Sosyal Medya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’den Zengezur koridoru vurgusu

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "Bugün Zengezur koridorunun gerçeğe dönüştüğünü söyleyebilirim. Bu yeni ulaşım altyapısı, Doğu-Batı ve Kuzey-Güney koridorlarının önemli bir parçası olacak. EİT üye devletlerinin bu koridoru kullanacağından eminim." dedi.



CumhurbaÅŸkanı Aliyev, Türkmenistan'ın baÅŸkenti AÅŸkabat'ta düzenlenen Ekonomik Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı (EÄ°T) 15. Zirvesi'nde konuÅŸtu.

KonuÅŸmasında son 18 yılda ülkesinin ekonomik kazanımlarından bahseden Aliyev, kapsamlı reformlar sayesinde Azerbaycan'da verimli bir yatırım ortamının oluÅŸturulduÄŸunu belirtti.

Aliyev, Azerbaycan'ın Dünya Bankası Ä°ÅŸ Yapma Kolaylığı endeksine göre, 190 ülke arasında 28. sırada bulunduÄŸunu, ülke ekonomisine 280 milyar dolar yatırım yapıldığını, bunun yarısının da yabancı sermaye olduÄŸunu bildirdi.

Ermenistan'ın, Azerbaycan topraklarını 30 yıllık iÅŸgaline 2020'de son verdiklerini, 44 gün süren savaşın, Ermenistan'ın yenilgisi ile sonuçlandığını hatırlatan Aliyev, Ermenistan ordusunun kayıtsız ÅŸartsız, iÅŸgal altında tuttukları topraklarından çıkarılmasını öngören BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını, Azerbaycan olarak kendilerinin uyguladığını vurguladı.

Ä°ÅŸgal döneminde Azerbaycan'a ait tüm köy ve ÅŸehirlerin, dini ve kültürel anıtların Ermenistan tarafından yıkıldığını ve yok edildiÄŸini anımsatan Aliyev, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Ermenistan, tüm Müslümanlara yönelik hakaret ve nefret temelinde camilerimizi yıktı, domuz ve inek ahırı olarak kullandı. Ä°ÅŸgal sırasında bu bölgelerdeki 67 camiden 65'i tamamen yıkıldı, diÄŸer iki cami ağır hasar gördü. Mezarlıklar da tahrip edildi.

Topraklarımızın iÅŸgalden kurtarılmasından hemen sonra geniÅŸ kapsamlı imar çalışmalarına baÅŸladık ve artık bu çalışmaların ilk sonuçlarını alıyoruz. Azerbaycan sadece kendi kaynaklarına güvenerek sıfırdan yeni ÅŸehirler ve köyler inÅŸa ediyor. Bu yıl devlet bütçesinden bu amaçlar için 1,3 milyar dolar ayrıldı. 2022'de bu iÅŸ için en az aynı miktar tahsis edilecek.

Ä°ÅŸgalden kurtarılan KarabaÄŸ ve DoÄŸu Zengezur'u yeÅŸil enerji bölgeleri ilan ettim. Kurtarılan bölgelerin 7 bin 200 megavat güneÅŸ, 2 bin megavat rüzgar enerjisi potansiyeli bulunuyor.

EÄ°T'in son zirvesinde meslektaÅŸlarıma Zengezur koridoru hakkında bilgi vermiÅŸtim. Bugün Zengezur koridorunun gerçeÄŸe dönüÅŸtüÄŸünü söyleyebilirim. Bu yeni ulaşım altyapısı, DoÄŸu-Batı ve Kuzey-Güney koridorlarının önemli bir parçası olacak. EÄ°T üye devletlerinin bu koridoru kullanacağından eminim."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.