Sosyal Medya

Güncel

İsrail, Harem-i İbrahim Camisi'ni Müslümanlara kapattı

İsrail, El Halil'deki İbrahim Camisi'ni 'Yahudilerin ibadet edeceği bahanesiyle' Müslümanların girişini ve ezan okunmasını yasakladı.



Ä°srail yönetimi, Yahudi yılbaşı bahanesiyle, iÅŸgal altındaki Batı Åžeria'nın El Halil kentindeki Harem-i Ä°brahim Camisi'ni Müslümanlara kapattı.

Harem-i Ä°brahim Camisi Müdürü Gassan er-Recebi, yaptığı açıklamada, Ä°srail ordusunun, "Yahudilerin ibadet edeceÄŸi" gerekçesiyle akÅŸam saat 22.00’ye kadar camiye Müslümanların giriÅŸini ve ezan okunmasını yasakladığını söyledi.

Ä°srail askerlerinin, caminin bulunduÄŸu El Halil’in eski ÅŸehir bölgesindeki yoÄŸunluÄŸunu artırarak, buradaki Filistinlilerin hareket özgürlüÄŸüne sert kısıtlamalar getirdiÄŸini ifade eden, Recebi, “YerleÅŸimciler, Müslümanlara kapatılan caminin tümünü ele geçirerek, müzik çalıyor, alkış tutuyor, ÅŸarap içiyor ve caminin çevresinde gürültülü ÅŸekilde danslar ediyorlar.” dedi.

Harem-i Ä°brahim Camisi'nin tamamen Müslümanlara ait bir vakıf olduÄŸuna dikkati çeken Filistinli yetkili, “Caminin YahudileÅŸtirilmesi için bu kışkırtıcı davranışlarla kutsallığının ihlal edildiÄŸini” söyledi.

Harem-i Ä°brahim Camisi'ne yönelik ihlaller

Ä°ÅŸgal altındaki DoÄŸu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'nın çevresi olarak kabul edilen El Halil kentindeki Harem-i Ä°brahim, Mekke'deki Mescid-i Haram ve Medine'deki Mescid-i Nebevi ile Mescid-i Aksa'dan sonra en kutsal dördüncü cami kabul ediliyor.

Ä°srail'in 1967'den beri iÅŸgal altında tuttuÄŸu Batı Åžeria'nın El Halil kentinde bulunan cami, 25 Åžubat 1994'te sabah namazını kılan Müslümanların üzerine ateÅŸ açan Baruch Goldstein adlı Yahudi fanatiÄŸin eyleminden sonra kapatılmış ve yeniden açıldığında ise yarısından fazlası Yahudilere tahsis edilmiÅŸ ÅŸekilde ikiye bölünmüÅŸtü.

Tarihe "El Halil Camii (Harem-i Ä°brahim) Katliamı" olarak geçen saldırıda 29 Filistinli hayatını kaybetmiÅŸ, 150'den fazla kiÅŸi yaralanmıştı.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.