Sosyal Medya

Cenevre için hazırlık başladı

Rusya ve ABD yetkilileri, Cenevre'de Suriye konulu Cenevre 2 Konferansı'nın hazırlıkları kapsamında BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar El İbrahimi ile bir araya geldi.



 Uzun süredir ertelenen ve son olarak 22 Ocak'ta düzenlenmesi planlanan Cenevre 2 Konferansı'nın hazırlık görüÅŸmeleri kapsamında taraflar Ä°sviçre'nin Cenevre kentinde bir araya geldi.

Cuma günü sabah saatlerinde baÅŸlayan hazırlık görüÅŸmelerinde, hâlâ belirsizliÄŸini koruyan konferans katılımcıları konusunda geliÅŸme kaydedilmesi bekleniyor. El Ä°brahimi sabah saatlerinde ilk olarak ABD ve Rus yetkilileri ile görüÅŸürken, toplantıya öÄŸleden sonra BM Güvenlik Konseyi'nin diÄŸer üç daimi üyesi olan Fransa, Ä°ngiltere ve Çin'den de yetkililerin katılması bekleniyor. Yine Irak, Ürdün, Lübnan ve Türkiye'den yetkililerin de görüÅŸmelerde hazır bulunacağı bildiriliyor.

Konferansın hazırlık görüÅŸmelerinde, Ä°ran ve Suudi Arabistan'ın da 22 Ocak'taki konferansa katılıp katılmayacaklarının kararlaÅŸtırılması hedefleniyor. Cenevre 2 Konferansı'na Suriye'deki ihtilaf halindeki, isyancı gruplardan kimlerin katılacağı ise belirsizliÄŸini koruyor.

Åžam yönetimi ise Suriye DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı Faysal Mokdad aracılığıyla, Ä°sviçre'ye göndereceÄŸi heyeti oluÅŸturduÄŸu açıklamasını yapmıştı. 22 Ocak'taki hedeflerinin 2011 yılında Suriye'de baÅŸ gösteren ÅŸiddete çözüm bulmak olduÄŸunu belirten Mokdad, Cenevre'ye gönderilecek heyetin hazır olduÄŸunu kaydetti.

Suriye konulu Cenevre 2 Konferansı'na katılacak taraflar için uzlaÅŸma saÄŸlanamadığından birçok kez tarihi ertelenmiÅŸti. Son olarak BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, konferansın 22 Ocak'ta Ä°sviçre'nin Montrö kentinde baÅŸlayacağını ve daha sonra Cenevre'de devam edeceÄŸini açıklamıştı.

DW

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.