Sosyal Medya

Güncel

Esed kimyasal katliamlarını İsrail’in üzerine yıkmaya çalışıyor

Esed rejimi, 2018 yılında Duma ilçesine yapılan kimyasal saldırıyı İsrail’in düzenlediğini iddia etti. Rejim, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün iddiaları kanıtlamasını istemesi üzerine cevap vermekten kaçındı.



Esed rejimi baÅŸkent Åžam'ın 10 kilometre doÄŸusunda yer alan DoÄŸu Guta bölgesinin Duma ilçesinde 7 Nisan 2018'de kimyasal silahla 78 sivilin öldürüldüÄŸü katliamı Ä°srail’in yaptığını iddia etti.
 
Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW)’nin kanıtları istemesi üzerine tek sayfalık bir rapor gönderen rejim, kanıtların olduÄŸunu ama gönderemeyeceklerini söyledi.
 
Rejim, Duma soruÅŸturmasının merkezinde yer alan iki kimyasal gaz tüpünü Ä°srail’in Guta’ya 8 Nisan’da düzenlediÄŸi  hava saldırısında bilerek patlamadan bıraktığını iddia etti.
 
Kamuoyu baskılarının ardından OPCW'ye gönderilen tek sayfalık iddiaya OPCW hızlı bir ÅŸekilde yanıt verdi. Belgelerin kanıtlanmasını isteyen OPCW yanıt alamadı. Örgütün 25 AÄŸustos ve 13 Eylül'de rejime gönderildiÄŸi takip mektupları da dikkate alınmadı.
 
OPCW’nin yerel kaynaklardan edindiÄŸi bilgilerle Åžam’ın 60 km uzaklıktaki bir depoda kimyasal bombaları görmek için izinsiz Suriye’ye girmesi üzerine rejim o bombaları tahliye ederek gece kendi depolarını patlattı.
 
Nasiriyah bölgesi Esed ve Ä°ran’ın kimyasal silah üretim tesislerinin olduÄŸunu bölge olarak biliniyor.
 
Esed kimyasal silahlardan resmen vazgeçtikten sonra ilan etse de, OPCW'nin Deklarasyon DeÄŸerlendirme Ekibi (DAT) saldırıdan kısa süre önce orada "olaÄŸanüstü bir hareketlilik" olduÄŸunu ifÅŸa etti.
 
Esed’in istihbarat servisi Muhaberat’ın DAT’ı tehdit etmesi üzerine iç savaşın başından beri bir çok kez DAT muhabirleri deÄŸiÅŸtirildi.
 
ESED 217 KEZ KÄ°MYASAL SÄ°LHA KULLANDI
 
Sivillere yönelik hak ihlallerini belgeleyen Suriye Ä°nsan Hakları Ağı (SNHR), Duma katliamının yıl dönümüne iliÅŸkin hazırladığı raporu paylaÅŸtı.
 
Ağın raporuna, Esed rejiminin Suriye'de iç savaşın baÅŸlamasının ardından muhaliflerin kontrolündeki yerleÅŸimlere 217 kez kimyasal silah saldırısı gerçekleÅŸtirdiÄŸi hatırlatıldı.
 
Rejimin DoÄŸu Guta katliamından sonra da kimyasal silahlı saldırılarına devam ettiÄŸinin altını çizen raporda, rejim güçlerinin söz konusu saldırıdan sonra da bu yolla sivilleri hedef aldığı anımsatıldı.
 
Ä°lk kimyasal silahlı saldırısını Aralık 2012 yılında Humus'un Beyyada semtinde gerçekleÅŸtiren rejim, en son saldırısını ise 19 Mayıs 2019'da Lazkiye'ye baÄŸlı Kebine köyüne düzenledi.
 
ÅžAM KIRSALI HEDEF ALINDI
 
Esed rejiminin iç savaÅŸ boyunca kimyasal silah kullanımının illere göre dağılımına yer verilen raporda, baÅŸkent Åžam ve kırsalının en çok saldırıya maruz kalan bölge olduÄŸu ifade edildi.
 
Buna göre, Åžam ve kırsalındaki bölgeler 102, Ä°dlib 45, Hama 30, Halep 26, Humus 7, Dera 3, Deyrizor 3, Lazkiye ili ise 1 kez kimyasal silahlarla bombalandı.
 
SNHR, bu saldırılarda ölenlerden 1500'den fazlasının kimlik bilgilerini kaydettiklerini açıkladı.
 
HAFIZALARA KAZINAN SALDIRILAR
 
Esed rejimi, ilk büyük kimyasal silahlı katliamını 21 AÄŸustos 2013'te baÅŸkent Åžam'ın DoÄŸu Guta bölgesinde yapmıştı. Uluslararası camianın gündemine oturan katliamda bin 400'ün üzerinde sivil hayatını kaybetmiÅŸti.
 
Dönemin ABD BaÅŸkanı Barack Obama, daha önce Suriye'deki kırmızı çizgisini kimyasal silah kullanımı olarak açıklamış olsa da ABD ve Rusya, alternatif bir çözümde uzlaÅŸmıştı. Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütüne (KSYÖ) devredilen süreçte, rejimin tüm kimyasal stokunu imha etmesi istendi. KSYÖ, 19 AÄŸustos 2014'te bu sürecin tamamlandığını duyurmuÅŸtu.
 
Ancak zehirli kimyasal gazlarla saldırılar düzenlemeye devam eden rejim güçleri, 4 Nisan 2017'de Ä°dlib'in Han Åžeyhun ilçesinde sivilleri kimyasal silah saldırısıyla hedef alarak, bu silahtan vazgeçmediÄŸini gösterdi.
 
Söz konusu katliamda 100'den fazla sivil ölmüÅŸ, 500'den fazla sivil de gazdan etkilenerek yaralanmıştı.
 
BirleÅŸmiÅŸ Milletler ile KSYÖ ortak soruÅŸturma misyonu (JIM), 19 Nisan 2017'de Han Åžeyhun'da sarin gazı kullanıldığını, 27 Ekim 2017'de de saldırının rejim tarafından düzenlendiÄŸini teyit etmiÅŸti.
 
Haziran 2017'de kimyasal silahlı katliama iliÅŸkin tanık ifadeleri ve görsellerin yer aldığı dosyayı, KSYÖ, BM Uluslararası Bağımsız Suriye AraÅŸtırma Komisyonu ve UCM teslim etmiÅŸti.
 
7 Nisan 2017'de ise ABD, rejimin, kimyasal bombalarını taşıyan uçaklarının havalandığı Åžayrat Hava Üssü'nü füzelerle vurarak sınırlı bir müdahalede bulunmuÅŸtu.
 
Han Åžeyhun ilçesi, AÄŸustos 2019'da Rusya'nın yardımıyla Esed rejimi güçlerinin eline geçmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.