Sosyal Medya

Coğrafyamız

Esed rejimine 'terörist' tepkisi

Dışişleri Bakanı Davutoğlu "Gerçekte Suriye’de kimlerin terörist olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz" dedi.



DışiÅŸleri Bakanı Ahmet DavutoÄŸlu, Suriye'de insanlık dışı uygulamalara bir an önce son verilmesi gerektiÄŸini belirterek, "Srebretintsa'da iÅŸlenen suçlar gibi Suriye'deki suçlara ve acımasızlıklara imza atanlar da adaletle yüzleÅŸecekler" dedi.

DışiÅŸleri Bakanı DavutoÄŸlu, Ä°sviçre'nin Montrö kentinde düzenlenen Cenevre-2 Konferansı'nda konuÅŸtu.

2 milyondan fazla Suriyelinin evlerini terk ederek bölge ülkelerde mülteci konumuna düÅŸtüklerini belirten DavutoÄŸlu, Türkiye'nin 700 bin Suriyeli kardeÅŸine kucak açtığını ifade etti. DavutoÄŸlu, "Bu açık kapı politikamızı evleri güvenli olana kadar devam ettireceÄŸiz" dedi.

Milyonlarca Suriyelinin gıda ve ilaç gibi en temel gereksinimlerinden mahrum bırakıldığını, onbinlerce kiÅŸinin sistematik kuÅŸatma altında ölümü beklemeye mahkum edildiÄŸini kaydeden DavutoÄŸlu, ÅŸunları söyledi:

"Aç bırakma bir savaÅŸ silahı olarak kullanılıyor. Bu insanlık dışı uygulamalara acilen bir son verilmeli ve bunlar cezasız kalmamalı. BM tarafından belgelenen her türlü suç ve alçakça yapılmış insan hakları ihlalleri Suriye'de maalesef yakın geçmiÅŸe damgasını vurmuÅŸtur."

DavutoÄŸlu, bu tür suçların aralıksız devam ettiÄŸinin bildirildiÄŸini, geçtiÄŸimiz günlerde AA tarafından ortaya çıkarılan ve 11 bin kiÅŸinin öldürüldüÄŸünü gösteren belgeler karşısında herkesin nutkunun tutulduÄŸunu dile getirdi.

Sierre Leone'de rejim tarafından insanlığa karşı iÅŸlenen suçlarla ilgili kurulan özel mahkemeye savcının sunduÄŸu rapordan alıntı yapan DavutoÄŸlu, "Nuremberg'ten beri bu tür devlet destekli, sanayi makinesi benzeri, sistematik iÅŸkence ve katliamlar" görülmediÄŸini kaydetti.

DavutoÄŸlu, "Bu acımasızlık açıkça insanlığa karşı suçtur ve savaÅŸ suçu iÅŸleyenler veya insanlığa karşı suç iÅŸleyenler hesap vermeli" dedi.

"Korkunç görüntüleri görmezden gelmek isteyenler olabilir" diyen DavutoÄŸlu, 20 yıl önce Srebrestsa'daki katliamların da görmezden gelinmeye çalışıldığını hatırlattı. DavutoÄŸlu, "Ancak bu görüntülerin hafızalarda ve vicdanlarda yarattığı etki silinemedi. Srebretintsa'da iÅŸlenen suçlar gibi Suriye'deki suçlara ve acımasızlıklara imza atanlar da adaletle yüzleÅŸecekler" diye konuÅŸtu.

DışiÅŸleri Bakanı Ahmet DavutoÄŸlu, BeÅŸÅŸar Esed rejiminin ülkede deÄŸiÅŸim isteyen tüm muhalifleri ve komÅŸu ülkelere sığınan mültecileri “terörist” olarak nitelemeye çalışmasına sert tepki gösterdi.     

Cenevre-2 Konferansı’nda yaptığı konuÅŸmada, Esed rejimini sert dille eleÅŸtiren DavutoÄŸlu, “Merak ediyorum, nasıl oluyor da rejimin temsilcileri yalanlarıyla tüm uluslararası toplumu kandırabileceklerini düÅŸünüyorlar. Kendi halkına karşı iÅŸledikleri tüm korkunç suçlara raÄŸmen hala utanmazlık içinde olanlara bir karşılık vermek bile istemiyorum. Tarih onları acı bir ÅŸekilde yargılayacaktır” dedi.  

KonuÅŸmasının baÅŸlangıcında, üç gün önce Åžanlıurfa’da Suriyeli mültecilere yaptıkları ziyareti anımsatan DışiÅŸleri Bakanı DavutoÄŸlu, Türkiye’deki mülteci kamplarında doÄŸan ve sayıları 80 bini aÅŸan Suriyeli bebeklerin dramını, savaÅŸtan kaçan, ayağını kaybeden kız çocukların yaÅŸadıklarını anımsattı.

“Bu kız çocuklar bizim Türkiye’de ağırladığımız 700 binden fazla teröristten bazıları. Türkiye’de doÄŸan 80 bin 500 çocuk teröristten bazıları”  diyen DavutoÄŸlu, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Evet tabii, daha baÅŸka 2 milyon daha terörist var, diÄŸer komÅŸu ülkelere sığınmış olan. Evet tabii, Suriye içinde evlerini terk etmek zorunda kalmış, gıda ve barınacak yer bulmaya çalışan 5 milyon terörist var. Tabii, çok daha fazla sayıda terörist, rejimin vahÅŸeti altında yaÅŸam mücadelesi veriyor. Tabii, çok sayıda ÅŸehir Scud füzeleriyle havadan varil bombalarıyla vuruldu çünkü onlar terörist ÅŸehirlerdi. Evet, teröristler Scud füzeleri fırlattılar, geniÅŸ yerleÅŸim birimlerini top atışına tuttular, varil bombaları, kimyasal silahlar kullandılar, insanları öldürdüler. Gerçekte Suriye’de kimlerin terörist olduÄŸunu hepimiz çok iyi biliyoruz."

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.