Sosyal Medya

Güncel

Birleşik Krallık'taki mescitlere saldırılar arttı

Araştırma kuruluşu Muslim Census'un yayımladığı raporda, Birleşik Krallık'ta sadece mescitlerin değil, cemaatin de korunmaya ihtiyacı olduğu, ölüm tehdidi içeren olaylarda bile polis takibinin ciddiyetten yoksun yapıldığı ifade edildi.



BirleÅŸik Krallık'taki 113 mescidin yarıya yakınının son 3 yıl içinde saldırıya uÄŸradığı bildirildi.

AraÅŸtırma kuruluÅŸu Muslim Census, 26 Haziran'da "BirleÅŸik Krallık'taki Mescit ve Ä°slami Enstitülere Yönelik Saldırılar" baÅŸlıklı rapor yayımladı.

Raporda, BirleÅŸik Krallık'ta 1800 mescit bulunduÄŸu ve araÅŸtırmanın 113 mescitteki görevlilerle konuÅŸularak yapıldığı belirtilerek, bu ibadethanelerin neredeyse yarısının son 3 yıl içinde en az bir kere saldırıya maruz kaldığı kaydedildi.

Söz konusu mescitlerin yüzde 35'inin her sene en az bir kere ve yüzde 9'unun ise üç ayda en az bir kere saldırıya uÄŸradığı aktarılan raporda, mescit saldırılarının genellikle soygun ve vandalizm motivasyonuyla yapıldığı ifade edildi.

Raporda, Kovid-19 salgını süre3cinde, BirleÅŸik Krallık'taki mescitlerin yüzde 15'ine yönelik saldırılarda artış gözlendiÄŸine iÅŸaret edilerek, mescit saldırıları içinde yüzde 51 ile en yaygın saldırı biçiminin vandalizm olduÄŸu belirtildi.

BaÅŸta baÅŸkent Londra olmak üzere diÄŸer pek çok bölgedeki mescitlere yönelik saldırılar arasında cam kırma, ırkçı grafitiler ile duvarları boyama gibi saldırıların sıklıkla gözlendiÄŸi aktarılan raporda, saldırıya uÄŸrayan mescitlerin yüzde 35'inde sadaka kutularının da çalındığına dikkat çekildi.

"Ä°mamlar ve cemaate yönelik fiziksel saldırı yapılıyor"

Raporda, mescit görevlisi veya cemaate yönelik fiziksel saldırıların "çok endiÅŸe verici" olduÄŸu vurgulanarak, bıçakla saldırı ve yaralamanın da yer aldığı fiziksel saldırıların tüm bu tür eylemler içinde yüzde 17 olduÄŸu ifade edildi.

"Sadece mescitlerin deÄŸil, imamların ve cemaatin de daha yüksek seviyede korunmaya ihtiyacı olduÄŸu" aktarılan raporda, mescitlere yönelik saldırıların cemaatte, polise karşı güvenin azalması ve mescitlere gitmeye yönelik tedirginliklerin artması gibi etkilerinin olduÄŸu bildirildi.

Raporda, saldırıya uÄŸrayan mescitlerin görevlilerinin, bu olayları polise bildirmesine raÄŸmen ibadethanelerin sadece dörtte birinde gözetimin artırıldığı belirtilerek, bu ihbarları yapanların yarısının polisin yaklaşımında memnuniyet duyduÄŸu, üçte birinin ise kolluk kuvvetlerinin harekete geçmemesinden ÅŸikayet ettiÄŸi kaydedildi.

Ayrıca raporda, saldırıları bildirdiklerinde polisin tutumunu olumlu bulduklarını belirten mescit görevlilerinin "olayların aydınlatılmamasından, ölüm tehdidi içeren vakalarda bile takibin ciddiyetten yoksun yapılmasından" ÅŸikayet ettiÄŸi aktarıldı.

Mescit ve ibadethanelerin güvenliÄŸi için yaklaşık 25 milyon sterlin bütçe ayrıldı

Raporda BirleÅŸik Krallık'ta dinleri nedeniyle 2020-2021 arasında nefret suçuna uÄŸrayanların yüzde 45'inin Müslümanlar olduÄŸu ve Müslümanlara karşı iÅŸlenen din motivasyonlu nefret suçlarının diÄŸer din mensuplarına karşı iÅŸlenenlere kıyasla çok daha yüksek olduÄŸu kaydedildi.

Müslümanlara yönelik saldırılar nedeniyle ibadet yerlerinin güvenliÄŸinin saÄŸlanması için mescitlere 24,5 milyon sterlinlik bütçe ayrıldığı aktarılan raporda, bu bütçenin alarm sistemleri, güvenlik kameraları, güvenlik personeli, çit ve benzerleri tedbirler için kullanılacağı ifade edildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.