Sosyal Medya

Coğrafyamız

Haseke'de çatışmalar şiddetlendi

Rejim güçleri Suriye'nin kuzeydoğusunda Kürtlerin de yaşadığı Haseke’de bir Arap bölgesini havan topuyla vurdu, muhalifler Giveran'da rejime bağlı birliklerle çatışıyor.



Al Jazeera kaynaklarına göre rejim Suriye’nin kuzeydoÄŸusundaki Haseke kentinin en büyük mahallesi Giveran'ı havan topuyla vurdu. Rejim güçleri ile muhalif Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ÇarÅŸamba gecesinden bu yana çatışıyor. 

Al Jazeera kaynaklarına göre bölgeye yoÄŸun bir ambulans giriÅŸ-çıkışı var, ancak ölü ve yaralı sayısı konusunda saÄŸlıklı bilgi alınamıyor. 

Çatışmalar nedeniyle bölgedeki okullar kapatıldı. Rejim güçleri, Giveran mahallesindeki Haseke Üniversitesi’ni de boÅŸalttı. Üniversite idaresi sınavların iptal edildiÄŸini ve eÄŸitime ara verildiÄŸini duyurdu.

Rejim güçleri, üniversite yakınlarındaki NeÅŸve kontrol noktasında toplanan öÄŸrencileri havaya ateÅŸ açarak dağıttı.

Haseke, Türkiye sınırına yaklaşık 100kilometre uzaklıkta. 

Aynı zamanda Haseke eyaletinin de baÅŸkenti olan Haseke Suriye’de üç yıldır süren iç savaÅŸta çatışmaların en az yaÅŸandığı kent. Nüfusun yüzde 35'i Kürt, kuzeydeki El Salihiye ve Nad Müfti semtleri de PYD'nin kontrolünde, geri kalan yerlerde ise rejim ya da Halk Komiteleri olarak adlandırılan ve rejime baÄŸlı Arap aÅŸiretlerden oluÅŸan grup hakim. Ancak ÅŸehrin güneyinde yer alan Giveran semtinde muhalif savaÅŸçılar var.

Suriye petrolünün neredeyse yüzde 60'ına yakın bir kısmı Haseke ile Kamışlı arasında kalan ve büyük oranda PYD'nin kntrolünde olan bölgede yer alıyor. Bu hatta aynı zamanda verimli tarım arazileri de var.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.