Sosyal Medya

Coğrafyamız

Fotoğraflardakinden çok daha fazlası var

Suriyedeki işkencenin tanığı albay, sığındığı Türkiye'de fotoğrafları yorumlarken, "Fotoğraflarda görünenden daha fazlasına şahit oldum. Esed rejmi işkence ve zulümde ölçü tanımıyor" dedi.



Yayımlandığı andan itibaren uluslararası kamuoyunu dehÅŸete düÅŸüren Suriye'deki iÅŸkencenin tanıklarından, güvenlik nedeniyle ismini gizli tutan Suriyeli pilot albay, 3 yıldır iç savaşın yaÅŸandığı ülkesindeki iÅŸkence ve zulümlerin fotoÄŸrafta görünenden daha fazla olduÄŸunu söyledi.

Rejimden kaçtıktan sonra Åžam'daki muhalif bir gruba komuta eden ve çocuklarının hastalığı nedeniyle 6 ay önce Türkiye'ye sığınmak zorunda kalan albay, Esed rejiminin iÅŸkence ve zulümlerini AA muhabirine anlattı.

EÅŸi ve 5 çocuÄŸuyla geldiÄŸi Osmaniye'de, inÅŸaatlarda kum, çimento, demir ve tuÄŸla taşıyarak ailesini geçindiren albay, Suriye Hava Kuvvetlerinde pilot olarak görev yaptığı sırada iÅŸkencelere maruz kaldığı için 2 sene önce rejimden ayrılarak muhaliflerin safına katıldığını anlattı. Televizyonda gösterilen iÅŸkence fotoÄŸraflarını, çocuklarını ve eÅŸini yanından uzaklaÅŸtırarak izlediÄŸini anlatan albay, Esed rejiminin iÅŸkence ve zulümde ölçü tanımadığını ve her türlü iÅŸkencenin ülkede normalleÅŸtiÄŸini öne sürdü.

Suriyeli albay, uluslararası toplumun bugüne kadar bu vahÅŸeti seyretmesini bir türlü anlayamadığını, Esed rejimi ayakta kaldığı sürece iÅŸkence ve ölümün devam edeceÄŸini söyledi.

Hava kuvvetlerinde parlak geçmiÅŸi olduÄŸunu belirten albay, namaz kıldığı gerekçesiyle 1 yıl 4 ay hapiste kaldığını da iddia etti. Görevi boyunca sayısız iÅŸkencelere tanık olduÄŸunu belirten albay, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Ä°ÅŸkence ve hakaretlere dayanamayarak, iç savaÅŸ baÅŸlamadan kısa süre önce rejimden ayrıldım. SavaÅŸ baÅŸladıktan sonra muhaliflerle oldum ve Åžam'ın bir kısmında muhalif komutan olarak görev yaptım. Ä°ç savaÅŸtan sonra ülkedeki vahÅŸetin boyutları iyice tırmandı, rejimin askerleri ve Hizbullah militanları, ölçü ve sınır tanımaz hale geldi. Tuttukları ve muhalif gördükleri herkese büyük iÅŸkence yapıyorlardı. Esed'in askerleri, tutukladıkları kiÅŸilere günlerce yemek ve su vermez, vücutlarında sigara söndürür, kızgın demirle vücutlarını daÄŸlar, kesici aletlerle iÅŸkence yapar. Daha söylenmeyecek iÅŸkence ve ölümlere ÅŸahit oldum."

Kendisinin de rejimin aradığı kiÅŸilerden olduÄŸuna iÅŸaret eden albay, "Esed askerleri ellerindeki listeye bakarak insanları öldürüyor veya iÅŸkence yapıyor. Ä°ç savaÅŸta çok sayıda akrabamı kaybettim, arkadaÅŸlarım öldü, evim, arabam gitti. Silaha sarılmaktan ve savaÅŸmaktan baÅŸka çaremiz kalmadı" diye konuÅŸtu.

Åžam merkezde savaÅŸan muhalif grupların en büyük silah kaynağının rejim güçleri olduÄŸunu kaydeden albay, uçak ve helikopterlerden atılan füze ve bombaların Åžam'ın büyük kısmını yerle bir ettiÄŸini, rejim güçlerinin ağır silahları mahalle ve sokaklarda kullandığını belirterek ÅŸöyle konuÅŸtu:

 "Esed, mahallemize gece saatlerinde iki, üç kez füze ve roketle saldırırdı. Önce ailemle Åžam'dan kaçtık. Beni Åžam'da çok aradılar. Ailemi Türkiye'ye gönderdim, altı ay önce de ben geldim. Ä°ki ayım, hasta halde yollarda geçti. Türkiye bize kapılarını açtı, bizi misafir etti. Çocuklarım ve ben burada inÅŸaatlarda ne iÅŸ olursa yapmaya çalışıp ekmeÄŸimizi çıkarıyoruz. Mahalle sakinleri bizlere yardımcı oluyor. Ä°nÅŸallah Esed bir an önce gider ve tekrar evimize döneriz. Akrabalarımdan kimseyle görüÅŸemiyorum. Onlar baÅŸlarına bir ÅŸey geleceÄŸi korkusuyla benimle konuÅŸmaktan kaçınıyor. Onların hayatından endiÅŸe ediyorum."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.