Sosyal Medya

Husiler kime çalışıyor?

Mehmet Beyhan / Milat



Hatırlanacağı gibi Ä°ran ile Suudi Arabistan arasında 2016’dan beri diplomatik iliÅŸki kesilmiÅŸti. GeçtiÄŸimiz günlerde Ä°ran Meclisi Ulusal Güvenlik Komisyon Üyesi olan Celil Rahimi Cihanabadi: ‘’ iki ülke iliÅŸkilerinin yeniden kurulmak üzere olduÄŸunu ve karşılıklı büyükelçilikleri açamaya hazırlandıklarını’’ ifade etmiÅŸti.

Sünni kökenli Milletvekili olan Cihanabadi twitter hesabında: ‘’Tahran-Riyad arasındaki iliÅŸkilerin yeniden tesis edilmesinin bölgesel gerilimleri azaltacağını ve Ä°slam dünyasındaki uyumu artıracaktır’’ demiÅŸti. Bize göre de böyle bir geliÅŸme bölge barışını saÄŸlamak için oldukça önemli bir aÅŸama olacaktı.

Ancak Müslümanlar arasındaki barışı kendisi için tehdit gören Ä°srail, bu açıklamalardan memnun olmamıştı. Bunu gören Cihanabadi 15 Ocak’ta twitter hesabından ÅŸu uyarıyı yapmıştı: ‘’Güvenlik kurumları ve medya, Siyonistlerin Provokasyonlarından ve aşırılık yanlılarının aptallıklarına karşı dikkatli olmalıdır’’

Cihanabadi’nin uyarısından bir hafta sonra birer gün arayla önce Suudi Arabistan’a sonra BirleÅŸik Arap EmirliÄŸi’ne peÅŸ peÅŸe terör saldırıları gerçekleÅŸti. Barış çabalarının sürdüÄŸü bir zamanda ve bu kadar açık uyarılara raÄŸmen bu saldırıların olması oldukça manidardır.

Dolaysıyla söz konusu saldırıları sadece bir terör saldırısı olarak deÄŸerlendirmek meseleyi anlamada yetersiz kalmak demektir. Bu saldırıların ardındaki kirli iliÅŸkiler kolayca anlaşılmayacak kadar karmaşık olduÄŸu anlaşılmaktadır. Bu karmaşıklığın boyutlarını ve derinliÄŸini anlamak için bazı soruları sorup cevaplayalım.

Önce ÅŸu soruyu soralım:

-Gerçekten bu terör saldırıları iddia edildiÄŸi gibi Husiler mi gerçekleÅŸtirdi? Öyle olduÄŸu anlaşılıyor. Zira Ä°ran medyasının saldırılara iliÅŸkin haberi ÅŸöyleydi: Yemen Güçleri Suudi Arabistan ve BAE’nin derinliklerinde operasyon gerçekleÅŸtirdi. Her ne kadar örgüt ismi kullanılmasa da bunun Husiler olduÄŸu açıktır.

-Husileri hangi ülke destekliyor? ElbetteÄ°ran destekliyor.

-Ä°ran Suudi Arabistan’la iliÅŸkilerini geliÅŸtirmek istiyor mu? GörünüÅŸe göre evet istiyor.

-Peki, bu iki ülkenin birbiriyle çatışması kimin iÅŸine yarar? Bölge ülkesi olması nedeniyle en baÅŸta Ä°srail’in ve diÄŸer sömürgeci bütün devletlerin iÅŸine yarar.

Nitekim Ä°srail gazetesi The Jerusalem Post 23 Ocak’ta Joel C. Rosenberg tarafında: ‘’Ä°srail barış, karşılığında Suudi Arabistan’ın savunmasına yardım etmeli’’ baÅŸlıklı bir öneri yazdı. Özetle yazıda ÅŸöyle denilmiÅŸti: BaÅŸbakan Bennett, Kral Selman ve Muhammed Bin Selman’a: Suudi Arabistan’a Ä°srail hava savunma sistemini satmasını teklif etmelidir. Özellikle Ä°ran tehdidinin arttığı bir zamanda Suudi halkının Ä°srail’le barışa ikna edilmesi daha kolay olacaktır.

Ä°srail açısından bu saldırıyı ve öneriyi düÅŸündüÄŸümüzde durum net ve mantıklıdır. Ama Ä°ran açısından düÅŸündüÄŸümüzde durum hiçte öyle görünmemektedir. Ama biz sorularımıza kaldığımız yerden devam edelim.

-Bu saldırılar her iki ülke iliÅŸkilerine ve bölge barışına zarar vereceÄŸi açık iken neden izin verildi? Ä°ÅŸte bu saldırıların perde arkasındaki karmaşıklığın ve derinliÄŸin boyutları bu sorunun cevabında gizlidir.

Çünkü görünürde Ä°ran ile Ä°srail kanlı bıçaklıdır. Husiler’in arkasında Ä°ran’ın olduÄŸunu dünya âlem bilmektedir. Peki, Ä°ran Suudi Arabistan ile diplomatik iliÅŸkileri geliÅŸtirmeye çalışırken, Husiler Suudi Arabistan ve BirleÅŸik Arap EmirliÄŸi’ne nasıl saldırabilir?

Yıllardan beri geliÅŸtirilen sloganların yol açtığı ön yargıların ötesinde bu saldırıları bir analize tabii tuttuÄŸumuzda zihnimizde oluÅŸan soru: Bu Husiler kime çalışıyor? Bu sorunun cevabı doÄŸru bulunursa, belki hem karmaşık iliÅŸkiler netleÅŸir hem de ‘’OrtadoÄŸu’’ coÄŸrafyasındaki kısır döngünün kırılması mümkün olabilir.

kaynak: https://milatgazetesi.com/yazarlar/husiler-kime-calisiyor-5598/

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.