Sosyal Medya

Coğrafyamız

Nijerya'da İslami hareketler barışçıl

Nijerya Medhuri Üniversitesi Arap Dili ve İslami İlimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ticani el-Miskin, Nijerya’daki İslami hareketlerin çoğunluğunun barışçıl olduğunu belirtti.



Ä°stanbul'da düzenlenen "Tarihte ve Günümüzde Selefilik" sempozyumuna katılan Miskin, Ä°slam dünyasındaki hareketler ve SelefiliÄŸe iliÅŸkin AA muhabirine deÄŸerlendirmelerde bulundu. 

"Nijerya’da pek çok Ä°slami hareket var, bunların kahir ekseriyeti barışçıl hareketler. Ä°slami hareketlerin yüzde 90’ından fazlası ‘davet’ alanında ve barışçıl yöntemlerle çalışmaktadır" diyen Miskin, " Ä°slam dünyasındaki Ä°slami hareketlerin bir kısmının barışçıl yöntemleri, bir kısmı da silahlı mücadeleyi savunuyor. Selefi hareketleri 3 grupta toplamamız mümkün. Birincisi Elbani’nin yaptığı gibi ilmi çalışmalarla meÅŸgul oluyor. DiÄŸer bir grup davet, vaaz ve eÄŸitim çalışmalarına odaklanıyor. Bu ikinci grup sonuçtaÄ°slam devletinin kurulmasını hedefliyor. Üçüncü grup selefi hareket daha var ki, bunların hareket noktası silahlı mücadele prensibidir. Mesela doÄŸuda El-Kaide, Afrika’da EÅŸ-Åžebab ve Boko Haram" ifadesini kullandı.

Miskin, radikal grupların ortaya çıkmasına sebep olan siyasi ve toplumsal ÅŸartlara iliÅŸkin soruya Miskin, “Kendi deyimleriyle ‘taÄŸut’un idaresi altında yaÅŸamanın haram olduÄŸunu savunan Boko Haram 2009’da kuruldu. Nijerya’da, gerekirse silahlı mücadele yoluyla Ä°slam devletinin kurulması için Müslümanların harekete geçmesi gerektiÄŸini söyleyerek, ÅŸiddete baÅŸvuruyorlar. Yeni fikirler her toplumda makes bulur. Bu düÅŸünceler bize dışarıdan geldi, gençler de belli oranda ilgi duydu" ÅŸeklinde cevap verdi.

Türkiye'nin kendileri için "barışçıl demokratik deÄŸiÅŸim modeli" olduÄŸunu vurgulayan Prof. Dr. Ticane el-Miskin  "Türkiye’nin ahlaki deÄŸerleri ve medeniyet mirasını koruyarak, toplumla müÅŸavereyle, barışçıl yoldan yürüyüp geliÅŸmesini iftiharla izliyoruz" dedi.

Ä°STANBUL Fatih OkumuÅŸ

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.