Sosyal Medya

Ekonomi

ABD'nin soğuduğu ülkeye silah satacaklar

Rusya Suriye'de elde ettiği jeopolitik kazanımı tüm Ortadoğu ülkelerine genişletmek için çalışmalara başladı. Mısır'da gerçekleşen darbeye tepki göstermeyen Moskova, yeni rejime silah satışı konusuna da yeşil ışık yaktı.



Londra merkezli The Sunday Times'ın haberine göre, ABD'nin silah sevkiyatını kesmesi ve yardımları kısmasının ardından yeni Mısır yönetiminin büyük miktarda silah satın almak için Moskova'ya baÅŸvurduÄŸunu iddia etti.

Mısır'ın Rusya'da talep ettiÄŸi silahlar arasında alçak irtifalarda etkili olan savaÅŸ uçakları, modern tanksavarlar ve eski Sovyet tanklarının modernizasyonu bulunuyor.

ABD BaÅŸkanı Barack Obama yönetimi aldığı kararla Apache helikopterleri, Harpoon gemi savar seyir füzeleri, F-16 ve tanklar için yedek parça sevkiyatını durdurmuÅŸtu. Mısır ordusu için öngörülen 260 milyon dolarlık yardım da askıya alındı.

ABD'nin kısmi desteÄŸini çekmesinin ardından Mısır'da jeopolitik boÅŸluk oluÅŸtuÄŸuna dikkat çeken gazete, Rusya'nın bu boÅŸluÄŸu doldurmaya istekli olduÄŸuna dikkat çekti.

Gazeteye göre Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin, önümüzdeki dönemde Kahire'ye bir ziyaret gerçekleÅŸtirecek. Kahire ile askeri alanda iÅŸbirliÄŸini geliÅŸtirmeyi planlayan Putin, Suriye Tartus deniz üssünde sorun yaÅŸanma ihtimaline karşı Mısır'la iÅŸbirliÄŸini de düÅŸünüyor. Ä°srailli askeri kaynaklar gazeteye yaptığı açıklamada, "Tartus tartışmalı ve yeterli deÄŸil. Rus deniz gücü için Mısır limanları mükemmel…" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Rusya, Suriye'de patlak veren iç savaşın ardından Akdeniz'de kalıcı deniz gücü bulundurma kararı almıştı.

The Times'a göre Putin, ABD'nin Irak'tan çekilmesini planlayarak bu ülke ile de iliÅŸkileri geliÅŸtirmek için çalışıyor. Moskova'da Irak BaÅŸbakanı Nuri El Maliki ile anlaÅŸan Putin, bu ülkeye 4 milyar doları bulan silah satışı gerçekleÅŸtirecek.

ABD'nin Mısır, Irak, Suriye ve Suudi Arabistan'dan geri çekildiÄŸine deÄŸinen gazete, Rusya'nın da bölgede adım adım ilerlediÄŸine dikkat çekiyor.

KAYNAK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.