Sosyal Medya

Güncel

YPG'nin sözde komutanı Abdi Şahin: Türkiye ile Kürtler arasındaki sorunu yalnızca ABD çözebilir

YPG/PKK'nın Suriye'deki sözde genel komutanı 'Mazlum Kobani' kod adlı Ferhat Abdi Şahin, ABD merkezli bir yayına yaptığı konuşmada Türkiye'yi Kürt sorunu konusunda yeni bir adım atmaya ikna etmesi için Washington'u adres gösterip 'Bu sorunu yalnızca ABD'nin çözebileceğini düşünüyoruz' dedi.



Türkiye ile 2013-2016 yılları arasında “iyi iliÅŸkileri” olduÄŸunu belirten YPG/PKK'nın Suriye'deki sözde genel komutanı 'Mazlum Kobani' kod adlı Ferhat Abdi Åžahin, bugün de hem rkiye hem de “Suriyeli Kürtlerle” diplomatik iliÅŸkileri olan ABD'nin taraflar arasındaki sorunu çözebilecek tek taraf olduÄŸunu söyledi.

Amerikan The International Interest dergisine konuÅŸan Abdi Åžahin, “Türkiye'deki Kürt sorunu bölgelerimizi etkiliyor. Kürtlerin nerede olduÄŸu önemli deÄŸil, iliÅŸkileri ve sorunları birbirine baÄŸlıdır” dedi.

Türkiye ile Suriye arasındaki resmi sınırlara deÄŸinen Åžahin, “Bazı Kürt ÅŸehirleri ikiye bölündü. Åžimdi sınırda bunu görebiliyoruz, bir Kürt ÅŸehrinin ortasından demiryolu geçiyor ve ÅŸehri ikiye bölüyor. Ä°ki taraf arasındaki bölgede yaÅŸayan Kürtler arasında aÅŸiret baÄŸları, cemaat baÄŸları var” diye konuÅŸtu.

 

“Türkiye'nin kendi sınırları içerisinde Kürtlerle olan iliÅŸkilerinin diÄŸer bölgelerdeki Kürtlere de yansıdığını” anlatan Abdi Åžahin, “Türkiye'de hakları için mücadele eden Kürtler ile Türk devleti arasındaki çatışma tırmandıkça Türk devleti öfkeleniyor. Sınırın bu tarafında Kürtlere saldırmaya baÅŸlıyor” suçlamasında bulundu.

Abdi Åžahin, “Türkiye'deki Kürtler ve Türk devleti arasında 2013'ten 2016'ya kadar barış süreci yaÅŸanırken, Suriye Kürtleri olarak bizim de Türkiye ile iyi iliÅŸkilerimiz vardı. Siyasilerimiz Türkiye'yi ziyaret edip, yetkililerle görüÅŸtü. Barış süreci döneminde aramızda iyi iliÅŸkiler vardı” diye konuÅŸtu.

Åžahin, “Türkiye'de Kürt sorununun çözümü için mevcut seçeneklerden birini ise, "Uluslararası toplum Türkiye'ye ateÅŸkes ilan etmesi, gerilimi düÅŸürüp yeniden barışçıl bir süreç baÅŸlatması, yeniden müzakere masasına dönmesi ve sorunlarını çözmek için Kürtlerle diyalog baÅŸlatması için baskı yapması” ÅŸeklinde yorumladı.

Bunun, hem Türkiye hem de Suriyeli Kürtlerle diplomatik iliÅŸkileri olan ABD'nin yapabileceÄŸine inanıp inanmadığı sorusuna, Åžahin ÅŸu yanıtı verdi:

 

"Elbette buna inanıyoruz. Daha spesifik olmak gerekirse, bahsettiÄŸiniz bazı nedenlerden dolayı bu sorunu yalnızca Amerika BirleÅŸik Devletleri'nin çözebileceÄŸini düÅŸünüyoruz - Amerika BirleÅŸik Devletleri onlarla ve bizimle birlikte çalışıyor.”

Kaynak: Rudaw.net

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.