Sosyal Medya

Ekonomi

Operasyonun maliyeti 104,84 milyar lira

AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığının raporunda, 17 Aralık'ta yapılan İstanbul merkezli operasyonun Türkiye'ye maliyetinin 104,86 milyar lira olduğu ortaya konuldu.



AK Parti Ekonomi Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığının raporunda, 17 Aralık'ta yapılan Ä°stanbul merkezli operasyonun Türkiye'ye maliyetinin 104,86 milyar lira olduÄŸu ortaya konuldu.

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulunun 30 Aralık'ta yaptığı toplantıda sunulan raporun giriÅŸinde, 11 yıllık iktidarı boyunca AK Parti'nin bölgesinde ve dünyada Türkiye’yi istikrarlı bir ülke konumuna taşıdığı, bu pozisyon deÄŸiÅŸikliÄŸi ülkenin küresel ekonomide itibarını artırdığı, faizlerle, enflasyonun düÅŸmesine önemli katkı saÄŸladığı ifade edildi.

Önceki dönemlerde yüksek faiz gelirlerine alışan finans sektörünün kaybının, Ä°stanbul merkezli operasyonunun gerçekleÅŸtirilmesindeki temel sebeplerden biri olarak deÄŸerlendirildiÄŸi raporda, "1999-2002 döneminde GSYH içindeki faiz ödemesinin oranı yüzde 14,4 seviyesindedir. 1999-2002 döneminde GSYH içindeki faiz ödemesi oranı baz alındığında 2003-2013 döneminde yaklaşık 642 milyar TL faiz ödemesi gerçekleÅŸecekti" ifadesine yer verildi.

Çalışmada 17 Aralık 2013'te baÅŸlatılan Ä°stanbul merkezli merkezli operasyonunun maliyeti faiz, risk primi, döviz kuru, Borsa Ä°stanbul ve Halkbank üzerine etkileri incelendi. 

Raporun sonuç kısmında faiz oranlarında yaÅŸanan geliÅŸmeler nedeniyle devlet iç borçlanma senetleri (DÄ°BS) stoÄŸunun cari deÄŸerinin 4,56 milyar TL deÄŸiÅŸtiÄŸi, kısa vadeli dış borç stoÄŸunun 15,1 milyar TL arttığı, Borsa Ä°stanbul açısından ise hisse senetlerinin piyasa deÄŸerinin 76,7 milyar TL azaldığı vurgulandı. 

YaÅŸanan geliÅŸmelerin kur etkisi aracılığıyla reel kesimin yabancı para pozisyon açığı (165 milyar dolar açık bulunmakta olup, kur oynaması nedeniyle 8,5 milyar TL artış) veya doÄŸalgaz ve petrol ürünlerinin fiyatlarını artırması gibi etkilerle, enflasyonda da bir artış yaratması kaçınılmaz olacağı kaydedildi. 

Raporda, "17 Aralık operasyonunun faiz döviz ve borsa zararlarının toplamının 96,36 milyar lira olduÄŸu, bu tutara reel sektörün yabancı para pozisyon açığı nedeniyle maruz kaldığı 8,5 milyar lira da eklendiÄŸinde toplam zararın 104,86 milyar lira olduÄŸu anlaşılmaktadır" deÄŸerlendirmesi yer aldı.  

-"Neden Halk Bankası"

Raporun ekinde ise "Neden Halk Bankası" sorusuna cevap verildi. Uluslararası alanda stratejik bir misyona sahip Halk Bankasının, attığı adımlarla son iki yılda küresel finans aktörlerinin hedefinde bulunduÄŸuna iÅŸaret edilerek, Halk Bankası Genel Müdürü’nün gözaltına alınması ve bankanın uluslararası iÅŸlemlerinin sorgulanmasının, 'Halk Bankasını devre dışı bırakma giriÅŸimi' olarak görüldüÄŸü ve operasyonun faklı amaçlar doÄŸrultusunda yapıldığını kanıtladığı bildirildi.

Halk Bankasının "uluslararası piyasalarda bir aktör olarak yer almasının istenmediÄŸine dikkat çekilen raporda, ÅŸu deÄŸerlendirme yapıldı:

"Öyle ki sadece 10 yıl içerisinde toplam aktifleri yüzde 459,3 büyümüÅŸ Halk Bankası, net karını da yüzde 435,1 artırmıştır. Aynı dönem içerisinde, öz kaynaklar yüzde 379,9 büyürken, kredilerdeki artış da yüzde 500,5’i bulmuÅŸtur."

AA

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.