Sosyal Medya

Güncel

Yunanistan'ın ihlallerini İHA'lar görüntüledi

Yunanistan'ın adalara yığdığı askeri teçhizat Türk İHA'sı AKSUNGUR tarafından görüntülendi.



Yunanistan’ın geçen hafta New York’ta yapılan BM 77. Genel Kurul toplantıları süreciyle paralel olarak, Ege Denizi’nde kışkırtmaya yönelik hamlelerinden biri dün Türk Ä°HA'sı AKSUNGUR tarafından anbean görüntülendi. Görüntülere yansıyan zırhlı araçlar, Yunanistan'a ait savaÅŸ gemileriyle adalara sevk edildi.

Atina, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın BM’deki konuÅŸmasının öncesi ve sonrasında Lozan AntlaÅŸması’nı ihlal ederek, gayri askeri statüdeki adalar (GASA) Midilli ile Sisam’a, 18 ve 21 Eylül’de zırhlı araç sevketti. Adalara çıkartılan askeri araçların, ABD tarafından hibe edilen ve DedeaÄŸaç Limanı’na intikal ettirilen 1200 adet araçlardan olduÄŸu tespit edildi.

Ä°HA’LAR GÖRÜNTÜLEDÄ°

Yunanistan’ın, GASA statüsündeki iki adaya yönelik faaliyeti, geçen hafta Türk keÅŸif Ä°HA’ları tarafından görüntülendi. Ege Denizi üzerinde görev uçuÅŸu yapan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait Ä°HA’larla, Yunanistan’a ait iki çıkarma gemisi (HS CHIOS ve HS IKARIA) havadan izlendi. Ä°HA’lar, çıkarma gemileriyle Midilli Adası’na 23, Sisam’a ise 18 taktik tekerlekli zırhlı araç (M1117) sevkiyatı yapıldığını görüntüledi. Zırhlı araçlar, limana yaklaÅŸan gemilerden adaya indirildi. Araçların ise ABD tarafından DedeaÄŸaç Limanı’na gönderilen ve Yunanistan’a hibe edilen askeri araçlar olduÄŸu anlaşıldı.

ASLA KABUL EDÄ°LEMEZ!

Adalara silah sevkiyatlarından biri 18 Eylül’de diÄŸeri ise 21 Eylül’de yapıldı. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, BM Genel Kurulu’ndaki konuÅŸmasını 20 Eylül’de, Yunanistan BaÅŸbakanı Kiryakos Miçotakis de 23 Eylül akÅŸamı yapmıştı. Ä°ki adaya yapılan askeri araç sevkiyatının, New York’taki BM Genel Kurulu toplantıları sürecine denk getirilmesi dikkat çekti.

Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri, 18 Eylül ve 21 Eylül’de meydana gelen bu faaliyeti, Yunanistan’ın Türkiye’ye yakın adaları silahlandırmayı ve GASA statüsünü ihlal etmeyi sürdürdüÄŸünü en açık göstergesi olarak deÄŸerlendirdi. GASA’lara özellikle ABD tarafından hibe edilen silahların yerleÅŸtirilmeye çalışıldığını ifade eden yetkililer, diyalog ve iyi komÅŸuluk çaÄŸrılarına karşı NATO’da müttefik olan Yunanistan’ın uluslararası hukuk ve müttefiklik ruhuna aykırı bu saldırgan eylemlerinin “asla kabul edilemez” olduÄŸunu vurguladı.

Atina’nın bu iki adanın gayri askeri statüsünü uzun yıllardır ihlal ettiÄŸini, buralara silah konuÅŸlandırdığını dile getiren güvenlik kaynakları, bu son sevkiyatlarla, bu adalarda bulunan araçların bazılarını ABD’nin hibe ettiÄŸi taktik tekerlekli zırhlı araçlarla deÄŸiÅŸtirdiÄŸini ifade etti. Türkiye’nin sorunların diyalog ve uluslararası hukuk kapsamında çözüme ulaÅŸmasına yönelik çabalarının yanı sıra çözüm için bir araya gelinmesine yönelik davetlerini hatırlatan yetkililer, “Yunanistan’ın tüm davetlere karşılık toplantılara dahi katılmaması ve bu tarz provokasyonları yapması tansiyonu kimin artırdığının, kimin uzlaÅŸmaz, saldırgan ve hukuksuz faaliyetler içinde olduÄŸunun açık göstergesidir” diye konuÅŸtu.

CUMHURBAÅžKANI ERDOÄžAN UYARMIÅžTI

Yunanistan’a Türkiye anakarasının yakınındaki adaları silahlandırmasına karşı bu adaların egemenliÄŸi ile buna dayalı deniz yetki alanları konusundaki son uyarı, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan tarafından 9 Haziran’da yapılmıştı. ErdoÄŸan, “Adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye davet ediyorum, ÅŸaka yapmıyorum, ciddi konuÅŸuyorum. Yunanistan’ı tıpkı bir asır önce olduÄŸu gibi piÅŸmanlıkla sonuçlanacak hayallerden, söylemlerden ve eylemlerden uzak durması, aklını başına alması konusunda tekrar ikaz ediyoruz. Kendine gel” demiÅŸti. Türkiye’nin ‘egemenlik’ konusunu tartışmaya açmaya hazırlandığı adalar içinde, Yunanistan’ın en büyük 5 adası içinde 3., 4. ve 5. sırada yer alan Midilli, Rodos ve Sakız Adası’nın yanı sıra Sisam da bulunuyor.

TÜRKÄ°YE'YE 'LOZAN' HAKKI!

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölümü BaÅŸkanı Profesör Yücel Acer, adalarla ilgili tartışmalara iliÅŸkin Kriter Dergi’nin internet sistesindeki makalesinde, ÅŸu ifadelere yer vermiÅŸti: “Silahlandırmaya dair kuralların Yunanistan tarafından ihlali Türkiye’ye, Lozan Barış AntlaÅŸması’nın, adalar üzerinde egemenliÄŸi düzenleyen maddelerini sona erdirme hakkı verebilir. Bu durum Türkiye’ye, sayıları yaklaşık 18’i bulan DoÄŸu Ege Adaları üzerindeki egemenlik meselesinin Yunanistan ile tekrar müzakere edilmesini talep etme hakkı verecektir.”

Kaynak: Milliyet

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.