Sosyal Medya

Coğrafyamız

Putin'den Sisi'ye cumhurbaşkanlığı mesajı

Rusya Devlet Başkanı, Mısır'daki askeri darbenin lideri Sisi'ye cumhurbaşkanlığı adaylığında şans diledi. Putin'in "Adaylığa karar verdiğinizi biliyorum" dediği Sisi henüz adaylığını resmi olarak açıklamadı. Sisi darbeden sonra ilk yurt dışı ziyaretini Rusya'ya yapıyor.



Mısır Savunma Bakanı Abdulfettah Sisi, Moskova'da Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin ile görüÅŸtü.

Putin, Sisi'ye "Mısır'ın cumhurbaÅŸkanlığına adaylık için bir karar verdiÄŸinizi biliyorum. Bu göreve talip olmak çok sorumlu bir karar, size ÅŸahsım ve Rus halkı adına ÅŸans diliyorum" dedi.

Puıtin kararını verdiÄŸini söylese de Mısır'daki askeri darbenin lideri Sisi henüz adaylıkla ilgili resmi açıklama yapmadı. Sisi Temmuz'daki darbeden sonra ilk yurt dışı ziyaretini Rusya'ya yapıyor.

Askeri iÅŸbirliÄŸi

Mısır Savunma Bakanı Abdulfettah Sisi ve DışiÅŸleri Bakanı Nebil Fehmi, Moskova'da Rusya DışiÅŸleri Bakanı Sergey Lavrov ve DışiÅŸleri Bakanı Åžoygu ile de görüÅŸtü.

Ziyarette gündem Rusya ile Mısır arasındaki ikili iliÅŸkiler ve askeri iÅŸbirliÄŸiydi. 

Bakanların görüÅŸmesinden sonra düzenlenen basın toplantısında konuÅŸan Lavrov, Moskova ve Kahire yönetimlerinin askeri ve teknik iÅŸbirliÄŸini geliÅŸtirmek amacıyla gerekli belgelerin hazırlanmasını hızlandıracaklarını açıkladı.

Lavrov ikili ticari ve ekonomik iliÅŸkilerin geliÅŸtirilmesi amacıyla kurulacak Rus-Mısır ortak komisyonunun Mart ayı sonunda toplanacağını açıkladı.

Rus Savunma Bakanı Sergey Åžogu da Mısırlı mevkidaşı Abdülfettah Sisi ile yaptıkları görüÅŸmede ortak askeri tatbikat yapmak ve Mısır askerlerinin Rusya’da eÄŸitilmesi gibi askeri iÅŸbirliÄŸini geliÅŸtirecek konuları konuÅŸtuklarını söyledi.

Rusya'dan müttefik arayışı

Moskova'daki görüÅŸmelerde Mısır ve Rusya'nın 2 milyar dolarlık bir askeri anlaÅŸma imzalaması bekleniyor. AnlaÅŸma Lavrov ve Åžoygu'nun Kasım ayında yaptıkları Mısır ziyaretinde de gündeme gelmiÅŸti. 

Ziyaretin hemen ardından Rusya'da yayınlanan Vedomosti gazetesi Rusya ile Mısır arasında 2 milyar doların üzerinde bir silah anlaÅŸmasının gündemde olduÄŸunu, kaynağın ise Suudi Arabistan'dan karşılanabileceÄŸi iddia etmiÅŸti. 

Rusya tarafının yaptığı bu üst düzey ziyaret, Mısır ile ABD arasındaki iliÅŸkilerin gergin bir dönemden geçtiÄŸi zamana denk gelmiÅŸti. ABD yönetimi Mısır’daki insan hakları ihlallerini gerekçe göstererek bu ülkeye yaptığı askeri yardımların bir kısmını durdurma kararı almıştı.

Rusya bu anlaÅŸma ile ABD’den uzaklaÅŸan Mısır’ın yeni yönetimini OrtadoÄŸu’da müttefik olarak kazanmayı hedefliyor. Arap dünyasında 2011’deki ayaklanmalarda Moskova yanlısı liderler devrilmiÅŸ, Rusya bölgede yalnızlaÅŸmıştı. 

"Suriye'de yapıcı rol" vurgusu

Bakanlar ikili iliÅŸkilerin yanında Suriye’deki iç savaÅŸa çözümle ilgili de görüÅŸtü. Lavrov “ OrtadoÄŸu’daki sorunların geniÅŸ bir diyalog yoluyla çözülmesi konusunda Mısır’la hemfikiriz. Suriye konusunda siyasi çözüm ve ÅŸiddetin durmasına yoÄŸunlaÅŸtık. Mısır'ın yapıcı rolünü destekliyoruz” dedi.

Temmuz ayında Mısır CumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi’nin devrilmesiyle sonuçlanan askeri darbeye liderlik eden Sisi, darbeden sonra ilk yurt dışı ziyaretini Rusya’ya yapıyor. Sisi’nin yakın zamanda CumhurbaÅŸkanlığı için adaylığını da açıklaması bekleniyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.