Sosyal Medya

Coğrafyamız

Kahire'de müdahale başladı!

Mısır Sağlık Bakanlığı, güvenlik güçleriyle darbe karşıtları arasında çıkan çatışmalarda, ölü sayısının 28'e yaralı sayısının 94'e yükseldiğini bildirdi.



Mısır'ın Ä°srail'e karşı kazandığı "6 Ekim zaferi"nin 40. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen darbe karşıtı geniÅŸ çaplı gösteriler devam ediyor.
 
Ülke genelinde çeÅŸitli meydanlarda toplanan göstericiler, Darbeyi Ret ve MeÅŸruiyete Destek için Ulusal Ä°ttifak'ın yaptığı "Kahire Devrimin BaÅŸkenti" adı altında geniÅŸ çaplı eylemlere baÅŸladı.
 
Göstericiler, "Rabia iÅŸareti" yaparak, askeri darbenin sona ermesini talep eden pankartlar ve 1973 yılında Ä°srail karşısında elde edilen zaferde yer alan ordu komutanlarının fotoÄŸraflarını taşıyarak yürüyüÅŸ yaptı.
 
Ülkenin seçilmiÅŸ ilk CumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi'nin görevden uzaklaÅŸtırıldığı darbe ve Savunma Bakanı Abdulfettah Sisi aleyhinde sloganlar atan göstericiler, bir çok kentte eylemlerini sürdürüyor.
 
Güvenlik güçleri, baÅŸkent Kahire'nin batısındaki Giza kentinde, 6 Ekim, El-Mühendisin ve El-Umraniye gibi bölgelerde yürüyüÅŸe devam eden göstericilerin Tahrir Meydanı'na gitmesini engellemek için ana caddeler ve bölgeyi Kahire'ye baÄŸlayan köprülerde dikenli tellerle güvenlik kordonu oluÅŸturduÄŸu görüldü.
 
Darbe karşıtı 10 öÄŸrenci gözaltına alındı"
 
Beni Suveyf ve Asvan kentlerinde de "Darbe karşıtı öÄŸrenciler" oturma eylemi yaptı. Asvan'da gruba müdahale eden güvenlik güçleri, 10 öÄŸrenciyi gözaltına aldı.
 
Bu öÄŸrencilerden birinin darbe destekçisi Temerrüd (Ä°syan) hareketinin üyesi olduÄŸu fakat arkadaÅŸlarına müdahaleye karşı çıktığı için gözaltına alındığı iddia edildi.
 
El-Minya ilinin Delga bölgesinde de darbe karşıtı gösterilere güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu en az 3 kiÅŸinin öldüÄŸü, onlarca kiÅŸinin de yaralandığı bildirildi.
 
Görgü tanıkları, Delga'da darbe karşıtı yürüyüÅŸ baÅŸlatan grubun, güvenlik güçlerinin konuÅŸlandığı bir bölgeden geçiÅŸi sırasında taraflar arasında gerilim çıktığını ve güvenlik görevlilerinin göstericilere gerçek mermilerle müdahale ettiÄŸini belirtti. Çıkan olaylar sonucunda en az 3 göstericinin hayatını kaybettiÄŸi, onlarca kiÅŸinin de yaralandığı öÄŸrenildi. Müslüman KardeÅŸler TeÅŸkilatı'nın (Ä°hvan) resmi internet sitesinde de Delga'daki gösterilerde en az 28 kiÅŸinin öldüÄŸü belirtildi.
 
Öte yandan Mısır CumhurbaÅŸkanlığı sözcüsü Ahmed Muslimani, resmi haber ajansında yaptığı açıklamada, "6 Ekim'de" ordu karşıtı gösteri yapanların "dış güçlerin ajanı" olarak nitelendirileceklerini söyledi.
 
Mısır'ın el-Minya ili Delga bölgesinde düzenlenen darbe karşıtı gösterilere güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu en az 28 kiÅŸinin öldüÄŸü, onlarca kiÅŸinin de yaralandığı bildirildi.
 
Darbeyi Ret ve MeÅŸruiyete Destek için Ulusal Ä°ttifak, Mısır'ın 1973'te Ä°srail'e karşı kazandığı "6 Ekim Zaferi" kutlamaları çerçevesinde ülke genelinde "Kahire Devrimin BaÅŸkenti" adı altında darbe karşıtı gösteriler düzenlenmesi çaÄŸrısında bulunmuÅŸtu. Buna karşın, Mısır yönetimi ve darbe sürecinin önemli aktörlerinden Temerrüd (Ä°syan) hareketi, Mısırlıları, orduya destek vermek için meydanlara çıkmaya çağırmıştı. 
 
Mısır CumhurbaÅŸkanlığı Sözcüsü Ahmed Mislimani, resmi haber ajansına yaptığı açıklamada, 6 Ekim günü ordu karşıtı gösteri yapanları "dış güçlerin ajanı" olarak deÄŸerlendireceklerini söylemiÅŸti.
Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.