Sosyal Medya

'Hedef, Müslüman Kardeşleri siyaset sahnesinden tamamen silmek'

Kısa süre öncesine kadar Mısır’ın en iyi örgütlenmiş siyasî gücü olarak kabul edilen Müslüman Kardeşler'in terör örgütü ilan edilmesi gerilimi daha da tırmandırdı. Uzmanlar, muhtemel gelişmeleri değerlendirdi.



Müslüman KardeÅŸlerin desteÄŸiyle göreve gelen eski CumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi hapiste. Mursi döneminin baÅŸbakanı HiÅŸam Kandil kısa süre önce tutuklandı. Aslında Müslüman KardeÅŸlerin tüm yönetim kadrosu ÅŸu an zaten demir parmaklıklar arkasında. Göstericileri öldürmek, vatana ihanet ve terörle suçlanıyorlar. Müslüman KardeÅŸler eylül ayında da yasaklanmıştı.

Ancak Mursi’nin ordu tarafından devrilmesinin ardından iÅŸbaşı yapan geçici hükümet ÅŸimdi eski diktatör Hüsnü Mübarek’in bile atmadığı bir adım atarak Müslüman KardeÅŸleri terör örgütü ilan etti.

Mısır hükümeti bu kararı Salı günü Mansura kentindeki emniyet müdürlüÄŸüne düzenlenen bombalı saldırının ardından aldı. 16 kiÅŸinin öldüÄŸü, 100’ün üstünde kiÅŸinin yaralandığı saldırıyı Sina Yarımadası’nda faal olan radikal Ä°slamcı Ensar Beyt el-Makdis örgütü üstlenmiÅŸti. Hükümet örgüt ile Müslüman KardeÅŸler arasında baÄŸlantı olduÄŸunu savunuyor. Eski CumhurbaÅŸkanı yardımcısı Muhammed el Baradey’in kurduÄŸu Liberal Anayasa Partisi de saldırının arkasında Müslüman KardeÅŸlerin bulunduÄŸu görüÅŸünde. Ancak Müslüman KardeÅŸler ile El Kaide’ye yakınlığıyla bilinen Ensar Beyt el-Makdis arasında baÄŸlantı bulunduÄŸuna dair henüz kesin bir kanıt sunulamadı. Hükümet daha Mursi döneminde Müslüman KardeÅŸler mensubu kiÅŸilerle Sina’daki terör örgütü arasında telefon görüÅŸmelerinin dinlendiÄŸi ve bu görüÅŸmelerden baÄŸlantının açıkça ortaya çıktığını savunuyor.

Uzman Meyer: 'Saldırı bahane'

Arap Dünyası AraÅŸtırmaları Merkezi’nden Günther Meyer, saldırının bahane olduÄŸunu, hedefin Müslüman KardeÅŸleri siyaset sahnesinden tamamen silmek olduÄŸunu belirtiyor.

“Åžu an bombalı saldırıya tepki olarak görünen ÅŸey, sonuçta Müslüman KardeÅŸlerin ve aynı zamanda Selefilerin tamamen devre dışı bırakılması için bahanedir. Müslüman KardeÅŸlerin yasaklanmasıyla pek çok militan üye yer altına itilmiÅŸ oldu. Bu önlem sadece militan savaÅŸçıların sayısının daha da artmasına yol açacaktır.”

Medyada yayınlanan haberlere göre Libya’daki çöllük bölge, Mısır sınırı yakınları ve Sudan’da Mısırlı Müslüman KardeÅŸler ve Selefilerden militanların bombalı saldırılar için eÄŸitildikleri beÅŸ kamp bulunuyor. Meyer, bu kamplardaki militan sayısının bini bulduÄŸunu belirterek, ayrıca Mısır halkı içinde de sempatizan sayısının çokluÄŸu nedeniyle yeni militan kazanma imkanının elveriÅŸli olduÄŸuna dikkat çekiyor. Müslüman KardeÅŸler ise hiçbir terör örgütüyle baÄŸlarının bulunmadığını savunuyor.

1928 yılında kurulan Müslüman KardeÅŸler kısa süre öncesine kadar Mısır’ın en iyi örgütlenmiÅŸ siyasî gücü olarak kabul ediliyordu. Müslüman KardeÅŸler cephesinde, terör örgütü ilan edilme kararına karşı yargı yoluna gitme hazırlıkları yapılıyor. Mısır uzmanı Günther Meyer ise cephelerin son derece keskinleÅŸtiÄŸini belirterek tansiyonun daha da yükseleceÄŸi endiÅŸesini dile getiriyor:

“Terör örgütü ilanı tabii ki güvenlik güçlerinin artık Müslüman KardeÅŸlere yönelik daha keyfî davranabileceÄŸi anlamına geliyor. GerginliÄŸin daha da tırmanmasını bekleyebiliriz. Ve bu da sivil topluma, demokratik bir ortama giden yolda kesinlikle yardımcı olmayacaktır.”

DW

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.