Sosyal Medya

"Güvenilir lider" olmak işte böyle çetin şartlarda ortaya çıkıyor

Selahaddin E. ÇAKIRGİL / Star Gazetesi



Geçen gün Üsküdar'da, Yeni Akit yazarlarından Kenan Alpay kardeÅŸimle karşılaÅŸtım.
 
Onunla cadde kenarında ayaküstü sohbet ederken, onun yaÅŸlarında bir vatandaÅŸ, 'Aaa, ben sizi ekranlardaki tartışmalardan tanıyorum.' dedikten sonra eleÅŸtirilerini de sıraladı ve 'Ben taraf deÄŸilim, tarafsızım. Tamam, iktidarı savunuyorsunuz, ama, muhalefet kanadının hiç mi haklı olduÄŸu taraf yok, onları niye söylemiyor ve iktidarı niye eleÅŸtirmiyorsunuz?' dedi.
 
Kenan, gayet sâkin bir ÅŸekilde karşılık verse de, muhatabı, pek tatmin olmuyor gibiydi. Ä°ster istemez devreye girdim. 'KardeÅŸim; bırakalım, baÅŸkasını, bizzat Tayyib Bey, daha geçenlerde, 'Yanlış yaptıklarımız olabilir, hattâ hatalarımız da olabilir, olmuÅŸtur da. Ama, iyi niyetimizden halkımızın ÅŸüphe etmeyeceÄŸini düÅŸünüyorum.' gibi bir konuÅŸma yaptı. Bu yetmiyor mu? Üstelik, Kenan Bey, o tartışma programlarına sizin gibi tarafsız olarak deÄŸil, iktidar tarafını destekleyen kiÅŸi olarak davet edildiyse, bu sözden daha ileri ne söyleyebilir? Ve karşı taraftakiler, el birliÄŸiyle, iktidarı yıpratmaya çalışırken, Kenan Bey de mi onlarla aynı aÄŸzı kullansın ve kendi tarafına mı ok atsın? Siz de tarafsız olmayın, tarafınız olsun, tarafsız olan bertaraf olur.' kabilinden bir ÅŸeyler söyledim.
 
Muhatabımız daha fazla bir ÅŸey söylemedi, ayrıldı yanımızdan.
 
*
 
Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebatî, katıldığı bir TV programında son ekonomik çalkantılar konusunda, '(...)Büyük yatırımcılar deÄŸil, her zamanki gibi küçük yatırımcılar çarpıldılar.' demiÅŸ.
 
Çünkü, 'Ne de olsa, dolar daha da yükselecek, elimizdeki paraları hemen dolar'a çevirelim' diye döviz bürolarına koÅŸanların ekseriyeti, küçük yatırımcılar.
 
Halbuki, dolar fiyatında 8-9 liradan 18 liraya varan o tırmandırmalar yaÅŸanırken, Tayyib Bey, son 50 yıl boyunca ülkede hükûmetleri düÅŸüren-deÄŸiÅŸtiren siyasî manevralarıyla ün salan, 'TÜSÄ°AD BaÅŸkanları'nı hedef alarak yaptığı konuÅŸmasında, 'Geri çekilmeyeceÄŸiz. BaÅŸaramayacaksınız.' dediÄŸi zaman, büyük kazanç hesaplarının rüyasına yatan o küçük yatırımcılar uyanmalı ve döviz bürolarına deÄŸil, büyük paraları olmayan ve ekonomik açıdan kendilerinden daha zayıf olan ve amma sıkıntılarına raÄŸmen milyonların safında yer almalıydılar. Çünkü, bilmeliydiler ki, Tayyib ErdoÄŸan, böylesine kesin mücadelelere girdiÄŸi zaman, halk ona daha çok güveniyor.
 
Tecrübeyle sâbit.
 
Nitekim, Tayyib Bey'in o sert konuÅŸmasından sonra, bir anda 18 liradan 12 lira civarına bir geri çekilme olunca, bu kez de 'Mahvolduk!' feryadları baÅŸladı, o taife arasında.
 
*
 
Halbuki aynı günlerde sâde vatandaÅŸlardan on milyonlarcası, 'Tayyib Baba'yı sıkıştırıyorlar, ama, o, Allah'ın izniyle bu oyunu da bozar.' diyerek Tayyib Bey'e güvenlerini belirtiyorlardı.
 
Burada ders alınacak çok ilginç hususlar var.
 
Tayyib Bey deÄŸil de, meselâ muhalefetten birilerinin onun makamında olması halinde, halk kitleleri, muhalefetten hangi 'lider'e, böylesine bir itimad ile baÄŸlanabilir ve her ihtimali taa baÅŸtan göze alabilirlerdi?
 
Söyleyebilir miyiz?
 
Bu sözümüzle, Tayyib Bey'i kusursuz-hatasız saydığımız zannedilmemeli. Ä°nsan olarak, elbette yanlış ve hattâ hatalar yapabileceklerini bizzat o da söylüyor, sık sık. Ki, 2-3 sene önce de, kendisine yapılan övgülere karşı, Birlik Vakfı'nın Sultanahmed'deki iftar yemeÄŸinde, 'KardeÅŸler, hatasız insan tipi oluÅŸturmayın.' ikazında bulunmuÅŸtu.
 
Evet, içinde bulunulan zor ÅŸartlar içinde, birilerimize hata olarak gözüken, baÅŸkalarına göre tercih edilebilecek en ehven çareolarak görülebilir; bu da unutulmamalı.
 
*
 
Bu arada, Ä°P Gn. BaÅŸk. Meral Hanım'a da birkaç cümleyle deÄŸinelim:
 
Kendini bilmez bir m. Vekiliniz, -resmî kayıtlara göre- bir Åžehid'in kız kardeÅŸi olan birisine, en galîz, en çirkin kelimelerle, küfretmiÅŸti.
 
O alçaklık karşısında sus-pus oldunuz. Üstelik de bu hususta daha bir hassas olması gereken birisisiniz.
 
Hayret ki, hayret!..
 
*
 
Ä°P Gn. BaÅŸkanı'nın 'PiÅŸkin Teyze' rolünü sevdiÄŸi anlaşılıyor.
 
Çünkü, bir zamanlar, Merkez Bankası BaÅŸkanlığı'na getirildiÄŸinde, mütevâzı' bir görüntü verdiÄŸi için üzerinde sempati hâlesi oluÅŸan ve amma ÅŸimdi Ä°P'ten m.vekili olan DurmuÅŸ Yılmaz isimli kiÅŸinin, 'Bu bir alım fırsatıdır, dolar yeniden yükselecek" ÅŸeklindeki ve ihanetle bile suçlanabilecek sözlerine karşı da Meral Hanım yine duvar kesildi, âdetâ.
 
Halbuki, o m.vekiline, en azından, 'Siz n'aptınız, DurmuÅŸ Bey? Siz, Merkez Bankası BaÅŸkanlığı makamında bulunmuÅŸ ve M.VekilliÄŸi'nizi de o makamda bulunmanıza borçlu bir eski yüksek bürokrat' olarak, o sözlerinin sıradan bir beyânat olmayacağını nasıl kestiremezsiniz?' diyebilirdi; demedi- diyemedi.
 
Unutulmasın ki, 20-25 sene öncelerde de, bir baÅŸka Merkez Bankası BaÅŸkanı'nın, dolar karşısında liranın devalüasyonunun/ deÄŸerinin düÅŸürülmesi kararının alınmasından birkaç saat önce, banka'lardaki 'lira'larını çekip, dolar satın aldığı çok sonra anlaşılmış ve mahkûm da olmuÅŸtu. DurmuÅŸ Yılmaz bey de, baÅŸkalarını dolar satın almaya teÅŸvik ederken, kendisi almadıysa, bir provokatör/ tahrikçidir; aldı ise, o zaman da... (...)!
 
Netice itibariyle bir daha söyleyelim, halkın büyük kesimleri, kızgınlıkla Tayyib Bey'i bile suçlasalar, yine de en fazla ona güveniyorlar, çareleri onun bulacağından umutlular.
 
Çünkü, böylesine çapsız, sorumsuz ve ahlâkî deÄŸerleri kaale almayan bir muhalefetle karşı karşıya bulunması, Tayyib Bey'e olan güveni ve amma, yükünü de daha bir ağırlaÅŸtırıyor.
 
*

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.