Sosyal Medya

Güncel

Prof. Dr. Aziz Sancar: 'Azerbaycan dünyaya ders verdi'

Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, Azerbaycan'ın Karabağ'da elde ettiği zaferle dünyaya ders verdiğini ve tüm Türk dünyasını onurlandırdığını söyledi.



Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, Azerbaycan Ä°ktisat Üniversitesince (UNEC) Bakü'de düzenlenen "Ekonomi Forumu" kapsamında bilim insanları ve öÄŸrencilerle bir araya geldi.

Ä°ÅŸgalden kurtarılan Azerbaycan toprağı KarabaÄŸ'ın her zaman gönlünde yer edindiÄŸini belirten Sancar, Azerbaycan'ın KarabaÄŸ zaferiyle "özgürlük verilmez, özgürlük kazanılır" gerçeÄŸini ortaya koyduÄŸunu vurguladı.

Sancar, "Türk dünyasında Türk Ä°stiklal Savaşı'ndan sonra KarabaÄŸ Savaşı dünyaya ve emperyalist güçlere ÅŸu mesajı vermiÅŸtir. Artık bizim toprağımızı alamazsınız. Artık emperyalizm ve sömürgeciliÄŸin devri geçmiÅŸtir. 21. yüzyılda baÅŸka bir ülkenin toprağını yıllarca iÅŸgal edip bunu dünyaya kabul ettiremezsiniz. Azerbaycan, topraklarını iÅŸgalden kurtararak dünyaya güzel ders verdi. Hepimiz onurlandı." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

 

- "Türk dünyasının birliÄŸini görmek istiyorum"

Aziz Sancar, 8-13. yüzyıllarda dünyanın bilim merkezinin Türk dünyası olduÄŸunu, bu coÄŸrafyada yüzlerce önemli bilim adamının yetiÅŸtiÄŸini hatırlatarak, sonrasındaki yüzyıllarda ise gerileme yaÅŸandığını belirtti.

Sancar, Türk dünyasında bilimi geliÅŸtirmek için yapılması gerekenleri ÅŸöyle sıraladı:

"Temel bilimlere öncelik vermeliyiz. Kız ve erkek çocuklarına aynı eÄŸitim fırsatı vermeliyiz. Çocuklara erken yaÅŸlarda deney yapmayı öÄŸretmek lazım. Bilimi din ve siyasetten ayrı tutmamız lazım. Bilim insanları dini tenkit etmemeli, bunun ne bilime ne de ülkeye faydası var. Bilim adamlarına liyakate dayanan imkanlar saÄŸlanmalıdır. Bilim adamlarına özgürlük vereceksiniz."

Türkiye ve Türk dünyası sevgisini hayatı boyunca yaÅŸattığını vurgulayan Sancar, "Bu benim için güç kaynağı olmuÅŸtur. Türk dünyasının birliÄŸini görmek istiyorum. Bu benim çocukluÄŸumdan beri en büyük hayalim." dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.