Sosyal Medya

Coğrafyamız

Afganistan'da güvenlik anlaşması

Afganistan'ın Herat Valisi Said Fazlullah Vahidi, ABD ile Afganistan arasındaki güvenlik anlaşmasının en kısa zamanda imzalanacağını söyledi.



 Vahidi, ABD'nin Kabil Büyükelçisi Yardımcısı Michael McKinley'i makamında kabul etti. GörüÅŸmede McKinley'nin, güvenlik anlaÅŸmasının imzalanması için ülkesinin Afganistan'ın isteklerini kabul ettiÄŸini belirttiÄŸini ifade eden Vahidi, söz konusu anlaÅŸmanın en kısa zamanda imzalanması için çalışma baÅŸlatılacağını duyurdu.

ABD ile Afganistan arasında uzun süredir tartışma konusu olan Ä°kili Güvenlik AnlaÅŸması'nın imzalanması için yaklaşık 2 ay önce geleneksel Halk Meclisi toplanmış, 34 vilayetten gelen 2 bin 500 kiÅŸinin katıldığı Afgan Halk Meclisi, ABD ile Afganistan arasındaki anlaÅŸmayı onaylamıştı.

Meclisin kapanış konuÅŸmasını yapan Afganistan Devlet BaÅŸkanı Hamid Karzai, NATO'nun görev süresinin biteceÄŸi 2014 sonrasında ABD askerlerinin Afganistan'da kalmasına olanak saÄŸlayacak anlaÅŸmanın kısa zamanda imzalanmasına karşı olduÄŸunu söylemiÅŸti. Karzai, "EÄŸer bir tek Amerikan askeri bir tek Afgan'ın evine girerse, bu anlaÅŸma bizim için yok hükmündedir" ifadelerini kullanmıştı.

AnlaÅŸma, 2014 sonrasında ülkede kalacak Amerikan gücünün hukuki statüsünü ve hangi ÅŸartlarda görev yapacağını belirleyecek.

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.