Sosyal Medya

YaÅŸam

Gazeteci Metin Turan Türkiye'ye geldi

Mısır'da, ağustos ayında tutuklanan TRT Kahire muhabiri Metin Turan, Türkiye'ye döndü.



Mısır'da, aÄŸustos ayında tutuklanan TRT Kahire muhabiri Metin Turan, Türkiye'ye döndü.

TRT Kahire muhabiri Metin Turan, Türk Hava Yolları'nın (THY) tarifeli seferiyle Mısır'ın baÅŸkenti Kahire'den Ä°stanbul'a geldi. Turan, Mısır’da yaÅŸadıklarını Atatürk Havalimanı'nda meslektaÅŸlarına anlattı. Türkiye’den ve dünyadan gelen dualar sayesinde kurtulduÄŸunu dile getiren Turan, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Dışarı çıkarken biraz sorun yaÅŸadık. Arabaya binerken, tahliye edilirken sorun yaÅŸadık. 'Baltacılar' denilen kiÅŸiler bana yumruk vurdu. Tabii yumruk burnumu kanattı, bir hayli sarsıldık. Arabaya binmeseydik daha kötü ÅŸeyler yaÅŸanabilirdi. Allah korudu diyebilirim. Türkiye’den ve dünyadan çok dua etmiÅŸler. Çok saÄŸolsunlar; Türkiye’den dünyadan. Onların sayesinde sabrettim. Åžimdi ailemle görüÅŸeceÄŸim. Annemi göreceÄŸim. AÄŸabeylerim, ablamlar bekliyorlar, onları göreceÄŸim."

"Tekrar Mısır’a dönmeyi düÅŸünüyor musun" yönündeki soruyu yanıtlayan Metin Turan, "En kısa zamanda, 10-15 gün içinde geri döneceÄŸim. Çocuklarım orada, ailem orada. Onlar okuyorlar, eÄŸitimleri aksamasın diye onları Türkiye’ye getirmedim" ifadesini kullandı.

Mısır’da halen tutuklu olan Türklerin durumuna da deÄŸinen Turan, "Orada 2 kardeÅŸimiz var. Biri öÄŸrenci, biri iÅŸadamı. Emre ve ReÅŸat. Onların da en kısa sürede kurtulmasını diliyorum" diye konuÅŸtu.

Turan, daha sonra Ä°zmir'de bulunan annesiyle bir araya gelmek için Ä°stanbul-Ä°zmir seferini yapan uçaÄŸa bindi.

Kahire’de 16 AÄŸustos'ta darbe karşıtı gösterilerin kanlı bir ÅŸekilde bastırılmasını protesto eden yaklaşık 400 kiÅŸi, güvenlik güçlerinden kaçarak el-Fetih Camisi’ne sığınmıştı. Güvenlik güçleri, ertesi gün camiye zorla girerek, aralarında Turan’ın da bulunduÄŸu çok sayıda kiÅŸiyi gözaltına almıştı. Kahire Ceza Mahkemesi, 5 Aralık’ta "ÅŸiddete teÅŸvik" iddiasıyla yargılanan 84 kiÅŸinin tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasına karar vermiÅŸti. 

Yaklaşık 4 ay sonra özgürlüÄŸüne kavuÅŸan Turan, cezaevinden çıktıktan sonra Türkiye’nin Kahire BüyükelçiliÄŸi Maslahatgüzarı Alper Bosuter ile büyükelçiliÄŸe gitmiÅŸti.

-Turan annesini görmek için Ä°zmir'e geldi-

Tarifeli Türk Hava Yolları uçağıyla saat 02.35'te Ä°zmir Adnan Menderes Havalimanı'na gelen Turan'ı, annesi Fadime Turan (71), aÄŸabeyi Fikret Turan (51) ile yeÄŸeni Enes Turan (18) karşıladı.

Havalimanı kapısından çıkar çıkmaz telefona sarılan Turan, annesinin yanına koÅŸarak gittik. Turan, elini öptüÄŸü annesine uzun uzun sarıldı. 1.5 yıldır birbirlerini görmeyen anne oÄŸul havalimanı kapısında hasret giderdi.

TRT muhabiri Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisinin de bir gazeteci olduÄŸunu belirterek, ''Habere gitmiÅŸtik haber olduk. 4 ay hapiste kaldıktan sonra annemin yanındayım, çok mutluyum. Allah kimseye böyle bir ÅŸey nasip etmesin'' dedi.

Anne Fadime Turan da 1.5 yıldır oÄŸlunu görmediÄŸini, fazla konuÅŸmak istemediÄŸini belirterek, ''Herkesi çıkarsınlar, herkes ailesine kavuÅŸsun'' diye konuÅŸtu.

Turan ailesi, daha sonra dinlenmek üzere evlerine gitti.

 

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.