Sosyal Medya

Güncel

İran’da sokaklar durulmuyor

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesinin ardından 16 Eylül’de başlayan protestolar devam ediyor.



CumhurbaÅŸkanı Ä°brahim Reisi, “Ä°ran, ülkenin güvenliÄŸine ve huzuruna karşı hareket edenlerle kararlı ÅŸekilde baÅŸa çıkmalı” diyerek sert müdahale sinyali verirken, bir haftada hayatını kaybedenlerin sayısı 41’e yükseldi. Uluslararası Af Örgütü, en az 20 kentte polisin gerçek mermi kullandığını bildirdi. Hürriyet'te yer alan habere göre 80'den fazla yerleÅŸimde devam eden gösterilerde yaklaşık bin kiÅŸi tutuklandı.
 
GAZETECÄ°LERE GÖZALTI
 
Bu arada Tahran Gazeteciler Sendikası, baÅŸkentte 10 gazetecinin “casusluk” suçlamasıyla gözaltına alındığını açıkladı. Gösterilerin giderek büyümesi üzerine “yetersiz kalan” polis yerine Devrim Muhafızları’nın meydana inebileceÄŸi belirtiliyor. Mahsa Emini, Tahran’da “ahlak polisi” tarafından “baÅŸörtüsü kurallarına uymadığı” gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra komaya girmiÅŸ, üç gün sonra hastanede hayatını kaybetmiÅŸti. Emini’nin iÅŸkence yüzünden öldüÄŸü iddiasıyla sokaklar hareketlenmiÅŸti.
 
 
HÜKÜMET YANLILARI DA SOKAÄžA DÖKÜLDÜ
 
Giderek büyüyen gösterilere karşı Tahran’da binlerce kiÅŸi bir araya gelerek, hükümete destek gösterileri gerçekleÅŸtirdi. Hükümet yanlısı sloganlar atan göstericiler ellerinde ”Kahrolsun Fitneciler” ve “Kahrolsun Ä°srail” yazılı pankartlar taşıyarak Ä°nkılap Meydanı'na yürüdü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.