Sosyal Medya

Güncel

Tataristan Cumhurbaşkanı'ndan Moskova yönetimine tepki

Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov, kendisine 'cumhurbaşkanı' sıfatı verilmesini ortadan kaldıran yasayla ilgili görüşlerinin dikkate alınmadığını söyledi.



Rusya Federasyonu'na baÄŸlı Tataristan Cumhuriyeti'nin CumhurbaÅŸkanı Rüstem Minnihanov, Tataristan'ın baÅŸkenti Kazan'da düzenlediÄŸi basın toplantısında, "Rusya Federasyonu'nun Bölgelerindeki Kamu Otoritesinin Organizasyonu ile ilgili Genel Prensipler" yasasına iliÅŸkin açıklamalarda bulundu.

Yasadaki en üst düzey bölge yöneticinin sıfatının kullanımıyla ilgili maddeleri deÄŸerlendiren Minnihanov, Tataristan Cumhuriyet Devlet Åžurası'nın (Tataristan Parlamentosu) bu yasaya karşı çıktığına dikkati çekti.

Minnihanov, "Yasa artık kabul edildi. Biz yasalara uyan insanlarız. Ancak öyle oldu ki görüÅŸümüz dikkate alınmadı." dedi.

 

Rusya Federasyon Konseyi Anayasa Komitesi BaÅŸkanı Andrey KliÅŸas'ın tasarıyı hazırlayanlardan biri olduÄŸuna dikkati çeken Minnihanov, "EÄŸer KliÅŸas meclisimize gelip bizimle görüÅŸse, yasayı anlatsaydı, pozisyonumuz farklı olabilirdi." diye konuÅŸtu.

Minnihanov, bu yasanın Rusya Devlet BaÅŸkanına "bölge baÅŸkanını güven kaybı nedeniyle görevden alabilme yetkisi" verdiÄŸine dikkati çekti.

"Cumhurbaşkanı" sıfatı verilmesini ortadan kaldıran yasa

Rusya Parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması'nda bazı milletvekilleri, eylül ayında Rusya Federasyonu'nu oluÅŸturan bölgelerin en üst yöneticisinin sıfatının kullanımına iliÅŸkin federal düzeyde yasa tasarısı hazırlamıştı.

Tasarı, Tataristan Cumhuriyeti Devlet Åžurası'na gönderilmiÅŸti. Tataristan Meclisi de 25 Ekim'de yapılan toplantıda 100 milletvekilinden 82'sinin oyu ile söz konusu tasarıyı reddetmiÅŸti.

 

Buna rağmen, tasarı, Rus parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması'nda 14 Aralık'ta kabul edilmişti. Federasyon Konseyi'nde de 15 Aralık'ta onaylanan yasa, 21 Aralık'ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanmıştı.

Yasaya göre, federasyonu oluÅŸturan bölgelerin en üst düzey yöneticisi "bölge baÅŸkanı" olarak sıfatlandırılacak. Yasadaki bölge baÅŸkanının sıfatı ve yetkileriyle ilgili kısım, Haziran 2022'de yürürlüÄŸe girecek.

Düzenlemeye Tataristan ve BaÅŸkurdistan karşı çıkmıştı

Söz konusu düzenlemeye 2013'te sadece Tataristan ve BaÅŸkurdistan Cumhuriyetleri itiraz etmiÅŸti.

BaÅŸkurdistan milletvekilleri, "devlet baÅŸkanı" görevini kaldırmayı ve yerelde "BaÅŸkurdistan Cumhuriyeti BaÅŸkanı" adının kullanılmasını öneren deÄŸiÅŸikliÄŸi 2014'te onaylayarak federal yasayı uygulamaya sokmuÅŸtu.

 

Düzenlemeye karşı çıkan Tataristan CumhurbaÅŸkanı Rüstem Minnihanov, görevinin adının yasa ile açıklanacağını duyurdu. 2015'te Tataristan CumhurbaÅŸkanı Minnihanov'un bu sıfatını bir yıllığına daha kullanabileceÄŸine yönelik çıkarılan yasayı Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin onaylamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.