İslam Direniş Hareketi (Hamas), İsrail işgal organlarını, uluslararası basının Gazze Şeridi’ne girmesini engelleyerek, bölgede yaşananlara kasıtlı olarak kapsamlı bir medya ambargosu uygulamaya çalıştığı gerekçesiyle suçladı.
Hamas 23 Ekim Perşembe günü yaptığı basın açıklamasında, işgal rejiminin sözde Yüksek Mahkemesi’nin işgal hükümetine bu konuyla ilgili dilekçeye yanıt vermek için 30 gün ek süre tanımasının, işgal ordusunun Gazze’de işlediği korkunç suçları medyadan gizleme kararlılığını ortaya koyduğunu söyledi.
Bu kararın “Siyonist işgalin, Gazze’deki savaş makinesinin geride bıraktığı korkunç suçları ve yaygın yıkımı gizleme ve sivillere, altyapıya ve yaşamın tüm temel unsurlarına yönelik sistematik ihlalleri örtbas etme konusundaki ısrarını açıkça ortaya koyduğunu” dile getirdi.
Bu kısıtlamaların “basın özgürlüğünün açık bir ihlali” olduğunu belirten Hamas, işgal rejiminin “korkunç suçlarını ortaya çıkaracak ve Gazze’deki Filistin halkına uygulanan soykırım ve ablukanın etkilerini belgeleyecek özgür bir medyadan korktuğunu” vurguladı.
Hamas, uluslararası basın ve insan hakları örgütlerini, işgal organlarına azami baskı uygulayarak yabancı gazetecilerin Gazze Şeridi’ne derhal erişimine izin vermeleri için çağrıda bulundu ve Filistinli gazetecilerin yanında durarak, Gazze’deki Filistinlilere yönelik bombalama, kuşatma ve sistematik aç bırakma politikasının yol açtığı soykırım suçlarını ve felaket niteliğindeki insani sonuçları haberleştirmelerini istedi.
130’dan fazla medya kuruluşu ve gazetecilerin savunulmasıyla ilgilenen örgüt, 7 Ekim 2023’ten bu yana yabancı muhabirlerin Gazze Şeridi’ne girişinin bazı istisnalar dışında yasaklanmasının ardından, işgal organlarına uluslararası basının Gazze Şeridi’ne “derhal ve sınırsız erişim” izni verilmesi çağrısında bulundu.
İşgal organları ise Gazze’yi yabancı muhabirlere tamamen kapatmış durumda. Sadece bazı muhabirlerin askerlerin gözetiminde kısa süreli takipler yapmasına izin veriliyor.
Büyük yabancı medya kuruluşları bölgeyle ilgili haberlerinde, iki yılı aşkın süredir aralıksız haber yapan ve yorgun düşen Gazzeli Filistinli gazetecilerden oluşan ekiplerden yararlanıyor.
Uluslararası medya, yabancı muhabirlerin Gazze Şeridi’ne sınırsız erişimine izin verilmesini defalarca talep etti, ancak başarısız oldu. İsrail ve Filistin’de uluslararası medya kuruluşları için çalışan muhabirleri temsil eden Kudüs merkezli Yabancı Basın Derneği (FPA), Gazze’ye giriş yasağı kararına itiraz etmek üzere İsrail Yüksek Mahkemesi’ne başvuruda bulunmuştu.
Filistin Enformasyon Merkezi

Henüz yorum yapılmamış.