Sosyal Medya

Özel / Analiz Haber

Mehmet Beyhan: Karanlığa Küfretmek Yerine Bir Işık Yakmak Mümkün mü?



İsrail’in nasıl bir zalim olduÄŸunu anlatmaya gerek yok. Zira Filistin’de iÅŸlediÄŸi vahÅŸet ortada ve katliamlara hâlâ devam ediyor. Bütün bu gerçeklere raÄŸmen, ne yazık ki BirleÅŸik Arap EmirliÄŸi, sanki hiçbir ÅŸey olmamış gibi, İsrail ile iÅŸ birliÄŸini devam ettiriyor. Zira İsrail medyasında çıkan haberlere göre, geçen hafta BAE’liÄŸi topraklarında İsrail’e yer tahsis etti. (Ynet Global 21.10.2025)

Olaylardan ders almayan devletlerin akıbeti genellikle kötü olmuÅŸtur. Tarih, bu konuda sayısız örneklerle doludur. GeliÅŸmeleri doÄŸru okumak ve gelecekteki tehlikeleri öngörmek, devletler için hayati bir öneme sahiptir. Zira bütün büyük yıkımlar öngörüsüzlükten olmuÅŸtur. İsrail’in gücü yeterse tüm bölgeyi Gazze’ye çevireceÄŸini öngörmek zor deÄŸildir. İsrail ile iÅŸ birliÄŸi yapan bir ülke, yeni Gazze’lerin oluÅŸmasına da neden olacaktır.

İsrail, kurulduÄŸu tarihten bugüne kadar sürekli katliam yaparak siyasi hedeflerine ulaÅŸmaya çalışmıştır. Filistin, Ürdün, Suriye, Lübnan, Mısır bunun en somut örnekleridir. Revizyonist Siyonizm'in kurucusu Zeev Jabotinsky, ‘’ÅŸiddet ve gasp olmadan ‘vaat edilmiÅŸ topraklara’ veya saf bir Yahudi devletine dönüÅŸün mümkün olmadığını’’ söylemiÅŸtir. (GF 21 Ekim 2025)

Filistin, Osmanlıdan kopartılıp İngiliz Mandası altındayken, 1931’den 1948’e kadar katliam yapan İrgun diye bir terör örgütü vardı. İrgun terör örgütünün önde gelen üyelerinden biri olan Menachem Begin’di. Terörist Begin, 1977’de İsrail baÅŸbakanı oldu. Bu teröriste ait ÅŸu ifade aslında bugünkü İsrail’in temel amacını özetliyor: ‘’ Büyük İsrail'in kurulmasının ancak baÅŸkalarını ezerek baÅŸarılabileceÄŸi ile mümkündür. Katılım ve bir arada yaÅŸamaktan bahsetmek saçmadır.’’ (GF Hilal Kashan 21 Ekim 2025)

Bu ayın baÅŸlarında, İsrail yanlısı Orta DoÄŸu Forumunda yayımlanan bir yazıda: ‘’Gerçek barış, ancak İsrail düÅŸmanlarını tamamen yenip ve açık bir zafer kazandıktan sonra gelecektir. Netanyahu’nun 1993 yılında yayınlanan ‘’İsrail’in dünyadaki yeri’’ adlı kitabında ise, ‘’bütün Araplar düÅŸmandır ve düÅŸman yok edilmelidir’’ deniliyor.

Yani İsrail ile iÅŸ birliÄŸi yapan BAE dâhil bütün Araplar, İsrail’in ölüm listesinde yer alıyor. Hâlbuki İsrail, Arapları sürekli Türkiye ve İran ile korkutmaktadır. Sürekli kan akıtan İsrail’e karşı Arap liderlerinin artık uyanması gerekir. Zira ‘’eski Mossad ajanı Avner Avraham, İsrail'in sürekli olarak yeni düÅŸmanlar aradığını itiraf etmiÅŸtir. Ona göre, İsrailli karar vericiler barışı bir amaç olarak deÄŸil, daha fazla toprak geniÅŸletme stratejisi olarak görüyorlar’’ (GF 21 Ekim 2025)

Türkiye’de Arap entelektüellerini tanıyan Resul Tosun, Yasin Aktay, Turan Kışlakçı gibi daha pek çok akademisyen, gazeteci, yazarlar var. Arap dünyasındaki yazarlar yoluyla Arap liderlere ulaşılabilir mi? bilmiyorum ama sürekli Arapları ‘’iÅŸbirlikçilikle’’ suçlamanın kolay olduÄŸunu biliyorum. Önemli olan onları iÅŸbirlikçi olmaktan vazgeçirtmeye ikna etmektir.

Toparlayacak olursak: Filistin ve Mescidi Aksa, bölgenin vicdanı ve ışığıdır. İsrail, bu ışığı söndürmek istiyor. BaÅŸarılı olursa, Arap ülkeleriyle birlikte tüm bölge karanlığa gömülecektir. Onun için soru ÅŸu: Karanlığa Küfretmek Yerine Bir Işık Yakmak Mümkün mü?

Mehmet Beyhan

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.