Sosyal Medya

Güncel

BM: Uygur Türkü İdris Hasan’ı Çin'e iade etmeyin

Türkiye’de yaşayan ve turistik vize ile gittiği Fas’ta gözaltına alınan Uygur Türkü İdris Hasan’ın Çin’e iade edilmemesi için harekete geçen BM, söz konusu durumun gerçekleşmesi halinde Hasan’ı işkence ve ölümün beklediğini açıkladı.



Türkiye’de yaÅŸayan DoÄŸu Türkistanlı Uygur Türkü Ä°dris Hasan, 19 Temmuz 2021’de turistik vizeyle gittiÄŸi Fas’ta gözaltına alınarak, geri gönderme merkezine alınmıştı.

DoÄŸu Türkistan STK’ları BirliÄŸi ve Uluslararası Mülteciler DerneÄŸi, Uygur Türkü Hasan’ın Çin’e iade edilme tehlikesi yaÅŸadığını ifade ederek, salıverilmesini istedi.

BM’DEN FAS’A ÇAÄžRI

BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) insan hakları uzmanları, Fas hükümetini, Uygur Türkü Ä°dris Hasan'ın "ciddi insan hakları ihlalleriyle karşı karşıya kalma riskinin bulunduÄŸu" Çin'e iade edilme kararını durdurmaya çağırdı.

Ä°ÅŸkenceyle Mücadele Özel Raportörü Nils Melzer ve BM Ä°nsan Hakları ve Terörle Mücadele Özel Raportörü Fionnuala Ni Aolain gibi isimlerin bulunduÄŸu uzmanlar, yaptıkları ortak yazılı açıklamada, Fas'ta bir mahkemenin "terör" faaliyetleriyle suçlanan Ä°dris Hasan isimli Uygur Türkü'nün Çin'e iade edilebileceÄŸi yönünde aldığı karara tepki gösterdi.

ULUSLARARASI HUKUKUN Ä°HLALÄ°

Açıklamada, mahkemenin aldığı iade kararından derin endiÅŸe duyulduÄŸunun altı çizildi. Uzmanlar, aynı zamanda insan hakları savunucusu olan Hasan'ın Çin'e iade edilmesi durumunda "keyfi gözaltı, ortadan kaybolma, iÅŸkence ve diÄŸer zalimane, insanlık dışı veya aÅŸağılayıcı muamele veya ceza riskleriyle karşı karşıya kalabileceÄŸi" uyarısı yaptı.

Açıklamada, Uygur Türkü Hasan'ın "iÅŸkence ve insanlık dışı muameleyle" karşılaÅŸacağı Çin'e iadesinin uluslararası hukukun ihlali olduÄŸu vurgulandı.

TÜRKÄ°YE'DE YAÅžIYORDU

2012'den beri Türkiye'de yaÅŸayan Uygur aktivist Ä°dris Hasan 19 Temmuz'da Fas'a seyahati sırasında hakkındaki kırmızı bülten gerekçe gösterilerek gözaltına alınmış, Çin hükümetinin Fas ile arasındaki adli anlaÅŸma uyarınca iadesi talep edilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.