Sosyal Medya

Dünya

ABD, Türk firmasını engelledi

ABD, Türkiye'ye ihraç edilen iki Boeing motorunun bir Türk firması tarafından İran’a ihraç edilmesini engelledi.



ABD, Türkiye'ye ihraç edilen ABD menÅŸeli iki Boeing uçak motorunun bir Türk firması tarafından Ä°ran’a ihraç edilmesini bloke etti.

ABD Ticaret Bakanlığı'nın ihracattan sorumlu Bakan Yardımcısı David Mills tarafından cuma günü imzalanan karar, süresi uzatılma seçeneÄŸiyle 180 gün yürürlükte kalacak.

Kararda yer alan bilgilere göre, General Electric’e ait uçak motorları, Illinois’te bulunan Adaero International Trade tarafından Türk firması 3k Havacılık ve Danışmanlık'a gönderildi. Teslim alan Türk firması da uçak motorlarını Ä°ranlı havayolu ÅŸirketi Pouya Air vasıtasıyla bugün Ä°ran’a göndermeyi planlıyordu. Ancak ABD Ticaret Bakanlığı söz konusu ihraç giriÅŸimini engelledi.

Ä°sminin gizli kalması koÅŸuluyla konuÅŸan ABD Ticaret Bakanlığı yetkilisi, bu tür kararların yılda bir veya iki kez alındığını kaydetti.

Karar kapsamında 3k, Pouya Air ve Adaero, ABD ihracat kontrol listesinde yer alan ürünlerin satışında ve nakliyesinde bazı kısıtlamalarla karşı karşıya kalacak. Söz konusu ticaretin finansmanında veya desteklenmesinde rol oynayan bankalar dahil diÄŸer ÅŸirketlerin de kısıtlamalara tabi olması söz konusu. 

AA muhabirine konuÅŸan Adaero International Genel Müdürü Sadettin Ilgın, THY ile yapılan anlaÅŸma çerçevesinde General Electric kökenli motorların International Aerospace Group Cooperation (AGC) adlı Amerikan firmasına sattıklarını ifade ederek, AGC'nin gümrük iÅŸlemleri sırasında ihracat evraklarında Adaero ismini kullandığını ve tüm problemin buradan çıktığını öne sürdü.

Ilgın, ABD ve Türkiye DışiÅŸleri Bakanlıklarına faturaları, yükleme evrakları dahil tüm belgeleri yolladığını ifade ederek, 15 Åžubat'a kadar bu problemin üstesinden geleceklerini söyledi. Ilgın, ABD Ticaret Bakanlığı'nda konuÅŸtuÄŸu kiÅŸilerin ÅŸubatta düzenlenecek toplantıya gümrük iÅŸlemleri sırasında kullandıkları evrakları elden teslim etmesi durumunda Adaero ÅŸirketinin 180 günlük listeden çıkaracakları sözünü verdiklerini belirtti.

Ä°hracat prosedüründe kendilerinden kaynaklanan hiçbir sorunun olmadığını savunan Ilgın, kargo transferinin yapıldığını, motorların tapularının faturaları ödenerek Amerikan ÅŸirketine verildiÄŸini, söz konusu iÅŸlemlerle ilgili ücretin Amerikan bankasına yatırılmak suretiyle tüm resmi iÅŸlemlerin resmi kanallardan gerçekleÅŸtirildiÄŸini kaydetti. 

Motorları Amerikan ÅŸirketine sattıkları halde bu sorunla karşılaÅŸtıklarını belirten Ilgın, "Sonuçta bu motorları bir Amerikan ÅŸirketine sattık. EÄŸer Amerika dışındaki bir ülkeye bu motorları satmış olsaydık bize bu motorların hangi ülkede hangi uçakta kullanılacağına sorabilirlerdi. Bu satış için Amerika'dan izin alabilirdik. Uzun zamandır bu motorların satışını yapmaya çalışıyorduk. Eylül ayında Amerikan ÅŸirketi müÅŸterisi olduÄŸunu belirterek, devreye girdi. Yaklaşık 40 yıldır uçak motoru danışmanlığı yapmama raÄŸmen ilk defa böyle bir olayla karşılaşıyorum" dedi.

 

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.