Sosyal Medya

Coğrafyamız

Bilmece sürüyor

Fransa'da mahkeme tarafından görevlendirilen bilirkişi heyeti, Filistin eski lideri Yaser Arafat'ın zehirlenerek değil, doğal yolla öldüğü sonucuna vardı.



Filistin eski lideri Yaser Arafat'ın ölümüyle ilgili bilmece sürüyor. Arafat, 2004 Kasım ayında Paris'teki bir askeri hastanede yaÅŸamını yitirdiÄŸinde 75 yaşındaydı. EÅŸi Suha Arafat, ölüm nedeninin kesinleÅŸtirilememesi nedeniyle 2012 yılında Paris’te bir dava açmış, mahkeme Arafat’ın Ramallah’taki mezarının açılmasını ve uzmanların Arafat’ın naaşı üzerinde inceleme yapmasını kararlaÅŸtırmıştı.

AFP haber ajansı soruÅŸturmaya yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde, mahkemenin görevlendirdiÄŸi bilirkiÅŸi heyetinin, Arafat'ın zehirlenmediÄŸi sonucuna vardığını bildirdi. Fransız uzmanların, Arafat'ın radyoaktif Polonyum maddesiyle zehirlendiÄŸi iddialarını ihtimal dışı bulduÄŸu, Arafat'ın doÄŸal yolla öldüÄŸüne dair pekçok iÅŸaret bulunduÄŸunu kaydettikleri belirtiliyor.

Fransız radyosu France Inter de, Arafat'ın naaşı üzerinde yapılan incelemeler sonucunda, Arafat'ın yaÅŸlılık nedeniyle zayıf düÅŸerek, ağır bir enfeksiyon sonucu hayatını kaybettiÄŸinin anlaşıldığına yer verdi. Davanın göründüÄŸü Nanterre BaÅŸsavcılığı, konuya dair henüz bir açıklama yapmadı.

Ä°srail: Sürpriz deÄŸil

AFP haber ajansına konuÅŸan Ä°srail DışiÅŸleri Bakanlığı sözcüsü Yigal Palmor, Arafat'ın zehirlenmiÅŸ olduÄŸu teorisinin geçersiz olduÄŸunun açıklanmasına ÅŸaşırmadıklarını ifade etti. Ä°srail en başından bu yana, Arafat'ın zehirlenmesinden sorumlu olduklarına yönelik iddiaları kabul etmiyor.

Ancak Filistin tarafı Arafat'ın zehirlendiÄŸini ve bunun arkasında Ä°srail'in olduÄŸunu savunuyor. Arafat'ın ölümünü araÅŸtıran Filistin soruÅŸturma komitesi baÅŸkanı Tevfik Tiravi, Arafat'ın ölümünün arkasındaki kiÅŸileri kısa süre içinde adlarıyla açıklayacaklarını bildirdi. Palestine Today televizyon kanalına konuÅŸan Tiravi, Arafat'ın ölümünden sorumlu olduÄŸuna inandığı kiÅŸilerin adlarını yakında açıklayacağını belirterek, "Söz veriyorum. Bir sonraki basın toplantısı sonuncu olacak ve bu iÅŸi yapan, katılan ya da planlanmasına yardımcı olan herkesi açığa çıkaracak" dedi.

Yaklaşık bir ay önce Ä°sviçreli uzmanlar, Arafat'ın kiÅŸisel eÅŸyaları üzerinde yaptıkları incelemelerde, yüksek oranda radyasyon ve zehirli radyoaktif polonyum maddesine rastladıklarını açıklamışlardı. Uzmanlar raporlarında, Arafat'ın eÅŸyalarında normalin 20 kat üzerinde polonyum tespit ettiklerini ancak Arafat'ın ölümünün tamamen polonyuma baÄŸlı olduÄŸunu kesin olarak söylemenin mümkün olmadığını belirtmiÅŸlerdi.

DW

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.