Güncel
Gazze ablukasını kırmayı amaçlayan Hanzala gemisi Gazze'ye doğru yola çıktı

Follow @dusuncemektebi2
“Hanzala” gemisi, Gazze Åžeridi'ne yönelik İsrail ablukasını kırmaya yönelik yeni bir giriÅŸim olarak yolculuÄŸuna devam ediyor. Bu hareket, 7 Ekim 2023’ten beri süren soykırım savaşı karşısında, abluka altındaki Gazze’ye yönelik uluslararası dayanışmanın bir parçası olarak yürütülüyor.
Geminin 13 Temmuz Pazar günü İtalya kıyılarından hareket ettiÄŸi bildirildi. Bu gemi, iÅŸgal güçlerinin Gazze’ye ulaÅŸmadan önce el koyduÄŸu ve içinde bulunan 12 aktivisti kaçırıp zorla ülkelerine geri gönderdiÄŸi “Madleene” gemisinin ardından Özgürlük Filosu’nun ikinci hareketi olarak kaydedildi.
“Özgürlük Filosu Koalisyonu”, Forensic Architecture ÅŸirketiyle yeniden iÅŸ birliÄŸi yaptığını ve gemiye geliÅŸmiÅŸ bir takip sistemi yerleÅŸtirildiÄŸini duyurdu. Bu sistemin, gemideki aktivistlerin güvenliÄŸini artırmak ve hareketlerini ÅŸeffaf bir ÅŸekilde takip ederek saldırıda bulunanları sorumlu tutmak amacıyla kullanıldığı belirtildi.
Koalisyonun bugün yaptığı açıklamada, “Takip cihazı yalnızca bir seyir aracı deÄŸil, aynı zamanda bir koruma aracı” denilerek, cihazın geminin konumunu canlı olarak yayınlayacağı ve böylece gazetecilerin, insan hakları kuruluÅŸlarının, hukuk gözlemcilerinin ve dünya genelindeki destekçilerin geminin yolculuÄŸunu anbean takip edebileceÄŸi vurgulandı.
Açıklamada, bu ÅŸeffaflığın “her türlü yasa dışı müdahale ve ÅŸiddeti caydırıcı bir unsur” olduÄŸu ve herhangi bir potansiyel ihlalin belge altına alınarak daha sonra soruÅŸturulmasına katkı saÄŸladığı ifade edildi. Bu adım, Filistin halkıyla küresel dayanışma ve sivil direniÅŸin bir stratejisi olarak sunuldu.
Özgürlük Filosu, Hanzala gemisinin yolculuÄŸunun, İsrail'in 18 Mart 2025’te ateÅŸkesi ihlal ederek Gazze’ye yönelik saldırılarına yeniden baÅŸlamasının ardından iÅŸlenen toplu katliamların gölgesinde gerçekleÅŸtiÄŸine dikkat çekti. Gazze'deki SaÄŸlık Bakanlığı'nın verilerine göre bu tarihten sonra en az 6.572 Filistinli ÅŸehit oldu, 23 binden fazla kiÅŸi yaralandı; öldürülenlerin 700’den fazlası ise sözde Gazze İnsani Yardım Kurumu’nun kontrolündeki yardım dağıtım noktalarında yemek sırası beklerken İsrail tarafından öldürüldü. Bu kurumun yardım kisvesi altında ölüm tuzakları kurduÄŸu ve İsrail’in soykırım politikasına hizmet eden bir yapıya dönüÅŸtüÄŸü ifade edildi.
Filo, Hanzala gemisinde Norveçli 70 yaşındaki aktivist Vigdis Bjørklund’un da bulunacağını belirtti. Yapılan açıklamada, 1978’den beri Filistin için mücadele eden Bjørklund’un, torununun bir gün kendisine “Büyükanne, neden hiçbir ÅŸey yapmadın?” demesini istemediÄŸi aktarıldı.
Filo ÅŸu çaÄŸrıyı yaptı: “Vigdis’i ve Hanzala’yı koruyun. İsrail’in yasa dışı ablukasını ve soykırımını sona erdirin.”
Gemide ayrıca Avrupa Parlamentosu üyesi Emma Fourreau da yer alacak. Fourreau, geçtiÄŸimiz PerÅŸembe günü sosyal medya platformu X’te yaptığı paylaşımda, “Gazze’ye yönelik insani ablukayı kırmak için Hanzala gemisinde olacağım. Yanımda Gabrielle Cathala ve 16 insani yardım gönüllüsü olacak. YolculuÄŸumuzun korunması ve soykırımın kınanması için desteÄŸinize güveniyoruz” dedi.
Özgürlük Filosu, gemiye “Hanzala” adının verilmesinin, Filistinli karikatürist Naci el-Ali’nin, mazlum ve direnen Filistin halkını simgeleyen ünlü karakteri Hanzala’nın anlam ve mesajına atıfla seçildiÄŸini belirtti. Hanzala'nın, Gazze’de güvenli, onurlu ve mutlu bir yaÅŸamdan mahrum kalan tüm çocukların ruhunu taşıyan bir gemi olduÄŸu vurgulandı.
Filo ayrıca, Hanzala’nın 2023 ve 2024 yıllarında Kuzey Avrupa ve İngiltere limanlarına uÄŸradığını, bu ziyaretlerde medya karartmasını kırmak, kamuoyu ile etkileÅŸim kurmak, basın toplantıları, sanatsal etkinlikler ve siyasi bilinçlendirme çalışmalarıyla dayanışmayı artırmak için kullanıldığını kaydetti.
Bu hareket, 17 yılı aÅŸkın süredir Gazze’ye uygulanan ablukanın kaldırılması çaÄŸrılarının arttığı bir dönemde, özellikle de İsrail’in baÅŸlattığı soykırım savaşıyla birlikte ablukanın felaket boyutlarının daha da derinleÅŸtiÄŸi bir ortamda, atılan bir adım olarak deÄŸerlendirildi. Uluslararası insan hakları kuruluÅŸlarının ve BM raporlarının, İsrail’in savaÅŸ suçları iÅŸlediÄŸi ve ciddi insan hakları ihlallerinde bulunduÄŸu yönündeki belgelerine atıf yapıldı.
Filistin Enformasyon Merkezi
Henüz yorum yapılmamış.