Sosyal Medya

İran ilk adımı attı

Tahran yönetimi, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu denetçilerine Arak Ağır Su Reaktörü'nün kapılarını açacağını bildirdi.



Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) BaÅŸkanı Yuyika Amano, perÅŸembe günü Viyana'da yaptığı açıklamada Tahran yönetiminin 8 Aralık tarihinde Arak Ağır Su Reaktörü'nün denetlenmesi için bir davette bulunduÄŸunu duyurdu.

Ä°ran davetiyle, 5+1 Grubuyla Cenevre'de saÄŸladığı altı aylık mutabakatın ÅŸartlarından birini yerine getirmiÅŸ olacak. Batılı devletler, Arak Reaktörü'nde, nükleer silah üretiminde kullanılan plütonyum hazırlandığından ÅŸüphe ediyor. Cenevre'deki mutabakatta, gelecek altı ay içinde Tahran yönetiminin Arak'ta üretim yapamayacağı ve yanıcı maddeleri tesise taşıyamayacağı anlaşılan ÅŸartlar arasında yer alıyor.

Viyana'da yapılan açıklamada, IAEA denetçilerinin geçmiÅŸte reaktörü düzenli ÅŸekilde ziyaret ettikleri ancak 2006 yılından bu yana reaktördeki faaliyetlere dair ayrıntılar hakkında bilgilendirilmedikleri belirtildi. Tahran yönetiminin daveti, 11 Kasım'da IEAE BaÅŸkanı Amano ile nükleer programda ÅŸeffaflığa gidilmesi üzerine anlaşıldığı için de büyük bir öneme sahip.

Cenevre'de varılan mutabakata göre, Arak Ağır Su Reaktörü'nün denetçilere açılmasının yanı sıra, uranyum zenginleÅŸtirme faaliyetlerinin düÅŸürülmesini de kapsıyor. Tahran yönetiminin kabul ettiÄŸi ÅŸartlara karşılık, altı aylık süre içinde Ä°ran'a uygulanan bazı yaptırımların da esnetilmesi kararlaÅŸtırıldı. Altı ay sonra Batı ile Ä°ran arasında nükleer krizi çözecek bir anlaÅŸma imzalanması hedefleniyor.

DW

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.