat almış. Ancak bu tür örneklere raÄŸmen ev sahipleri mahkeme yolunu tercih etmiyor.

Nagiyeva'ya göre bunun nedeni, devlet tarafından evden çıkarılmanın banka kredisi alabilmeyi kolaylaÅŸtırması. Hükümet ev sahiplerine taşınmak için iki ay süre veriyor. Resmi tebligatla bankaya gidildiÄŸinde 2 ay içinde kredi alıp, aradaki farkı ödeyerek yeni eve taşınmak mümkün. Nagiyeva resmi yazı olmadan bu sürecin aylarca sürdüÄŸünü söylüyor. Ä°nsan hakları örgütleriyse ev sahiplerini mahkemeye gitmeleri yönünde teÅŸvik etmeye çalışıyor.  Barış ve Demokrasi Enstitüsü’nün BaÅŸkanı Leyla Yunus tazminatlara itiraz süreçlerini kolaylaÅŸtırmak için halk komiteleri kurduklarını söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.