Sosyal Medya

Coğrafyamız

İsrail işgalinin sonlandırılması için kritik bir yıl olacak

BM Genel Sekreteri Ban "Bu yıl, iki devletli çözüme ulaşma ve 1967'den beri süregelen İsrail işgalinin sonlandırılması için kritik bir yıl olacak" dedi.



BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, 2014'ün iki devletli çözüme ulaşılması ve Ä°srail'in 1967'den beri sürdürdüÄŸü iÅŸgalin sona erdirilmesi için kritik bir yıl olacağını söyledi.

BM Genel Kurulu tarafından geçen yıl kasım ayında kabul edilen "2014 Filistin Halkıyla Dayanışma Yılı" programı BM'de düzenlenen törenle faaliyetlerine baÅŸladı.

Törene yazılı mesaj gönderen Ban Ki-mun, "Bu yıl, iki devletli çözüme ulaÅŸma ve 1967'den beri süregelen Ä°srail iÅŸgalinin sonlandırılması için kritik bir yıl olacak. Ayrıca bu yıl, bağımsız bir Filistin devletinin kurulması ve Ä°srail devleti ile Filistin devletinin birbirlerinin meÅŸru haklarını tanıyarak barış ve güvenlik içinde yanyana yaÅŸamaları için de önemli bir yıl" ifadelerini kullandı. 

Filistin ve Ä°srailli liderlerin çözüm için siyasi irade, sorumluluk ve açık bir vizyon ortaya koymaları gerektiÄŸini kaydeden Ban, Genel Sekreterlik olarak bu çabaları sonuna kadar destekleyeceklerini bildirdi.

BM Genel Kurul BaÅŸkanı John Ashe de törende yaptığı konuÅŸmada, 2014 yılının, iki tarafın da birbirini anladığı, diyalog ve uzlaşının hakim olduÄŸu bir atmosfere imkan saÄŸlamasını istediÄŸini söyledi.

Programın devam ettiÄŸi saatlerde Ä°srail'in BM misyonunun Twitter hesabından Ä°srail Büyükelçisinin ilginç bir mesajı yayımlandı. Mesajda Büyükelçi Ron Prosor, BM'nin 2014'ü Filistin Halkı ile Dayanışma Yılı ilan etmesini eleÅŸtirerek "BM, Filistin'in propaganda makinesini yaÄŸlamaya devam ediyor" ifadesini kullandı.

-Filistin sorununa çözüm bulunması amaçlanıyor

BM Genel Kurulu tarafından kabul edilen Filistin Halkı ile Dayanışma Yılı kapsamında sorunun çözülmesi için çeÅŸitli faaliyetler düzenlenecek.

Buna göre, uluslararası toplumun Filistin halkının sorunlarının farkına varması, barış sürecinin önündeki engellerin vurgulanması, Ä°srail'in yasa dışı yerleÅŸim faaliyetlerine, Gazze ablukasına, Kudüs'ün konumuna, iÅŸgal altındaki topraklarda yaÅŸayan Filistinlilerin sorunlarına dikkat çekilmesi amaçlanıyor.

Kampanya ile nihai planda soruna uluslararası hukuk çerçevesinde kapsamlı, adil ve sürdürülebilir bir çözüm bulunması hedefleniyor.

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.